Hallegård

Hallegård på Bornholm – nu som ”Klima-Miljø Pilotprojekt & Eksperimentarium”

Del
Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et ”Pilotprojekt & Eksperimentarium” for klima og miljø.

Da Hallegård i februar blev reddet ud af økonomisk morads via en ny struktur med Jørgen T. Christensen og August Lund fra Cofoco i spidsen, var indsatsen baseret på en ubetinget enighed om det miljømæssige. Produktionen er nu kommet godt i gang. Det er planerne for realisering af det miljømæssigt fokus også. Eskil Nielsen, som var en af ankermændene i redningen af Hallegård, og koordinerer pilotprojektet, udtaler:

Der ligger nu en samlet plan for Hallegård på klima og miljø til godkendelse i kommunen. Vi pin-pointer, hvad for noget jord, vi kan lægge om, så det giver mest for klimaet. Der kan være et potentiale op mod 40 ton CO2-ækv/ha/år. Det er ret meget i forhold til bare at lægge brak. Samtidigt opretholder vi selvfølgelig produktionsenheden og udlægger jorder til økologisk grøntsagsproduktion. Det er der masser af efterspørgsel efter. Det bliver et Eksperimentarium på den måde, at vi løbende tjekker op på klimaeffekt og biodiversitet og deler ud af vores erfaringer til så mange som muligt, der vil lave den slags projekter.

Og vi trækker kulturhistorien ind i klimaets tjeneste. Vi optimerer klimaindsatsen via nogle gamle kort, vi fandt, fra 1818. Mantraet er: 1818-landskabet ind i 2020-klimakampen. Pointen er altså, at de gamle kulturlandskaber danner grundlag for løsning af nutidens behov i forhold til klima, økologi, biodiversitet og produktion. Det hele bliver gjort med meget enkle midler og egne kræfter ved simple reguleringer af terræn og dræn. Sådan mere teknisk går det på, at vi optimerer klimaeffekt ved selektiv udtagning af jorder til vådområder.

Det her er jo i sig selv kun et meget lille skridt. Men i en rigtig retning. Og giver det inspiration for andre, kan det blive til mere. Så vi laver som noget nyt en ”Klima-Gør det selv-vejledning”, så andre, der har mod på den slags, får en opskrift, de kan bruge til at komme igennem både teknikken og sværmen af regler og regulativer. På stedet formidler vi projektet med stisystemer og information. Og planen er, at skal kunne sove en nat i et klimaprojekt. Vi laver simpelthen et shelter midt i det hele.

Alt er baseret på privat initiativ og privat engagement. Der er rigtig mange gode folk, der er med i det her.”

Jørgen T. Christensen, medejer og stifter af Hallegård-brandet: ”Det her har vi villet meget længe. Og nu kan vi med den nye struktur for alvor trække i den retning.

August Lund, Cofoco, medejer: ”Igen, klimainvesteringer er en nødvendighed og god økonomi.”

Ingrid Nielsen, historiker: ”Det har været spændende at bruge min sammensparede viden om landskabsudvikling i klimaets tjeneste. BRK’s kortinfo på nettet, hvor Bornholms Museum har gjort matrikelkortene fra 1818 let tilgængelige, er et rigtig godt værktøj.”

Michael Møller, dronepilot: ”Det bliver spændende at følge, hvordan landskabet set fra luften over årene tager form af klimaindsatsen. Og så stødte jeg for resten på en bautasten, da vi var ude og sondere terrænet. Den skal vi have op og stå. Et fint à pro pos til det kulturhistoriske grundlag for projektet.

Niels-Christian Clemmensen, landmåler: ”Det er utroligt så meget, man kan opnå med historiske kort verificeret med geomorfologiske data fra lidar-scanninger. Det ser ud til, at vi kan få en betragtelig klimaeffekt som faktisk er positiv i forhold til produktionen ved den selektive udtagning af jorder. Det kulturhistoriske udgangspunkt giver grundlag for højklimaeffektive nålestiksoperationer af landbrugsjorderne.

Jørgen Bojesen-Koefoed, geolog: ”Interessant perspektiv med sådan et projekt som drejebog for andre. Avanceret viden om jordprøver og analyser koges ned til noget andre kan bruge – så at sige ved et køkkenbord – hvis man vil lave klimaprojekter på egen hånd. Jeg deler meget gerne ud af min viden til den slags.

Morten Pedersen, Bornholms Torvehaller og med i redningen af Hallegård: ”Klima- og miljøvinklen var afgørende for, at jeg gik med i redningen af Hallegård. Med projektet har det været både tiden og pengene værd. Det projekt, det bliver rigtig godt.

Nøgleord

Kontakter

Henvendelser herom: Eskil Nielsen, Nyhavn 14, 1051 København K og Ypnasted 4, 3751 Østermarie, Tlf. 33 15 17 86 og 23 39 06 16. E-mail: en@enlaw.dk

Billeder

Information om Hallegård

Hallegård
Aspevej 3
3751 Østermarie

https://www.hallegaard.dk/

Følg pressemeddelelser fra Hallegård

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye