Sikkerhedsstyrelsen

Gyngeophæng af metal kan skade børns syn

Del

Hold godt øje med metalophængene på børnenes gynger. De kan nemlig afgive farlige splinter, når metalfladerne gnides mod hinanden.

Sikkerhedsstyrelsen har i alt kendskab til 13 tilfælde, hvor helt små børn er blevet indlagt med metalsplinter i øjnene på grund af gyngeophæng. De sidste tre tilfælde er sket indenfor de seneste måneder.

”Det drejer sig både om sansegynger, fugleredegynger, motorikgynger, hængekøjer og hængevugger til børn. Problemet er, at ophæng og kroge af metal kan afgive metalsplinter under brug,” siger Lone Saaby, der er direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Hun anbefaler, at forældrene jævnligt tjekker beslagene. Hvis man får gråt støv på fingeren, når den stryges over ophænget, kan der være risiko for metalsplinter, og så skal beslagene skiftes, for eksempel til kroge med en ekstra gummibelægning, så metalfladerne ikke rammer hinanden, når gyngen bliver brugt.

Kan skade synet permanent
Det kan skade børns syn permanent, hvis de får en metalsplint i øjet, og risikoen er større, jo mindre barnet er. Hvis et barn ligger på ryggen i en gynge eller vugge, kan splinter fra beslaget let falde ned i barnets øjne.

”Børns synsudvikling er specielt følsom, når de er under 3-4 måneder og det er netop i den alder, de ligger stille på ryggen i gyngen. I starten er der ikke mange symptomer, udover en lille sort plet i øjet eller at øjet løber lidt i vand på grund af generne fra splinten. Det er nemt at overse, og vi har derfor også gjort praktiserende læger og sundhedsplejersker opmærksomme på denne problematik,” siger Regitze Bangsgaard, overlæge på Rigshospitalet.

Tjek selv gyngeophæng
En af de ting, som man selv kan gøre, er at tjekke med jævne mellemrum, om metalophængene afgiver metalsplinter eller om en  gummibelægning er slidt i stykker.

”Vi ved, at meget legetøj går i arv eller bliver købt brugt. Og det gælder selvfølgelig også for gynger. Men her er det vigtigt at være ekstra opmærksom for at undgå, at slitage giver børnene øjenskader,” siger Lone Saaby.

Følger der ikke et ophængsbeslag med en sansegynge, bør man sikre sig, at man køber et egnet beslag. Ophænget skal kunne holde til det slid, der kommer fra en ophængt gynge, uden at der sker afskalninger, for eksempel fra galvanisering, maling eller anden form for overfladebehandling.

Både gynger og ophængsbeslag skal opfylde produktsikkerhedslovens krav om at være sikre ved forventet og forudsigelig brug i hele produktets levetid. Det betyder blandt andet, at der ikke må kunne slides metalsplinter af nogen af delene til fare for børn, der bruger gyngen.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer forældrene til at tage gyngen ned og kontakte forhandleren, hvis de oplever, at deres gynge eller ophængsbeslagene afgiver metalsplinter – ligesom Sikkerhedsstyrelsen meget gerne vil kontaktes. 

Kontakter

For yderligere spørgsmål, kontakt Sikkerhedsstyrelsens kommunikationschef Mette Cramon på tlf. 25 43 16 53.

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Nørregade 63
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum