Gymnasier skal sikre elevernes trivsel
Mange elever oplever svære perioder i gymnasiet, og elever der ikke trives har svært ved at rykke sig fagligt. Det er en helt central opgave for gymnasierne at skabe læringsmiljøer og læer-elevrelationer, der fremmer elevernes faglige og sociale trivsel.
Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har netop udgivet en ny rapport, hvori det undersøges, hvordan de gymnasiale uddannelser kan arbejde med at forbedre den faglige og sociale trivsel for alle elever.
Alle elever, der har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de i deres tid på gymnasiet eller hf har oplevet svære perioder, som de har haft brug for hjælp eller støtte til at komme igennem: En del elever føler sig stressede af præstationspres i forbindelse med deres skolegang; nogle elever er ensomme, fordi de ikke føler sig inkluderet i det sociale og faglige miljø på skolen; mange elever har svært ved at få skoleliv og ungdomsliv til at hænge sammen.
Faglighed og trivsel hænger sammen
Både private forhold og forhold på uddannelsesinstitutionerne har betydning for, om de unge trives. Men skolen har ansvar for at fange de elever, der ikke trives – uanset hvad mistrivslen skyldes, forklarer chefkonsulent Kristine Hecksher fra Danmarks Evalueringsinsitut.
»Gymnasiereformen pålægger skolerne at arbejde med elevtrivselsundersøgelser og systematiske strategier for at styrke elevernes trivsel,« uddyber hun.
De unge tilbringer en stor del af deres vågne timer på skolen. De er der selvfølgelig først og fremmeste for at lære, men man kan ikke lære, hvis man ikke trives.
»Hvis eleverne mistrives, påvirker det deres faglige udbytte negativt. Som skole kan man derfor ikke skille den faglige og den sociale trivsel ad. Man må arbejde fokuseret og integreret med begge dele«, siger Kristine Hecksher fra EVA.
Trivsel er et anliggende for hele skolen
Hvis skolerne skal løfte opgaven med at sikre elevernes trivsel, er det vigtigt, at alle på skolen ser trivsel som et fælles anliggende og arbejde tæt sammen om trivselsfremmende tiltag. Det viser EVAs undersøgelse.
Dette arbejde foregår ikke mindst i klasseværelset og i lærernes arbejde med og relation til eleverne, fx gennem kontaktlærerordninger, styring af gruppedannelse, dialog med eleverne om undervisningens tilrettelæggelse. En god klasserumskultur er alfa og omega for elevernes trivsel.
Men et sådant arbejde kræver også, at ledelsen har blik for de trivselsmæssige udfordringer, at skolens organisatoriske rammer støtter op om arbejdet med trivsel, og at der arbejdes på at skabe en skolekultur, hvor elevtrivsel er højt prioriteret. Organisatoriske rammer, der støtter op om elevtrivsel, sikrer at lærere, vejledere og evt. elevcoaches har tid til at tale med eleverne om både deres faglige og sociale trivsel.
»Lærerne har ofte den bedste kontakt til eleverne. Men ansvaret for elevernes trivsel, må aldrig tilfalde den enkelte lærer. Trivsel er et fælles anliggende for hele skolen – ikke mindst for ledelsen«, påpeger chefkonsulent, Kristine Hecksher, fra EVA.
Nøgleord
Kontakter
Karen DichKommunikationskonsulent
35 25 47 38kad@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø
35 55 01 01http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Hver tredje lærerstuderende tvivler på, hvad de skal bruge undervisningen til i praksis29.1.2019 04:00:00 | Pressemeddelelse
Nye lærerstuderende er meget afklarede med deres studievalg; de vurderer selv, at de har godt kend-skab til det arbejdsliv, der venter dem. Men i løbet af det første år på uddannelsen har de svært ved at se, hvad undervisningen skal bruges til.
Hver 8. nye studerende er ensom20.12.2018 04:00:00 | Pressemeddelelse
Halvdelen af de nye studerende føler sig ofte eller en gang imellem isoleret fra andre, mens 45 procent ofte eller en gang i mellem føler, at de savner nogen at være sammen med. 12 procent af de studerende kan kategoriseres som ensomme.
Unge med ikke-vestlig baggrund er meget motiverede for ungdomsuddannelse4.12.2018 00:00:00 | Pressemeddelelse
Unge med ikke-vestlig baggrund er i 8. klasse mere opsatte på hurtigt at komme i gang med en ungdomsuddannelse end deres skolekammerater med dansk baggrund, ligesom de vurderer deres egne evner og motivation for skolearbejdet højere end unge med dansk baggrund.
At være meget afklaret med studievalget vaccinerer unge mod at droppe ud29.11.2018 00:00:00 | Pressemeddelelse
Kimen til frafaldet på de videregående uddannelser bliver grundlagt lang tid inden rusturen. Hvor afklarede de studerende er med deres studievalg, når de sender ansøgningen, trækker spor lang tid efter opstarten på uddannelsen.
Erhvervsuddannelseslærere har svært ved at se, hvordan arbejdet med data forbedrer undervisningen26.11.2018 00:00:00 | Pressemeddelelse
Det er ikke tydeligt nok for lærerne på erhvervsuddannelserne, hvordan data fra skolernes kvalitetsarbejde kan være med til at forbedre deres undervisning. Uddannelserne bør gøre mere for at skabe klare rammer for lærernes refleksioner over data.
Karaktergennemsnittet er generelt en god indikator for succes i studie- og arbejdsliv20.11.2018 06:00:00 | Pressemeddelelse
Gode karakterer fra gymnasiet gør det ikke kun lettere at komme ind på drømmestudiet, de siger også noget om sandsynligheden for, at man gennemfører sin uddannelse, og om man kommer i job efter endt uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum