Fængselsforbundet

Grønlandske anstaltsbetjente kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen

Del

Grønlandske betjente får stadig lavere løn end deres danske kollegaer. Og når en agurk samtidig koster 30 kroner i Grønland, kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen.

Tusinde kroner. Det er, hvad anstaltsbetjent Sofiannguaq Sloth Pedersen har tilbage af sin månedsløn, når alle faste udgifter er betalt. Det beløb skal dække mad, tøj og diverse for hende selv og to børn i Nuuk, Grønland.

”Sådan har det for mit vedkommende været i de 10 år, jeg har været betjent. Jeg er så glad for mit arbejde, men jeg er ligeså træt af, at mine børn og jeg skal kæmpe med at få økonomien til at hænge sammen hver måned.”

Til sammenligning siger Finanstilsynets vejledning, at man som tommelfingerregel skal have et månedligt rådighedsbeløb på 10.000 kroner efter faste udgifter, hvis man er enlig med to børn.

Sofiannguaq arbejder som overbetjent og er nyvalgt tillidsrepræsentant ved Anstalten for domfældte i Nuuk. Hendes grundløn er på 19.469 kroner, hvilket er næsten 5.000 kroner lavere end for en fængselsbetjent i København.

Frosset rugbrød til 35 kroner
Også Anne-Katrine Sørensen oplever, at lønnen er lav. Hun er fængselsbetjent på prøve i Nuuk og får 3.300 kroner mindre i løn end sine kollegaer i København. Det kan kun lade sig gøre, fordi hun bor i en 48 kvadratmeter tjenestebolig, der har en lavere husleje end resten af Nuuk.

”Mange af mine kollegaer med børn har et bijob ved siden af for at få deres økonomi til at hænge bare nogenlunde sammen. Og vi er presset nok i forvejen med underbemanding hver eneste dag og beordringer til dobbeltvagter og tilkald.”

Anne-Katrine er kun én i husstanden, men alligevel ender hendes madbudget på 4.500 kroner om måneden.

”Alt er bare dyrere i Grønland. For eksempel koster et iceberg-salathoved 40 kroner, en agurk 30 kroner og en pakke frossen Schulstad-rugbrød 35 kroner. Derudover koster mit internet 1.100 kroner om måneden på grund af monopol. Jeg kunne blive ved.”

Ifølge Grønlands Statistik er det samlet set 6,3 procent dyrere at leve i Grønland end i Danmark.

Lige løn til alle
Fængselsforbundets forbundssekretær René Larsen mener, at det er dybt urimeligt, at der er så stor lønforskel mellem Danmark og Grønland.

”Der må gælde et princip om lige løn for lige arbejde. Sådan er det ikke nu, hvilket vores kollegaers eksempler viser med alt tydelighed.”

Og måske overraskende støtter Kriminalforsorgen også op om lige løn. Til en høring i foråret 2017 slog juridisk fuldmægtig i Kriminalforsorgen i Grønland Mie Wullf fast, at der ikke er nogen grund til, at der er forskel på lønnen

I perioden 2015-17 stoppede hele 12 procent af anstaltsbetjentene i Grønland. I Nuuk er der aktuelt 19 betjente, selvom normeringen er på 29. René Larsen er bekymret for, om løn- og arbejdsvilkårene vil gøre det sværere at fastholde betjente i Grønland. Den bekymring deler Anne-Katrine Sørensen.

”Jeg elsker mit arbejde, men vi er alle blot mennesker og ikke robotter. En dag siger kroppen stop, og jeg har allerede set, hvad det har gjort ved alt for mange af mine kolleger. Inden for det sidste halve år har jeg fem kollegaer, der er stoppet på grund af presset. Og det er udelukkende i én anstalt.”

Forbundssekretæren opfordrer Justitsministeriet til at gøre noget ved det grønlandske lønefterslæb:

”Fængselsforbundet har gjort opmærksom på denne problemstilling i mange år, men der sker ikke noget.”

Justitsministeriet fortalte ved et Grønlandsmøde i november sidste år, at lønniveauet for anstaltsbetjente er et anliggende mellem arbejdsmarkedets parter og fastsættes i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Dog lovede de at foretage en afdækning af lønforholdene for både politibetjente og anstaltsbetjente i Grønland, når en ny overenskomst for statens tjenestemænd i Grønland er underskrevet. Arbejdet skulle påbegyndes inden udgangen af 2017.

Af Rebecca Eva Bodnia

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet
Fængselsforbundet
Ramsingsvej 28A
2500 Valby

7255 9976http://faengselsforbundet.dk/

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen samt tjenestemænd organiseret i FFT (Forbundet for Tjenestemænd). Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Millioner i erstatninger til fængselsbetjente3.4.2018 12:59nyhed

Det seneste halve år er der udbetalt 61 millioner kroner i arbejdsskadesager til Fængselsforbundets medlemmer. Det kan være en personlig tragedie, når en fængselsbetjent kommer til skade i tjenesten. Heldigvis er der en række erstatningsmuligheder, der træder i kraft, når det sker. Fra 1. august 2017 til 31. januar 2018 er der blevet tilkendt erstatninger til fængselsbetjente for mere end 61 millioner kroner. Det viser en gennemgang af de arbejdsskadesager, som Fængselsforbundet har ført i perioden. Tallet er en opgørelse af de samlede udgifter til erstatning og tilskadekomstpension for de 23 berørte medlemmer; såvel de penge, der udbetales nu og her og dem, der udbetales løbende frem til folkepensionsalderen. Bo Yde Sørensen er en af tre forbundssekretærer, der arbejder med arbejdsskadesagerne på centralt hold i Fængselsforbundet. Ifølge ham er de 61 millioner kroner i erstatninger både positivt og negativt. ”Vi er selvfølgelig glade for at medlemmerne får erstatninger for de alvorlig

Et år efter: Flertallet af betjentene er glade for rygeforbuddet29.3.2018 06:58nyhed

Selvom rygeforbuddet for indsatte har givet en mere bøvlet hverdag i fængsler og arresthuse, er mange fængselsbetjente glade for, at røgen er væk. Der skulle gå ti år fra den første rygelov kom i 2007, før fængselsbetjentes arbejdsmiljø blev omfattet af reglerne. Det skete 1. april sidste år. Nu viser en ny undersøgelse lavet af Fængselsforbundet, at forbuddet er populært blandt fængselsbetjentene. Ud af forbundets 2.800 medlemmer har 767 svaret på undersøgelsen. På spørgsmålet ”Er du overordnet positiv eller negativ over for rygeforbuddet?” svarer 59 procent af fængselsbetjente, at de er positive. Mens 41 procent er negative. Blandt de positive går samme begrundelser igen. Det gælder især muligheden for endelig at arbejde i et røgfrit miljø. En skriver: ”Kan kun anerkende et så omfattende tiltag for personalets fysiske arbejdsmiljø.” En anden skriver: ”Jeg vil gerne arbejde uden at blive udsat for giftstoffer i den luft, jeg indånder.” En tredje skriver kort og godt: ”Meget bedre inde

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum