Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Grønlandsk nødradio sikret med stor investering

Del

Fangere, fiskere og fritidssejlere i Grønland skal kunne tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude. Også i fremtiden. Nye økonomiske muskler i den maritime nødradio skal give dem fortsat høj sikkerhed, når de færdes til søs.

Foto Toke Brødsgaard, NunaFoto
Foto Toke Brødsgaard, NunaFoto

Regeringen har besluttet at bruge yderligere 62 mio. kr. de næste ti år til at vedligeholde og opgradere Grønlands maritime nødradio. Det bringer det samlede budget til nødradio i Grønland op på 414 mio. kr. i perioden 2018-2027.

Det er vigtigt, at der er høj sikkerhed til søs. Det er heldigvis sjældent, at der sker forlis, men når det sker, er nødradiosystemet et vigtigt element, der kan betyde forskellen mellem liv og død,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Øgede økonomiske rammer

Nødradiosystemet i Grønland dækker de mest befærdede dele af farvandene omkring Grønland og består bl.a. af 40 master og et radiorum, som døgnet rundt lytter efter nødopkald til søs. Den danske stat har ansvaret for, at der er gratis adgang til nødradio i Grønland, og de nye investeringer sikrer midler til nødradioen i perioden 2018-2027. Langt hovedparten af udstyret vil blive udskiftet over de næste år.

 "Jeg er godt tilfreds med, at det er lykkedes at øge budgettet til nødradioen. Det betyder, at vi fortsat kan fastholde den høje sikkerhed med solidt udstyr mange år fremover,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Det øgede budget finansieres inden for Forsvarsministeriets og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets økonomiske rammer.

FAKTA

  • Den første nødradiostation i Grønland blev oprettet i 1925 i Qeqertarsuaq. Efterfølgende kom flere til, men i dag er der kun radiorum i Aasiaat.
  • Personalet i nødradiorummet lytter efter nødopkald 24 timer i døgnet alle årets dage.
  • En anden vigtig opgave for nødradioen er at udsende navigations- og vejrvarsler.
  • Tidligere varetog kystradiostationerne også kommercielle samtaler mellem skibe og rederier og private samtaler. Muligheden for mobiltelefoni og satellit-telefoni har medført, at dette nu er en meget lille del af nødradioens opgaver.
  • I Danmark er der et tilsvarende nødradiosystem med et døgnbemandet radiorum og master fordelt på Danmarks kyster.
  • Energistyrelsen og Forsvarsministeriet indgår en 10-årig aftale med TELE Greenland, som varetager driften af den maritime nødradio i Grønland. TELE Greenland har ansvaret for udskiftningen af udstyret.

Kontakter

Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk

Billeder

Foto Toke Brødsgaard, NunaFoto
Foto Toke Brødsgaard, NunaFoto
Download

Information om Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Stormgade 2-6
1470 København K

33922800http://efkm.dk/

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Sammen om en grønnere fremtid9.10.2018 10:29pressemeddelelse

Danmark skal være helt i front på det grønne område. Vi skal sikre danskerne ren luft og et godt klima. Vi skal præge udviklingen i en grøn retning i Danmark, i Europa og i verden. Det vil ske gennem stærke og effektive initiativer, som sætter kursen direkte mod, at Danmark kan opfylde sit klimamål i EU i 2030. Og som skubber i retning af det ambitiøse mål, at Danmark i 2050 er klimaneutral – altså, at vi ikke udleder flere drivhusgasser, end vi er i stand til at optage.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum