Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Gratis vejrdata fra DMI skal styrke Danmarks grønne omstilling

Del

DMI er en skattekiste med værdifulde vejrdata, som fra i dag stilles gratis til rådighed og gøres lettilgængelige for borgere, virksomheder og forskere. Det skal både understøtte regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 og styrke den økonomiske vækst.

Det danske vejr er omskiftligt. Den ene dag varmt og tørt. Den næste køligt og vådt. I Danmark er viden om vind, nedbør og temperaturer derfor ekstremt vigtigt for mange sektorer både af klimamæssige og økonomiske årsager. På vejen mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære energikilder, kan bedre viden om vejret blandt andet bane vejen for intelligent opvarmning af hustande, eller vise hvornår det er bedst at oplade elbilen.

”Vi stiller nu DMI’s vejrdata gratis til rådighed for borgere, forskere og virksomheder. Præcis vejrdata er et centralt værktøj den grønne omstilling. Et godt eksempel er vores elforbrug: I fremtiden skal al vores elektricitet komme fra grønne kilder som f.eks. vind og sol. Her kan data fra DMI hjælpe energiselskaber og forbrugere med at vide, hvornår vinden blæser og solen skinner. På den måde kan vi udnytte den grønne energi bedre.”, siger Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Vejrdata er fundamentet for nye grønne løsninger

Døgnet rundt indsamler og analyserer DMI et hav af forskellige data fra blandt andet radarer og målestationer. Vejrdata er et digitalt råstof, som skal være med til at understøtte erhvervslivet med den grønne omstilling og sikre et bedre grundlag for at udvikle fremtidens grønne, innovative løsninger.

”Jeg er glad for, at DMI's data nu bliver gjort offentligt tilgængelige. Vi har brug for, at danske virksomheder med innovativ og ansvarlig brug af data udvikler nye forretningsmodeller, produkter og services, som ruster os til fremtiden. Det kan f.eks. være inden for den grønne omstilling eller andre centrale samfundsudfordringer. Det kan samtidig være med til at skabe vækst, arbejdspladser og et grønt erhvervseventyr for Danmark, så jeg håber på, at mange virksomheder vil gøre brug af den her mulighed,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup.

Den bedre og nemmere adgang til vejrdata skal samtidig hjælpe vejrafhængige sektorer som landbrugssektoren og energisektoren med at forbedre arbejdsgange, effektivisere ressourceforbrug samt træffe beslutninger, der gavner klimaet.

”Vejrdata kan uden tvivl hjælpe os landmænd med at gøre driften mere klimavenlig. Historik om vejret kan gøre os klogere på, hvordan behandlinger af afgrøderne får bedst effekt under forskellige vejrforhold. Og med større viden om, hvordan vejret bliver, kan vi behandle afgrøderne på det rigtige tidspunkt og dermed spare både hjælpemidlerne og maskinoverkørsler. Det sparer både mig og klimaet.”, siger landmand og godsejer Carl Boisen Thøgersen fra Adamshøj.

Læs mere på dmi.dk her.

Fakta

Data bliver frigivet i seks faser

  • Data leveres i realtid og understøttes døgnet rundt, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer.
  • Tidligere har danske virksomheder og myndigheder købt vejrdata for flere millioner kroner årligt, men den data bliver nu gratis. DMI’s meteorologiske data bliver gjort frit tilgængelige i seks faser fra 2020 til 2023.
  • I første omgang er det meteorologiske observationsdata, som bliver lagt gratis ud – dvs. rå-data som temperatur, nedbør og vind fra DMI's netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland.
  • Senere i 2020 følger data om vandstand og lyn. Fra 2021 og frem kommer turen til bearbejdede data i form af klimadata, radardata og prognosedata.
  • I en undersøgelse fra 2016 vurderer Deloitte, at gratis meteorologiske data i el-, fjernvarme- og landbrugssektoren kan give effektiviseringer på op mod 135 mio. kr. årligt.
  • Rambøll har ligeledes i 2017 peget på et uopdyrket markedspotentiale på op mod 106 mio. kr. pr. år i ydelser relateret til vandmiljø- og vandressourceforvaltning.

Nøgleord

Kontakter

Presserådgiver Lasse Bendtsen, M: 4172 3884, lasab@kefm.dk

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark inviteret til præsident Bidens klimatopmøde27.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Statsministeren skal til april deltage i Leaders Summit on Climate, hvor den amerikanske præsident har bedt hende fortælle verdens største CO2-udledere om Danmarks erfaringer med grøn energi. Forud for topmødet vil USA melde et nyt klimamål for 2030 ud. Det skal være med til at skabe momentum frem mod FN's klimakonference til november, hvor verdens lande bl.a. skal melde nye klimamål ind til FN for at opfylde Parisaftalen.

Bedre muligheder for tilskud til grøn varme og energirenovering3.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis de utætte vinduer trænger til at blive skiftet ud, eller det sorte fyr skal erstattes af en grøn varmepumpe, så bliver der nu bedre mulighed for at få tilskud. Fremover bliver der flere årlige ansøgningsrunder til den såkaldte Bygningspulje, så ansøgningerne kan blive behandlet hurtigere, og så man ikke skal vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Samtidig justeres tilskuddet, så flere kan få støtte. Næste ansøgningsrunde åbner i starten af april.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum