Halvering af kandidatuddannelser kan koste dyrt

Regeringens udspil ”Forberedt på fremtiden 1” har flere gode takter. For grundlæggende er det fornuftigt at se på, om vores uddannelsessystem matcher behovene i en fremtid med færre unge og udbredt mangel på arbejdskraft i flere brancher, ikke mindst på ingeniør- og it-området.
”For vi har ikke brug for halve specialister,” siger fungerende formand i Ingeniørforeningen, IDA Aske Nydam Guldberg, der dog kvitterer for, at der er blevet lyttet til de bekymringer, der har været fra store dele af dansk erhvervsliv.
”Rammer en halvering af kandidatuddannelsen de tekniske og naturvidenskabelige områder vil det dog betyde, at Danmark vil få færre eksperter og specialister. Det vil gøre ondt på erhvervslivet, som har brug for, at kandidaterne kan det, de kan i dag. Og virksomhederne har brug for flere, ikke færre eksperter og specialister,” siger Aske Nydam Guldberg.
Han peger på, at de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser udgør størstedelen af fundamentet for den danske vækst.
”Vores internationale styrkepositioner på blandt andet life-science, grønne løsninger og digitalisering bygger på de solide og videnstunge uddannelser, som danske specialister får,” siger han.
Udspillet har desuden spændende planer om flere internationale studerende til specialiserede områder og en udvikling af erhvervskandidatuddannelsen. Det kan pege i den rigtige retning, mener Aske Nydam Guldberg
”Loftet over internationale studerende er stadig en hæmsko og burde fjernes helt og holdent. Især på det tekniske og naturvidenskabelige område, hvor arbejdsgiverne rigtig gerne vil have de internationale dimittender. Så det bliver spændende at se, hvordan det problem for alvor bliver løst,” siger han.
Ministerens udmeldinger om at inddrage erhvervsliv, universiteter og organisationer i det videre arbejde, er en fornuftig udmelding, mener Aske Nydam Guldberg.
”Her stiller vi naturligvis op til en konstruktiv dialog om, hvilke tiltag der vil give mening, og hvilke barrierer der ikke er adresseret i udspillet,” siger han.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Billeder
Information om Ingeniørforeningen, IDA
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Forsvarsudspil sikrer forskning i nye teknologier30.5.2023 10:31:53 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forsvarsudspil lægger op til at styrke den teknologiske forskning
Mange danskere dropper Twitter19.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver tredje danske Twitter-bruger har forladt det sociale medie i løbet af de seneste to år, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.
IDA runder 150.000 medlemmer18.5.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Medlemmerne strømmer til Ingeniørforeningen, IDA, der i dag er fagforening for langt flere end udelukkende ingeniører og nu runder 150.000 medlemmer.
Snapchats kunstige ven kræver regulering8.5.2023 14:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Udviklingen af kunstig intelligens går så stærkt, at vi ikke kan vente på EU-regulering. Regeringen må handle nu for at beskytte børn og unge mod manipulation og misinformation, mener IDA.
Kommissionsudspil peger i den rigtige retning3.5.2023 15:25:55 CEST | Pressemeddelelse
Reformkommissionen leverer gode input, men har for lidt fokus på at sikre flere STEM- uddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum