Beskæftigelsesministeriet

Grænseværdi for kræftfremkaldende stof skal vurderes igen

Del

Grænseværdien for stoffet Chrom 6 ligger muligvis for højt. Det peger beregninger i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) på. Derfor har Arbejdstilsynet bedt NFA komme med et videnskabeligt dokumentationsgrundlag for, om grænseværdien for Chrom 6 skal strammes.

Stoffet Chrom 6 findes bl.a. i pigmenter, maling og metalbelægninger. Chrom 6 er kræftfremkaldende, og derfor har såvel Danmark som EU sat en grænseværdi for stoffet.

EU har indtil 17. januar 2025 en grænseværdi, der er lempeligere end den danske, og herefter er de ens. Nye beregninger i NFA medfører imidlertid, at NFA vurderer, at den gældende grænseværdi, som er sat i Danmark og EU, muligvis er for lempelig. Arbejdstilsynet har på den baggrund bedt NFA gennemgå litteraturen og komme med et videnskabeligt, helbredsbaseret forslag til en revideret grænseværdi.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
”Det er noget, som jeg tager meget alvorligt. Vores grænseværdier skal selvfølgelig være forsvarlige, så folk ikke bliver syge af at gå på arbejde. Jeg kan konstatere, at Arbejdstilsynet har bedt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø om at gå den videnskabelige dokumentation igennem. Jeg har bedt om, at dette sker hurtigst muligt, så vi snart har et grundlag for at vurdere, om grænseværdien skal justeres. Samtidig har jeg indkaldt arbejdsmiljøforligskredsen og Folketingets beskæftigelsesudvalg til et møde, hvor de vil få en grundig orientering."

Det forventes, at NFA’s vurdering af grænseværdien for Chrom 6 ligger klar i februar 2019. Herefter skal et kvalitetsudvalg af uafhængige forskere tage stilling til, om der er videnskabeligt grundlag for at følge NFA’s forslag.

Hvis Chrom 6 på en virksomhed kan fjernes eller erstattes med et mindre farligt stof, skal det ifølge arbejdsmiljøreglerne ske. Desuden er der krav om brug af personlige værnemidler, når det ikke er muligt helt at undgå stoffet i arbejdsmiljøet. Grænseværdier for stoffer som Chrom 6 er baseret på, at man arbejder med stoffet hver dag i løbet af et helt arbejdsliv på 40 år, uden at risikoen er blevet reduceret fx gennem brugen af værnemidler.

Kontakter

Beskæftigelsesministeriet

Pressevagt: 51232830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 201928.6.2019 09:26:27 CESTPressemeddelelse

Ledigheden faldt i maj 2019 med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 102.500 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er uændret på 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: "Det er rigtig glædeligt, at ledigheden fortsætter med at falde. Det skyldes ikke mindst, at vi er i en højkonjunktur, og her er det regeringens hovedopgave at sikre, at flere får glæde af opsvinget. Jeg vil arbejde hårdt for et velfungerende arbejdsmarked, som flest muligt kan blive en del af." "Det handler blandt andet om, at dem med mindst uddannelse får løftet deres kvalifikationer. Det vil vi gøre via en målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats, herunder for de mange unge, som hverken er i job eller i uddannelse. Det er dem, som har det sværest, hvis konjunkturerne vender, og det er samtidig en god investering for virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft." "Endelig vil vi også sikre, at flygtninge og indvan

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum