Syddansk Universitet

Håndboldfitness booster sundheden hos utrænede unge mænd

Del

Ny forskning fra Syddansk Universitet og KU viser, at 20-30-årige utrænede mænd får højere kondital, stærkere knogler og lavere fedtprocent ved kun 12 ugers håndboldtræning. Resultaterne styrker evidens bag motionstilbuddene i projektet ” Bevæg dig for livet”, der skal gøre flere danskere fysisk aktive.

I et studie, der netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift European Journal of Applied Physiology, har forskere fra Syddansk Universitet og KU undersøgt effekterne af 12 ugers Håndboldfitness i to gange en time om ugen for 26 mænd på 20 til 30 år. Resultaterne viste, at håndbold har positive effekter mændenes kondital, løbepræstation, fedtprocent og knogletæthed.

Peter Krustrup, professor i sport og sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, og Therese Hornstrup, ph.d.-studerende på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, har tidligere offentliggjort positive resultater ved træningseffekten af Håndboldfitness for kvinder - og nu altså også for mænd.

- Studiet viser, at 12 ugers håndboldtræning gav mændene en flot stigning i konditallet på 11% (4,6 ml/min/kg), en 32% bedre intervalarbejdsevne, et fald i fedtmasse på 1,7 kg samt en stigning i knogletæthed i lårbensknoglen på 2%, fortæller Therese Hornstrup, der til foråret afleverer en ph.d.-afhandling om Håndboldfitness. Hun forsætter:

- Disse flotte træningseffekter kan forklares ved, at pulsen i gennemsnit var helt oppe på 84% af makspulsen, og at bevægelsesmønstret var meget alsidigt.

Voksende evidens bag Bevæg dig for livet
- Håndboldfitness lever op til sit navn, konkluderer professor Peter Krustrup, der igennem 15 år har forsket i sport og sundhed.

- Resultaterne viser, at Håndboldfitness er en intens og varieret træningsform for utrænede unge mænd, der både virker på hjertekredsløbsfunktion, fedtprocent og knoglefitness. Studiet understøtter, at Håndboldfitness har et stort potentiale i forhold til at forebygge livsstilssygdomme.

Håndboldfitness er et koncept, der egner sig godt til målgrupper uden forudgående håndbolderfaring. I Håndboldfitness spiller man fire mod fire på tværs af håndboldbanen med en blød bold, uden driblinger og med mindre nærkontakt.

Konceptet blev lanceret af Dansk Håndbold Forbund i 2012, og implementeres nu i et samarbejde med DGI. Der er 123 Håndboldklubber med Håndboldfitness og 43 klubber med det nye Five-a-side Håndboldspil, som foregår på "kortbanen" 20 x 25,5 m også med blød bold. 

Begge motionskoncepter bliver udbredt til de danske håndboldklubber af DHF og DGI's konsulenter i Bevæg dig for livet - Håndbold. Håndbold er én ud af 11 idrætter i Bevæg dig for livet – det store partnerskabsprojekt mellem DGI og DIF, der arbejder for at få flere danskere til at dyrke motion.

- Der er stærk evidens for, at løb og motionsfodbold kan bruges til at forebygge og behandle livsstilssygdomme, og de seneste års forskning har skabt gradvist større evidens for brugen af cykling, motionsfloorball og Håndboldfitness som forebyggelse.

Der er også nye træningsstudier på vej om badminton og tennis for utrænede voksne. At disse koncepter er evidensbaserede giver en stærk rygrad i Bevæg dig for livet indsatsen, konkluderer Peter Krustrup.

Håndboldfitness som behandling?
I de to nye studier med Håndboldfitness for unge mænd og kvinder var der ingen træningseffekt på blodtryk, hvilepuls og kolesterol, og det er endnu uklart hvor effektiv Håndboldfitness er i forhold til at behandle livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk og type 2 diabetes.

Derfor er Peter Krustrup og Therese Hornstrup samt en stor gruppe af danske og portugisiske kolleger netop nu i gang med at gennemføre forskningsstudier med håndboldtræning for patienter. Resultaterne af disse studier foreligger i løbet af 2019.

Fakta
Forskningen i Håndboldfitness gennemføres i et tæt samarbejde mellem Syddansk Universitet og KU, herunder Center for Holdspil og Sundhed på Institut for Idræt og Ernæring samt Biomedicinsk Institut og Institut for Idrætsmedicin.

Det netop offentliggjorte studie er støttet af TrygFonden, Nordea-fonden, Dansk Håndbold Forbund (DHF) og Det Europæiske Håndboldforbund (EHF). 

Videnskabelig artikel
Hornstrup T, Løwenstein FT, Larsen MA, Helge EW, Póvoas S, Helge JW, Nielsen JJ, Fristrup B, Andersen JL, Gliemann L, Nybo L, Krustrup P (2018). Cardiovascular, muscular, and skeletal adaptations to recreational team handball training: a randomized controlled trial with young adult untrained men. European Journal of Applied Physiology, p. 1-13, First Online: 24 November 2018.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-018-4034-5

Kontakter

Bo Kousgaard, kommunikationsmedarbejder
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
E-mail: bkousgaard@health.sdu.dk
Mobil: 23 23 86 24

Peter Krustrup, Professor, forskningsleder, ph.d.
Institut for Idræt og Biomekanik, Enheden for Sport og Sundhed
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
E-mail: pkrustrup@health.sdu.dk
Mobil: 21 16 15 30

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

EU igangsætter sin største indsats nogensinde for bedre at beskytte forbrugere og miljøet mod hormonforstyrrende stoffer19.2.2019 09:37:53Pressemeddelelse

Under forskningsprogrammet Horizon 2020 har EU givet cirka 375 millioner kroner til otte europæiske projekter, herunder et internationalt projekt koordineret af en forskningsgruppe fra Syddansk Universitet (SDU). Projektet ledes af biolog Henrik Holbech og skal forske i bedre testmetoder til at identificere hormonforstyrrende stoffer, der kan findes i alt fra legetøj og fødevareemballage til industrikemikalier. Målet er, at man får en bedre beskyttelse af forbrugere og miljø, fordi de nuværende testmetoder er mangelfulde og derfor ikke beskytter os tilstrækkeligt.

Ingen sanktion for billeder af nøgne mænd på SDU1.2.2019 10:20:37Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. Weekendavisen gengiver i sin artikel to modelbilleder af mænd, “der ikke er meget mere afklædt end en svømmer ved OL”, men som skulle have givet anledning til påtalen. Den studentermedhjælp, som ifølge artiklen blev eksponeret for billederne fortæller, at medarbejderne på SDU generelt bruger deres udleverede IT-udstyr til private formål. - Jeg har aldrig set de billeder, som er i Weekendavisens artikel i dag. Og generelt: Jeg bliver ikke provokeret af billeder af nøgne mænd. Vi ser fra tid til anden indhold af privat karakter i forbindelse med det supportarbejde vi udfører. Normalt påvirker de ting jeg ser mig ikke, og der skal meget til, før jeg føler det går over grænsen. Jørgen Schou, sekretariatschef på SDU: -Jeg har aldrig set de billeder,

Ingen sanktion for bar overkrop1.2.2019 06:19:14Pressemeddelelse

En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop uden for en forsknings- eller undervisningssituation. SDU’s rektor Henrik Dam har på grund af tavshedspligt ikke mulighed for at udtale sig om personalesager, men han oplyser, at SDU aldrig har givet en tjenstlig sanktion for at vise billeder af mænd med nøgen overkrop. -I min optik ville det være bizart at anse bare maver, blotlagte skuldre eller blottede knæ for nøgenbilleder, der kan danne grundlag for en påtale, advarsel eller afskedigelse.

Flere kvinder i forskning18.1.2019 10:48:57Pressemeddelelse

Danske og europæiske universiteter har i stigende grad fokus på at sikre større diversitet blandt dem der vælger forskervejen. Syddansk Universitets Gender Equality Team, der arbejder med ligestilling på universitetet, har således netop hjemtaget en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og 8 andre europæiske universiteter. Som koordinator står SDU i spidsen for projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum