Guldborgsund Kommunes økonomiske situation kræver et hårdt tryk på bremsen

Stigende udgifter til det specialiserede socialområde. Flere ledige og syge borgere. Mangel på kompensation for inflation og hjælp til de ukrainske flygtninge. Det er nogle af de forhold, som har bragt Guldborgsund Kommune i en udfordret økonomisk situation. Helt konkret viser årets første budgetopfølgning, at der vil være brugt 90 millioner kroner mere end budgetteret ved udgangen af 2023.
På grund af en række tekniske og kommunaløkonomiske forhold er det såkaldte bevillingsbehov 60 millioner kroner i år. Det vil sige, at politikerne ikke behøver at finde alle 90 millioner kroner i år. Alligevel er det en alvorlig situation, lyder det fra borgmester Simon Hansen.
”Lige som resten af landets kommuner er vi hårdt ramt af stigende udgifter til det specialiserede socialområde. Det gælder særligt stigende udgifter til private bo- og behandlingstilbud til borgere med komplekse problemstillinger. Selvom der har været mange hensigtserklæringer, så nægter skiftende regeringer at kompensere kommunerne, så vi kan følge med udviklingen. Det er også en af de helt store knaster i de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening,” siger borgmester Simon Hansen.
Derudover er der flere ledige og syge end forventet, og der mangler også kompensation inden for en række andre områder. Det gælder eksempelvis inflationen samt hjælpen til de ukrainske flygtninge, som er kommet til Danmark. Det er ellers kutyme, at kommunerne skal kompenseres, når der sker noget uventet, eller hvis man bliver pålagt nye opgaver.
Alvorlig situation
”Selvom den estimerede budgetoverskridelse er mindre, end vi har set tidligere, er det stadig mange penge, og derfor er det også meget alvorligt. Ikke mindst fordi vi jo kigger på en fremtid for Guldborgsund Kommunes økonomi, som er virkelig stram. Det her går ikke væk af sig selv,” siger borgmester Simon Hansen.
Budgetopfølgningen fik Simon Hansen til at indkalde til ekstraordinært økonomiudvalgsmøde, der blev afholdt onsdag, for at inddrage byrådets partier og finde fælles løsninger. Helt konkret bliver Socialudvalget og Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget på deres møder i næste uge præsenteret for sparetiltag, der imødegår en del af den forventede budgetoverskridelse på deres fagområder.
For at finde flere penge besluttede Økonomiudvalget også, at alle øvrige udvalg bliver pålagt en rammebesparelse på 1%, hvilket svarer til 26 millioner kroner. Derudover besluttede et flertal i udvalget at indføre et midlertidigt anlægsstop for renoveringer og byggerier for i alt cirka 60 millioner kroner. Det svarer til det bevillingsbehov, der er i år. Det sker for at beskytte kommunens likviditet.
”Kommunerne skal have lidt på kistebunden på samme måde, som vi skal i vores private husholdning. Du kan heller ikke låne hele dit hus’ værdi hos realkreditinstituttet, for hvis der sker noget uventet, kan man risikere at blive insolvent. På samme måde skal en kommune også have nogle penge på kistebunden. Vi må ikke bruge det hele, og derfor kan vi ikke bare tage alle pengene af kassen. Vi er simpelthen nødt til at finde pengene,” siger Simon Hansen.
”Hvis vi ikke får løst alle udfordringerne for 2023 i år, flytter de med ind i 2024, og så skal vi finde endnu flere penge i 2024, end først antaget. Det kan ende med, at vi på forhånd skal finde 150 millioner kroner næste år, så derfor er det vigtigt, at vi finder så mange penge i år, som vi overhovedet kan. Der er behov for, at vi træder hårdt på bremsen,” siger han.
Byrådet har budgetseminar den 26. maj, hvor det skal drøfte næste års budget.
Kontakter
Simon HansenBorgmester
Guldborgsund Kommune
Johanne Duus HornemannPresse- og kommunikationskonsulent
Guldborgsund Kommune
Billeder

Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Lysets måned i Vild Park31.5.2023 13:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Den 4. juni er der igen kunstnerskifte i Guldborgsund Kommunes Rådhuspark, Vild Park. Billedkunstner Søren Lose giver stafetten videre til billedkunstner Thomas Seest, der er den tredje af i alt seks kunstnere, der fra april til oktober 2023 vil bringe naturen i parken i spil på anderledes og inddragende måder. Det er projektet Metropolis Landskab, der i samarbejde med Guldborgsund Kommune indtager landskabet i Vild Park med iscenesættelser skabt på, med og til stedet.
Sakskøbing Folkeskov indvies med plantedag31.5.2023 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Sakskøbing Folkeskov indvies officielt 13. juni klokken 12. Her inviteres alle til at komme og plante de allersidste træer sammen med Guldborgsund Kommune, skovrejsnings NGO’en Growing Trees Network og børn og pædagoger fra daginstitutionen Bruhns Gård.
Nye store arealudlæg sendes i høring25.5.2023 20:31:52 CEST | Pressemeddelelse
Kommuneplanen omsætter byrådets strategiske retning til konkret fysisk planlægning, og viser hvor nye boligområder, erhvervsområder, naturområder mm skal placeres. Nu sendes byrådets forslag i høring, og der inviteres samtidig til fire dialogmøder.
Børn og unge sætter scenen til Royal Run i Nykøbing F24.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når H.K.H. Kronprinsessen deltager i Royal Run i Nykøbing F, skal hun være sammen med den yngre del af befolkningen på Lolland-Falster. Guldborgsund Kommune har nemlig inddraget børn og unge på tværs af kommunen i både planlægningen og afviklingen.
Efterlysning – dine billeder kan blive en del af et unikt kunstværk17.5.2023 11:18:59 CEST | Pressemeddelelse
Har du gemt billeder eller gemmer du på gode historier om Vestergade 18 i Sakskøbing. Så kan dine minder blive en del af et unikt kunstværk, som du kan høre mere om til et arrangement 25. maj.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum