Næstved Bibliotek og Borgerservice

Graffitikunst fra ”Spånnen” på biblioteket

Del

Fra mandag den 6. september til fredag den 5. november vil Bent Nielsens billeder af graffitikunst på den tidligere Spånpladefabrik i Glumsø være udstillet på Glumsø Bibliotek.

Masser af graffiti på de tomme bygninger på "Spånnen". Fotograf: Bent Nielsen
Masser af graffiti på de tomme bygninger på "Spånnen". Fotograf: Bent Nielsen

Tilbage i starten 1960’erne blev der etableret en spånpladefabrik og et nåletræssavværk i Glumsø. Spånpladefabrikken, som gik under navnet ”Spånnen”, var i gang døgnet rundt med tre holds skift. Det siges, at når vinden bar i den ”rigtige” retning, så kunne røgen fra trætørringen mærkes over hele byen. Salget af spånplader fik stor dog stor konkurrence fra Østeuropa og ikke mindst Østen, hvilket betød, at fabrikken lukkede i 2001. Og nogle år senere lukkede også nåletræssavværket. Maskinerne blev solgt til Kina, men maskinhallerne stod tomme frem til 2016. Og rygtet om dette bredte sig i graffitimiljøet.

Tomme vægge inspirerer til graffiti

- Tomme vægge er en udfordring til udfoldelse. Også udvendigt på bygningerne lå der store udfordringer, fortæller tidligere skolelærer Bent Nielsen fra Glumsø, som altid har fotograferet. Han fik stor interesse for området og begyndte at tage billeder af graffitien.

- Mange tekster er svære at tyde pga. den snørklede måde, de er kreeret på. Der er brugt utallige sprøjtedåser. Kunstnerne har sikkert moret sig mangen en weekend. Til sidst var der op imod 300 malerier. Hvem kunstnerne har været, kan kun tydes gennem deres tags. Nogle er mere berømte end andre, siger Bent Nielsen og fortsætter: - Personligt har jeg aldrig mødt nogen af kunstnerne, selvom jeg er kommet der utrolig mange gange for at fotografere bygningerne i forskelligt lys. Det skete, at der pludselig var et nyt hjørne med mange tags.

Bygningerne blev revet ned hen over sommeren 2016. Og året efter blev fundamenterne knust til vejfyld. - Graffitien er nu en glemt og gemt historie, bortgået til fyld i vores landeveje. Arealerne skal nu bruges til boligbyggeri, slutter Bent Nielsen.

Billederne af graffitikunsten, som Bent Nielsen tog, er siden overleveret til Suså Egns Lokalhistoriske Forening. Og det er et udvalg af disse billeder, som kan ses på biblioteket.  

Videoer over billeder fra de tomme haller

Bent Nielsen har lavet en række videoer komponeret over billeder fra de tomme haller: http://spannen.bentnielsen.com/#collections   

Udstillingen på Glumsø Bibliotek kan ses i bibliotekets åbningstid.

Kontakter

Billeder

Masser af graffiti på de tomme bygninger på "Spånnen". Fotograf: Bent Nielsen
Masser af graffiti på de tomme bygninger på "Spånnen". Fotograf: Bent Nielsen
Download
Graffiti på væggene på ”Spånnen”. Fotograf: Bent Nielsen
Graffiti på væggene på ”Spånnen”. Fotograf: Bent Nielsen
Download

Information om Næstved Bibliotek og Borgerservice

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
4700 Næstved

55885588http://www.naesbib.dk

- består af Næstved Bibliotek, Fensmark Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Sammen driver vi et moderne biblioteks- og borgerservicetilbud for alle borgere i Næstved Kommune med det erklærede formål, at borgerne opnår indsigt og udsyn til at navigere i eget liv.

Følg pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Næstved Bibliotek og Borgerservice

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum