Gulerødder kan erstatte syntetiske farvestoffer i fødevarer
Fødevareindustrien oplever en øget efterspørgsel efter naturlige farvestoffer i stedet for syntetiske efter flere undersøgelser har vist, at syntetiske farvestoffer i fødevarer kan påvirke især børn negativt. Som en følge heraf krævede EU i 2010 advarselsmærker på fødevarer, der indeholder udvalgte syntetiske farvestoffer, og flere og flere fødevareproducenter ønsker at erstatte syntetiske farvestoffer med naturlige. Derfor har forskere fra blandet andet Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i et femårigt Innovationfondsprojekt udviklet en metode, der kan fremskaffe større mængder af det naturlige farvestof anthocyanin, som blandt andet findes i sorte gulerødder.
”Anthocyaniner er en gruppe af blå, røde og lilla vandopløsellige farvepigmenter, som findes i planter - hovedsageligt i frugt. De vil kunne erstatte de syntetiske farvestoffer i mange forskellige typer fødevarer, så industrien er naturligvis meget interesserede i anthocyanin. Der er dog udfordringer med at få fremstillet farvestofferne både i form af mængde og i form af holdbarhed og forskellige farvemønstre. Vi ved også, at der findes en høj koncentration af anthocyaniner i sorte gulerødder, men sorte gulerødder er svære at dyrke i store mængder, da de er meget små, har en tendens til at gå i blomst og de har en lav resistens overfor sygdom og dårlige vejrforhold,” forklarer professor Henrik Brinch-Pedersen fra Institut for Agroøkologi.
Farver orange gulerødder sorte
I modsætning til sorte gulerødder, kan almindelige orange gulerødder dyrkes i store mængder, og de er meget mere resistente. Derfor fandt forskerne det relevant at se nærmere på, hvorfor den almindelige gulerod er orange og ikke sort eller lilla som sine forfædre.
”Oprindeligt var gulerødder ikke orange eller lyse, som vi kender dem i dag, de var lilla eller sorte. På et tidspunkt i løbet af en selekteringsproces har de mistet evnen til at producere anthocyaniner, og derfor har de mistet den lilla farve. Vi var interesserede i at undersøge, hvordan det var sket, og hvorvidt orange gulerødder stadig har mekanikken til at producere farvestoffet liggende latent i sig,” fortæller Henrik Brinch-Pedersen.
Ved hjælp af lilla spisegulerødder, der som oftest er lilla udenpå men orange indeni, kunne forskerne identificere de forskellige gener, der fandtes i den lilla del, men manglede i den orange.
”Vi skilte ganske enkelt guleroden ad og kiggede på de gulerodsvæv, der var lilla og dem, der ikke var. Her fandt vi ud af, hvor syntesen af farvestoffer i gulerødder fungerer, og hvad der er gået tabt i den orange variant. Det viser sig, at de orange gulerødder faktisk har hele maskineriet til at lave farvestoffer i sig,” fortæller Henrik Brinch-Pedersen.
Forskerne har anske enkelt fundet frem til en metode, der kan aktivere anthocyanin syntesen, så den orange gulerod kan blive sort. På den måde vil det være muligt at dyrke sorte gulerødder med de orange gulerødders høje udbytte og resistens til produktion af naturlige farvestoffer til fødevareindustrien.
Metoden er efterfølgende blevet patenteret i samarbejde med Christian Hansen Holding A/S.
Kontakter
Kontakt: Professor Henrik Brinch-Pedersen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet. Tlf.: +45 8715 8268. E-mail: hbp@agro.au.dk
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Bag om forskningen
Samarbejdspartnere: Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Centre for GeoGenetics ved Københavns Universitet og Christian Hansen Holding A/S.
Finansiering: Innovationsfonden (Grant. No. 4105-00006B)
Interessekonflikter: Ingen
Læs mere: Du kan læse publikationen”Cyanidin based anthocyanin biosynthesis in orange carrot is restored by expression of AmRosea1 and AmDelila, MYB and bHLH transcription factors.” Den er skrevet af Shrikant Sharma, Inger B. Holme, Guiseppe Dionosio, Miyako Kodama, Tsaneta Dzhanfezova, Bjarne Joernsgaard og Henrik Brinch-Pedersen.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
PFAS i dansk hjortevildt udgør ikke en sundhedsrisiko1.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der har over de senere år vist sig stort indhold af PFAS i ænder fra nogle danske lokaliteter, og derfor har der været stor interesse for, om hjortevildt også har koncentrationer af de farlige PFAS-stoffer, der ligger over de anerkendte grænseværdier.
Nyt forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød30.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum