Halvdelen af unge kvinder deltager ikke i screening for livmoderhalskræft
Kun cirka halvdelen, 52 pct., af kvinder i 20’erne takker ja til at deltage i screening for kræft i livmoderhalsen, som de inviteres til regelmæssigt, fra de fylder 23 år. Det viser den seneste opgørelse fra Regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram for livmoderhalskræftscreening. Den lave deltagelse bekymrer Kræftens Bekæmpelse.
- Screening er yderst relevant for kvinder i tyverne. Så det ærgrer mig, at det ikke er flere, der tager imod tilbuddet og bliver tjekket for celleforandringer og dermed beskytter sig mod at udvikle livmoderhalskræft, siger Janne Bigaard, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Hver dag får tæt på én kvinde i Danmark livmoderhalskræft, og hvert år dør 90 af sygdommen, der oftest rammer kvinder midt i 30’erne. Op mod to ud af tre kvinder, der får livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt.
Store konsekvenser ikke at blive screenet
Screening kan finde forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft. Hvert år får flere tusind kvinder fjernet forstadier.
- Det kan have store konsekvenser, hvis celleforandringer ikke bliver opdaget. Hvis celleforandringerne allerede har udviklet sig til kræft, kan det betyde, at livmoderen skal fjernes og kvinder risikerer, at de ikke kan få de børn, de ønsker sig, fortæller Janne Bigaard.
Kræftens Bekæmpelses egne undersøgelser peger på flere årsager til ikke at blive undersøgt for livmoderhalskræft. Bl.a. opfattelsen af at screening ikke er relevant og ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse.
- Vi kan se, at kvinderne gerne vil deltage, men ”glemmer” at bestille tid hos lægen. Mange ved ikke, at de har risiko for at få denne kræftform i en tidlig alder. De føler sig sunde og raske og tænker ikke, at de kan blive ramt af kræft, forklarer Janne Bigaard.
Livmoderhalskræft kan stort set udryddes
Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at livmoderhalskræft stort set kan udryddes, hvis mindst 90 pct. af piger bliver HPV-vaccineret, mindst 70 pct. deltager i screening og mindst 90 pct. af dem, der har forstadier til livmoderhalskræft, bliver behandlet.
- I Danmark er vi godt på vej. 90 pct. af piger bliver vaccineret og 98 pct. at de kvinder, der har forstadier, bliver behandlet. Men flere skal deltage i screening, hvis kommende generationer skal undgå livmoderhalskræft, siger Janne Bigaard.
Blandt kvinder over 29 år bliver 62 pct. screenet for livmoderhalskræft indenfor et år.
Januar er international måned for livmoderhalskræft, Cervical Cancer Awareness Month. I den anledning går Kræftens Bekæmpelse ud med kampagnen ”Er der noget, du har glemt?”, som skal minde unge kvinder om at blive screenet.
Nøgleord
Kontakter
Janne Villemoes BigaardProjetkchef
projetkchef for screening & vaccination
35 25 75 30
Julie Hedegaard MortensenKræftens Bekæmpelse
Tlf:60 91 22 91Billeder
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker er udpeget af regeringen som formand for Sundhedsstrukturkommissionen28.3.2023 10:10:27 CEST | Pressemeddelelse
Jesper Fisker vil fortsat varetage sit hverv som adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, mens han er formand for kommissionen
Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at få undersøgt hele kræftområdet24.3.2023 14:49:24 CET | Pressemeddelelse
Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker hilser indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhdes (V) genopretningsplan på kræftområdet velkommen.
Kræftens Bekæmpelse vil have vished: Er svigtede kræftpatienter blevet vejledt godt nok om rettigheder og erstatningsmuligheder?24.3.2023 07:21:56 CET | Pressemeddelelse
293 kræftsyge har ventet for længe på operation på en kræftafdeling i Aarhus. Kræftens Bekæmpelse forventer, at sygehuset tager hånd om patienterne – både de, der venter på operation nu, og de mange, der har oplevet forsinkelser sidste år.
Kræftens Bekæmpelse: Hver en sten må vendes i tragisk sag om for lange ventetider22.3.2023 18:48:23 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse forventer hurtig handling i Region Midtjylland, hvor alvorligt syge kræftpatienter venter for længe på operation på Aarhus Universitetshospital. Sagen viser, at myndighedernes indrapporteringssystem ikke er finmasket nok. Positivt at sundhedsministeren indkalder regionerne til møde.
Øget risiko for graviditet uden for livmoderen med hormonspiral22.3.2023 14:06:00 CET | Pressemeddelelse
Hormonspiralen er en kendt og sikker prævention for mange kvinder. Men skulle den svigte, og kvinden bliver gravid, er der en øget risiko for, at graviditeten sker uden for livmoderen. Det viser en ny dansk undersøgelse, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og Nordsjællands Hospital står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum