DSK - De Samvirkende Købmænd

Handel og vandel i Bindeballe

Del

Danmarks største købmandsmuseum runder 120 år. Jernbanen mellem Vejle og Vandel gav troen på handel nær heden

Der er en duft af en svunden tid i Bindeballe Købmandsgaard. Her står pensionerede købmænd med blå forklæder myndigt og venligt bag disken og spørger ”Hvad skulle det være?”

Kunderne køber krydderier, kaffe, te, lakridsrod, romkugler og bolsjestænger for at få rejse tilbage i tiden, hvor supermarkeder og stregkoder ikke havde afløst den personlige betjening.

Diskret i det fjerneste hjørne af den store brune købmandsdisk står en dankortterminal og et papskilt med et nummer til mobilepay. Det er trods alt de færreste af de 100.000 årligt besøgende, der kan betale med klingende mønt.

Købmandsgården blev bygget i 1897 – for 120 år siden – i forventning om, at den nye jernbane mellem Vejle og Vandel ville gøre Bindeballe på grænsen mellem den heden og Vejle Ådal til et blomstrende samfund.

60 år senere blev jernbanen nedlagt. Men på mirakuløs vis har Bindeballe Købmandsgaard overlevet som først købmand, senere som brugsforening i perioden fra 1916 til 1973 og siden som butik og museum med en selvejende institution som ejer.

De mange frivillige i den gamle købmandsgård skal ikke bare sælge konfekture, drikkevarer, spegesild, klipfisk og byggryn i løs vægt; de fortæller også om faget i gamle dage og ikke mindst om Bindeballe Gl. Købmandsgaard og dens samlinger af købmandsvarer fra de sidste godt 100 år.

Der er registreret ca. 6.000 udstillingsobjekter. De ældste hylder og diske er fra 1894.

Den unikke samling opstod, da Maja og Reinholdt Jensen overtog købmandsgården i 1973 og begyndte at renovere ejendommen.

- På deres rejser rundt i landet besøgte de mange små butikker, som måtte lukke i kølvandet på de nye, store supermarkeder og senere også discountbutikkerne. Derfor kunne det historieinteresserede ægtepar finde mange gamle ting, som de kunne tage med hjem til Bindeballe, fortæller Kaj Pedersen.

Han er formand for bestyrelsen for den selvejende institution, der i 2003 fik overdraget Bindeballe Købmandsgaard. Museet ligger på første sal, mens stueetagen fungerer som købmandsbutik.

- Vi lægger vægt på, at vores varer ikke ser for moderne ud. Typisk handler vi med små lokale leverandører. Jo ældre deres design på produkter eller emballage ser ud, desto bedre er det, siger Kaj Pedersen.

I 2013 støttede Realdania en renovering af købmandsgården med 1,4 mio. kr. Ejendommens isolering var så ringe, at det i bedste fald var en kold fornøjelse at opholde sig indenfor om vinteren.

Derfor fik ildsjælene i de blå forklæder støtte til at igangsætte et energibesparende renoveringsprojekt med respekt for vedligeholdelse af bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter, bl.a. tilbageførelsen af hovedhuset med nyt tag og kviste, ligesom staldbygninger har fået nyt tag.

Billedtekster

Kaj Pedersen, maskinfabrikken Dalbo, har været formand for bestyrelsen i Bindeballe Købmandsgaard siden 2013. Før ham var det Jørgen Petersen, den tidligere V-borgmester i Egtved.

Forfatter Ulrik Gräs, der bl.a. er kendt for trilogien; Berusede By, Lido og Loop er blandt de trofaste kunder i købmandsbutikken.

Margit Sand har de seneste syv år været forpagter af Bindeballe Købmandsgaard, som også er Danmarks største købmandsmuseum med ca. 6.000 registrerede udstillingseffekter.

Fotos: Flemming Effersøe

 

 

 

Nøgleord

Billeder

Information om DSK - De Samvirkende Købmænd

DSK - De Samvirkende Købmænd
DSK - De Samvirkende Købmænd
Islands Brygge 26
2300 København S

3962 1616http://www.dsk.dk/

Vi passer godt på den danske købmand.

Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.

Medlemskredsen omfatter ca. 1.400 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og Reitan Distribution.

I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.

Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum