Grøn skattereform øger farten – men kunderne får fortsat ingen afklaring om fremtidens energiregning
Energikunder mangler fortsat klar besked om fremtidig beskatning af olie, kul og gas, og selvom afklaring ser ud til at komme hurtigere end regeringens udspil lagde op til, er det fortsat en udfordring. Det mener Dansk Energi om aftalen om Grøn skattereform og opfordrer samtidig til at øge tempoet yderligere.
Et flertal i Folketinget er blevet enige om at øge erhvervslivets energiafgifter på fossile brændsler med seks kroner pr. GJ i 2025, præcis som regeringen lagde op til i slutningen af november. Derudover nedsættes et ekspertudvalg, der i 2022 skal præsentere en model for, hvordan man kan indføre en generel CO2-afgift. Udvalget skal også vurdere, hvordan man kan skrue på den såkaldte rumvarmeafgift og få smidt kullet ud af fjernvarmen. Men allerede i 2021 skal det præsentere de første delresultater.
Så langt, så godt, mener Dansk Energi om aftalen om Grøn skattereform, som et bredt flertal bestående af regeringen, SF, Det Radikale Venstre, Venstre og Konservative i dag har præsenteret.
Men energikunderne må fortsat vente på en langsigtet afklaring:
- En endelig afklaring i 2022 er bedre end regeringens oprindelige oplæg, der skød CO2-afgiften til hjørne. Men danskerne, du og jeg, står stadig tilbage uden klare økonomiske guidelines for, hvordan vi fremadrettet skal varme vores huse og bygninger op, siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi og opfordrer til, at ekspertudvalgets arbejde hurtigt følges op af politiske beslutninger:
- Den nye aftale giver os ikke vished og incitament til at vælge de grønne løsninger, og derfor er det hamrende vigtigt, at politikerne giver os klarhed inden for det næste års tid, siger han.
– Det er ikke en simpel opgave at indføre en generel CO2-afgift for alle sektorer f.eks. for landbruget. Men man kunne godt sende et klarere signal til energikunderne om, hvad det kommer til at koste at varme ens hus op med fossile brændsler i fremtiden. Det er jo helt afgørende for, at både energikunderne og vi i energisektoren kan træffe investeringsbeslutninger på et gennemskueligt grundlag, siger Lars Aagaard.
Han understreger, at højere afgifter på den fossile energi skal kompenseres gennem lavere afgifter på den grønne.
- Den sociale balance skal selvfølgelig holdes, og det er oplagt at kompensere højere afgifter på fossile brændsler med lavere afgifter på el. I dag er el beskattet helt ude af proportion. At lette elafgiften er den mest socialt ansvarlige og grønne afgiftslettelse, man kan give, siger han.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte HougaardPressechef
Tlf:35 30 04 78bho@danskenergi.dkInformation om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.
Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Milepæl: Nu skal vi tænke i strøm time for time12.1.2021 07:22:12 CET | Pressemeddelelse
Flere og flere familier får i fremtiden en mindre samlet energiregning, når både bil og opvarmning bliver elektrisk, men kommer til at bruge over 20.000 kr. om året til strøm. Fra nytår kan alle måle elforbruget time for time, og vi kan både være grønne og spare penge ved at bruge strømmen, når der er rigeligt af den.
Rekordår: Strømmen har aldrig været grønnere22.12.2020 07:33:35 CET | Pressemeddelelse
Andelen af vedvarende energi i strøm er den højeste nogensinde, og CO2-indholdet er det laveste. 2020 er et helt elektrisk rekordår, som sætter en tyk grøn streg under, at el er en klimahelt.
Dansk Energi om finansloven: Alle grønne investeringer tæller6.12.2020 15:12:32 CET | Pressemeddelelse
Der står corona hen over finansloven for 2021, men den indeholder også grønne investeringer for at overkomme den økonomiske krise, der er opstået af coronakrisen. Og det er godt, mener Dansk Energi, der dog håber på, at finansloven følges op af en ambitiøs grøn skattereform.
Grøn aftale giver danskerne billigere elbiler4.12.2020 16:26:40 CET | Pressemeddelelse
Dagens aftale om bilafgifter giver danskerne vished om bilpriserne og indeholder alle forudsætninger for, at der vil blive solgt markant flere elbiler i de kommende år, mener Dansk Energi.
Regeringens ”Grøn Skattereform” giver ikke nok klarhed om afgifter for energisektoren og vores kunder23.11.2020 11:45:39 CET | Pressemeddelelse
Det giver mening, at regeringsudspil ikke indeholder en generel CO2 afgift, der hæver omkostninger for vores eksporterhverv. Men regeringen skylder energikunderne større klarhed om fremtidens beskatning af olie, gas og kul til opvarmning og for CO2-beskatningen af el til elbiler, mener Dansk Energi.
18 førende Power-to-X-aktører samles om anbefalinger til national strategi19.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Power-to-X er afgørende for at nå danske klimamål og erstatte sort med grønt i industri og tung transport. Dansk Energi samler nu de afgørende virksomheder på tværs af hele værdikæden til at stå bag konkrete anbefalinger til regeringen om, hvordan en dansk Power-to-X-strategi skal udformes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum