Dansk Energi

Grøn skattereform øger farten – men kunderne får fortsat ingen afklaring om fremtidens energiregning

Del

Energikunder mangler fortsat klar besked om fremtidig beskatning af olie, kul og gas, og selvom afklaring ser ud til at komme hurtigere end regeringens udspil lagde op til, er det fortsat en udfordring. Det mener Dansk Energi om aftalen om Grøn skattereform og opfordrer samtidig til at øge tempoet yderligere.

Et flertal i Folketinget er blevet enige om at øge erhvervslivets energiafgifter på fossile brændsler med seks kroner pr. GJ i 2025, præcis som regeringen lagde op til i slutningen af november. Derudover nedsættes et ekspertudvalg, der i 2022 skal præsentere en model for, hvordan man kan indføre en generel CO2-afgift. Udvalget skal også vurdere, hvordan man kan skrue på den såkaldte rumvarmeafgift og få smidt kullet ud af fjernvarmen. Men allerede i 2021 skal det præsentere de første delresultater.

Så langt, så godt, mener Dansk Energi om aftalen om Grøn skattereform, som et bredt flertal bestående af regeringen, SF, Det Radikale Venstre, Venstre og Konservative i dag har præsenteret.

Men energikunderne må fortsat vente på en langsigtet afklaring:

- En endelig afklaring i 2022 er bedre end regeringens oprindelige oplæg, der skød CO2-afgiften til hjørne. Men danskerne, du og jeg, står stadig tilbage uden klare økonomiske guidelines for, hvordan vi fremadrettet skal varme vores huse og bygninger op, siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi og opfordrer til, at ekspertudvalgets arbejde hurtigt følges op af politiske beslutninger:

- Den nye aftale giver os ikke vished og incitament til at vælge de grønne løsninger, og derfor er det hamrende vigtigt, at politikerne giver os klarhed inden for det næste års tid, siger han.

– Det er ikke en simpel opgave at indføre en generel CO2-afgift for alle sektorer f.eks. for landbruget. Men man kunne godt sende et klarere signal til energikunderne om, hvad det kommer til at koste at varme ens hus op med fossile brændsler i fremtiden. Det er jo helt afgørende for, at både energikunderne og vi i energisektoren kan træffe investeringsbeslutninger på et gennemskueligt grundlag, siger Lars Aagaard.

Han understreger, at højere afgifter på den fossile energi skal kompenseres gennem lavere afgifter på den grønne.

- Den sociale balance skal selvfølgelig holdes, og det er oplagt at kompensere højere afgifter på fossile brændsler med lavere afgifter på el. I dag er el beskattet helt ude af proportion. At lette elafgiften er den mest socialt ansvarlige og grønne afgiftslettelse, man kan give, siger han.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum