Udenrigsministeriet

Godt nyt for små og mellemstore virksomheder: Eksporten har aldrig været højere

Del

Der er stor fremgang i vareeksporten for de små og mellemstore virksomheder (SMV’er). Det viser de seneste tal for udviklingen i SMV’ernes vareeksport, som Udenrigsministeriet i dag har offentliggjort.

Eksporten for SMV’ere nåede i 2020 op på 194,6 milliarder kroner. Det udgjorde 27 procent af den samlede vareeksport og er det højeste niveau nogensinde. Derudover er væksten fortsat ind i 2021, hvor SMV’erne har haft tocifrede vækstrater i de største SMV-eksportvaregrupper i forhold til 2020.

”Små og mellemstore virksomheder har afgørende betydning for erhvervsudviklingen og beskæftigelsen i Danmark, så det glæder mig, at de har klaret sig så godt. Særligt i lyset af de svære vilkår under COVID-19,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Eksportfremgangen har særligt været markant til Tyskland, USA og Kina, og det glæder også udenrigsministeren.

”Det er alle tre lande med stort potentiale i de kommende år, så det er positivt, at de små og mellemstore virksomheder får godt fat på de markeder,” siger Jeppe Kofod.

De største eksportmarkeder for SMV’erne er fortsat nærmarkederne i Tyskland, Sverige og Norge. Det er en naturlig følge af, at landene ligger tæt på Danmark, og det understreger vigtigheden af, at danske SMV’er fortsat har godt fast i nærmarkederne. Desuden er det positivt, at SMV’erne efter flere års tilbagegang nu har fastholdt deres eksport til Storbritannien fra 2019 til 2020.

”Det er alt sammen stærke resultater, som sætter en tyk streg under SMV’ernes bidrag til eksporten. Tallene bekræfter vigtigheden af de mange indsatser, vi har sat i søen under Covid19,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod og fortsætter:

”Ligesom vi har sat ind med problemknusning, når markeder lukkes ned, skal vi i de kommende år sætte alle sejl ind for at sikre SMV’erne de bedste betingelser for at høste de eksportmuligheder, der opstår i forbindelse med markedernes genåbning. Samtidig skal vi fortsat holde fokus på at fremme virksomhedernes eksportparathed – vi skal have endnu flere SMV’er ud i verden.”

Gennem The Trade Council rådgiver Udenrigsministeriet hvert år flere tusinde virksomheder med deres eksport. Som et led i eksport stimuli-pakkerne har Udenrigsministeriet iværksat en række initiativer møntet særligt på SMV’er. Det er blandt andet nedsatte takster, nye eksportprogrammer og styrket rådgivning på en række ambassader i udlandet.

 Hovedresultater fra rapporten:

  • Vareeksporten fra danske SMV’er var i 2020 194,6 mia.kr. og udgjorde ca. 27 pct. af den samlede vareeksport.
  • I 2020 steg SMV’ernes vareeksport 0,7 pct. i forhold til 2019. I samme periode faldt de store virksomheders vareeksport ca. 6,5 pct. Danmarks samlede vareeksport faldt 4,6 pct. i 2020.
  • Væksten i 2020 i SMV’erens vareeksport skyldes især Tyskland, USA og Kina, som også relativt steg mest i forhold til 2019.
  • Største varegrupper for SMV-eksporten i 2020 var forskellige typer maskiner og tilbehør, forarbejdede varer, metalvarer samt fisk, krebsdyr, bløddyr og varer deraf. Størst vækst var i kategorien elektriske maskiner og apparater samt tekniske og videnskabelige instrumenter, mens største fald var i kategorierne maskiner og -tilbehør til industrien samt beklædningsgenstande og –tilbehør.
  • I de tre første kvartaler af 2021 er SMV-vareeksporten vokset 8,7 pct. i forhold til samme periode i 2020. SMV-eksporten af møbler er vokset mest med 19,1 pct. efterfulgt af metalvarer med 17,2 pct.
  • SMV’erne har i de første tre kvartaler af 2021 stået for ca. 1/3 af den samlede vækst i vareeksporten.

Note: Opgørelsen omfatter kun vareeksporten og kun den del af vareeksporten, som krydser dansk grænse.

 

Dokumentation

Analysen af SMV-eksporten er unik. Den er lavet på opdrag af Udenrigsministeriet og udført af eStatistik i samarbejde med Danmarks Statistik.

Den kan tilgås fra Udenrigsministeriets hjemmeside her: https://um.dk/da/udenrigspolitik/handelspolitik/statistik-smv

Kontakt

Information til pressen: Pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum