Danmarks Frie Forskningsfond

Grib idéen: Konference sætter fokus på frie forskningsidéer

Del
Danmarks Frie Forskningsfond sætter fokus på risikovillighed og forskningsidéers trivsel i det forskningsfinansierende system ved årets konference Grib idéen. Prisen for Årets originale idé uddeles for første gang til en forsker, som har sat sit præg på forskningen med en original idé.

Nye forskningsidéer er afgørende for fremtidens strategiske forskningsprioriteringer. Danmarks Frie Forskningsfond sætter fokus på risikovillighed i forskningsinvesteringerne og de excellente idéers trivsel i Danmark, når ordførere og repræsentanter for organisationer, fonde og industri sætter hinanden stævne for at debattere, hvordan vi i højere grad kan gribe idéer i etsammenhængende forskningsfinansierende system.

Danmarks Frie Forskningsfond har igangsat knap 10.000 forskningsprojekter til gavn for dansk forskning og det danske samfund siden fondens etablering i 2004.

Men fonden har i den senere tid skabt debat om faldende finanslovsbevillinger til fri forskning - siden 2009 er de frie midlers andel af BNP faldet med 40 %. I 2017 og 2016 uddelte fonden en tredjedel færre bevillinger sammenlignet med 2015 og 2014.

En række effekter af fondens investeringer viser ellers, at Danmarks Frie Forskningsfond spotter originale forskningsidéer, som kommer i omløb i forskningens fødekæde:

  • 9 ud af ti Centers of Excellence 2017-2018 ledes af forskere, der har forfulgt forskningsidéer med flere investeringer i træk fra Danmarks Frie Forskningsfond, f.eks. inden for kvanteteknologi.
  • I gennemsnit har 66 % af de danske modtagere af bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd tidligere opnået en eller flere bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond (2013-2017).
  • 78 % af fondens bevillingshavere finder senere finansiering hos private og offentlige fonde i ind- og udland.
  • 50 % af fondens bevillingshavere indgår samarbejde med offentlige og private virksomheder og organisationer om vigtig videnoverførsel af fri forskning.

Deltagerne vil blandt andet diskutere, hvordan fornødne forskningsmidler på alle karrieretrin og forskernes idérigdom bliver en frugtbar symbiose til gavn for samfundet.


Debatten skydes i gang af et panel bestående af forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF),

forskningsordfører Mette Reissmann (S), bestyrelsesformand Jens Oddershede, Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, lektor Nikolaj Thomas Zinner, fhv. formand for Det Unge Akademi, Anne-Marie Engel, Head of Talent & Career Programmes, Lundbeckfonden, videnskabelig chefrådgiver Peter Kurtzhals, Novo Nordisk og bestyrelsesmedlem Jane Hvolbæk Nielsen, Danmarks Frie Forskningsfond.


Årets originale idé og topforskning om kvanteteknologi og skattely
Ved konferencen uddeler Danmarks Frie Forskningsfond for første gang prisen for Årets originale idé til en forsker, som på original vis skaber nybrud i tænkningen inden for sit felt og med et særligt potentiale baner vejen for forskningen fremadrettet.

For at komme tæt på forskningens originaler og den frie forsknings vilkår præsenterer fire topforskere banebrydende idéer. Det drejer sig om antropolog Klaus Høyer, Københavns Universitet, kvantefysiker Ulrik Lund Andersen, Danmarks Tekniske Universitet, professor MSO i økonomi Niels Johannesen, Københavns Universitet, og fysiker Liv Hornekær, Aarhus Universitet.

Konferencen ”Grib idéen” samler forskningens centrale stakeholders i BLOX torsdag d. 11. oktober 2018.

Kontakter

Bestyrelsesformand, professor Peter Munk Christiansen, Danmarks Frie Forskningsfond, tlf. 3011 5340, e-mail: pmc@ps.au.dk


Pressekonsulent Mette Lynge Hansen, tlf. 7231 8465, e-mail: met@ufm.dk

Vedhæftede filer

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond støtter nyskabende forskning og videnskabelig udvikling med 10,4 millioner kroner20.12.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger til 30 forskningsprojekter, tidsskrifter, netværk og udenlandske forskningsophold. Midlerne er fordelt på fire forskellige virkemidler og skal fremme videnskabelig nytænkning, styrke samarbejdet mellem danske og internationale forskningsmiljøer, styrke udbredelsen af humanistisk forskning, samt støtte talentfulde studerende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye