H.M. Dronningen markerede historisk milepæl med privat middag på Koldinghus
I midten af denne måned vil Hendes Majestæt Dronningen være den længst siddende, regerende monark i Danmarkshistorien. Denne historiske milepæl valgte Dronningen at markere ved en privat middag lørdag aften 15. juli 2023 i Riddersalen på Koldinghus. I forbindelse med besøget i Kolding viste museumsdirektøren for Kongernes Samling Dronningen rundt om eftermiddagen i museets to aktuelle udstillinger: ”Flora Danica - Verdens Vildeste Stel” og ”Kongeskibet Dannebrog”.
Hidtil har den længst siddende regerende monark været Christian 4., som var knap 11 år, da han ved sin fars død i 1588 var udvalgt til at blive konge. Da den unge Christian endnu ikke var myndig, blev der imidlertid indsat en formynderregering, som de kommende år varetog landets ledelse. Først i august 1596 blev Christian 4. indsat som konge. Christian 4. regerede herefter frem til sin død i februar 1648 – det vil sige i cirka 51 år og seks måneder.
Dronningen overtog tronen efter sin far, Frederik 9., den 14. januar 1972 og er således fra midten af juli 2023 den længst siddende, regerende monark i Danmarkshistorien.
Begivenheden valgte Dronningen at markere ved en privat middag i går aftes på Koldinghus, der er en del af Kongernes Samling. Middagen blev holdt i Riddersalen, der blev opført af Christian 4. i forbindelse med byggeriet af Koldinghus’ markante Kæmpetårn efter sin kroning i 1596. Under tårnet opførte han Riddersalen, der med sine 57 meter blev Nordeuropas næst længste.
Dronningens middagsbord var blandt andet dekoreret med et helt særligt korpussølv. Nemlig det 190 kg tunge såkaldte godsejerplateau, som var en guldbryllupsgave fra danske godsejere til Christian 9. og Dronning Louise i 1892.
Sættet består af to kandelabere, sideplateauer og et imponerende midterplateau. Det gengiver myten om sagnkongen Skjold, der ifølge overleveringen kom sejlende til Danmark som spæd og blev stamfar til den danske kongeslægt. Godsejerplateauet er tegnet af Arnold Krog og udført hos hofjuveler A. Michelsen, og det er blevet hentet frem specielt til denne helt særlige lejlighed.
Frem til den 30. juli kan slottets gæster opleve det fuldt opdækkede bord, inklusiv den imponerende sølvdekoration, som tilhører Kongernes Samling.
Om eftermiddagen og inden middagen besøgte Dronningen Koldinghus, hvor hun blev vist rundt af museumsdirektør for Kongernes Samling Thomas. C. Thulstrup. Her så hun bl.a. museet to aktuelle udstillinger ”Kongeskibet Dannebrog” og ”Flora Danica – Verdens Vildeste Stel”.
FAKTA
Om godsejerplateauet
Godsejerplateauet vejer omkring 190 kg og består af fem dele, herunder et midterstykke, to sidestykker og to kandelabre. Det blev oprindeligt givet som en guldbryllupsgave til Christian 9. og Dronning Louise af danske godsejere og deres fruer i 1892. Arkitekten Arnold Krog stod for designet, der er baseret på myten om Kong Skjold. Historien om den lille konge, der hvilende på et neg ankom til Danmark på en båd – en såkaldt smakke – er illustreret på plateauet. Skjold skulle ifølge myten blive den første danske konge og dermed stamfader til hele den senere kongeslægt – altså også til Christian 9. og Dronning Louise. Værket viser øjeblikket, hvor Kong Skjold går i land og bliver kronet af en genius – en personlig skytsånd. De er omgivet af havmænd og nymfer, kaldet najaderne, der hylder ham. På de to kandelabre er der najader, der bærer en blæksprutte med ti arme, som fungerer som lyseholdere. Mens Arnold Krog tegnede det overordnede design af sættet, blev skulpturerne lavet af billedhuggerne Ludvig Brandstrup og Frederik Hammeleff. Den kongelige hofjuveler A. Michelsen stod for at lave skulpturerne i sølv.
Godsejerplateauet, der gengiver myten om det danske kongehus’ opståen med den lille kong Skjolds ankomst til Danmark og resten af bordopdækningen fra Dronningens private middag i Riddersalen kan opleves på Koldinghus til og med 30. juli.
Om udstillingen "Kongeskibet Dannebrog"
Udstillingen ”Kongeskibet Dannebrog”, der blev åbnet af H.K.H. Kronprinsen 3. februar, formidler livet ombord på Kongeskibet - for både Kongefamilien og mandskabet. Ruinsalens fire etager er sat i spil i udstillingen og giver de besøgende en oplevelse af selv at stå om bord på skibet med sejldug, dækstole, redningskranse og udsyn til indsejlingen gennem Kolding Fjord. Det første publikum møder i udstillingen er en 1:1-genskabelse af Kongeskibets stævn, der med en længde på 13,5 meter og en højde på 6 meter bryder gennem slotsruinens rustikke mure.
I udstillingen er publikum også inviteret med helt ind i skibets værelser, hvor man kan opleve det smukke og elegante skibs indre. Udstillingen viser en lang række genstande med tilknytning til Kongeskibet, for eksempel Dronningens broderede puder til skibet, akvareller malet af Majestæten om bord, H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachims matrostøj fra 1970’erne og det strålerør, der blev brugt til Frederik 9.s morgenbad på agterdækket. Historien om livet om bord igennem tre generationer bliver fortalt gennem Kongefamiliens private film og fotografier.
Udstillingen er en nyopsætning og udvidelse af udstillingen ”KONGESKIBET DANNEBROG”, som kunne opleves på M/S Museet for Søfart i 2022. Udstillingen lukker 22. oktober 2023.
Læs mere om udstillingen her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/dannebrog/
Om udstillingen "Flora Danica - Verdens Vildeste Stel"
H.K.H. Prinsesse Benedikte åbnede udstillingen ”Flora Danica – Verdens Vildeste Stel” 6. oktober 2022.
I udstillingen ” Flora Danica – Verdens Vildeste Stel” udfoldes historien om det historiske stels tilblivelse, der hænger uløseligt sammen med bogværket Flora Danica. Verdens mest ambitiøse kortlægningsarbejde af vilde planter, der skulle komme til at strække sig over 122 år og i alt opliste 3.240 vækster i smukke kobberstik og præcise beskrivelser.
Med 1.530 intakte dele er Flora Danica-stellet ikke alene verdens bedst bevarede pragt-stel fra 1700-tallet, men uden tvivl også verdens vildeste stel, når det kommer til pragt, myter og dekorationer. Med den nye pragtudstilling om Flora Danica-stellet på Koldinghus er det muligt at dykke ned i det storslåede stel og de fascinerende tanker og storpolitiske myter, som stellet gemmer på. Sat i scene på det skrøbelige hvide porcelæn, der med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik er en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og som de danske kronjuveler endnu i dag er i brug, når Kongehuset skal markere helt særlige begivenheder.
Siden den store udstilling om Flora Danica-stellet i 1990 på Christiansborg Slot har det ikke været muligt at få en indgående præsentation af det vilde service, der er næsten lige så mytisk som stellet er omfangsrigt. I udstillingen bliver der kastet nyt lys over stellets vilde myter samtidig med, at publikum kommer helt tæt på de særegne dekorationer og brugen af det historiske service, som første gang blev benyttet i 1803 ved Christian 7.s fødselsdagstaffel.
Læs mere om udstillingen her: https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/flora-danica/
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder
Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus. Vi formidler monarkiets historie på vores tre slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Talk på Koldinghus om Siriusekspedition med Kong Frederik 10.28.10.2024 16:17:22 CET | Pressemeddelelse
Onsdag 6. november inviterer Koldinghus til talk om Expedition Sirius 2000, som tidligere frømand Søen Bredvig deltog i sammen med den daværende kronprins Frederik. Arrangementet finder sted i tilknytning til den nyåbnede udstilling "Frederik 10. - Konge af i morgen", der kan opleves på Koldinghus.
Formidlingen af Christiansborg Slot overgår til Kongernes Samling23.10.2024 09:00:15 CEST | Pressemeddelelse
Kongernes Samling overtager formidlingsforpligtelsen for De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot og Eremitageslottet.
Slotsbankens spøgelser: En historisk og uhyggelig aften på Slotsbanken i Kolding22.10.2024 16:14:56 CEST | Pressemeddelelse
På Allehelgensaften 31. oktober vækkes Koldinghus og Staldgårdens mørke historie til live, når fire historiske skikkelser træder frem fra fortiden for at fortælle deres dramatiske og uhyggelige fortællinger. Oplevelsen, kaldet Slotsbankens Spøgelser, er skabt i samarbejde mellem Museum Kolding og Koldinghus og kan opleves på udvalgte aftener: 31. oktober, 1.-2. november og 7. 8- og 9. november 2024.
Koldinghus deltager i Knæk Cancer-ugen21.10.2024 16:18:46 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag 26. oktober vil Koldinghus danne ramme om "Tænd et lys"-ceremonien, der afholdes i samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Kolding, Stafet for Livet Kolding og Kongernes Samling Koldinghus som en del af Knæk Cancer-ugen. Hele uge 43 vil Koldinghus desuden være oplyst med rødt lys som symbol på støtte til kræftsagen.
Kongelige oplevelser på Koldinghus i efterårsferien4.10.2024 15:02:18 CEST | Pressemeddelelse
I efterårsferien byder Koldinghus på masser af oplevelser for børn og deres voksne i forbindelse udstillingen "Frederik 10. – Konge af i morgen", der åbner 10. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum