Dansk Energi

Godt med stram finanslov – men husk de grønne reformer

Del
Regeringens finanslovsudspil afspejler, at vi økonomisk er ved at være godt gennem coronakrisen. Til gengæld tager udspillet slet ikke fat på de grønne reformer og -tiltag, der skal reducere CO2-udledningen, mener Dansk Energi, der efterspørger en grøn skattereform.

Ansvarlig økonomi, bedre balance mellem by og land samt en forhandlingsreserve på 1,2 mia. kr. Sådan lyder de vigtigste overskrifter i det finanslovsudspil, regeringen har fremlagt i dag. Godt udspil, mener Dansk Energi,

- Regeringens udspil er ansvarligt, hvad angår den økonomiske situation, og det er godt. Men der udestår fortsat en kæmpeopgave efterfølgende med at få taget fat på de store grønne reformer, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.

Han savner især initiativer, der sikrer, at Danmark får nedbragt sin CO2-udledning, elektrificeret energiforbruget og skabt tilstrækkelig med arbejdskraft med de rette kompetencer, der kan realisere den grønne omstilling.

Derfor håber Lars Aagaard, at regeringen sammen med Folketingets partier allerede i efteråret tager hul på de store samfundsopgaver, der udestår som del af klimamålene og grøn omstilling, og peger især på nødvendigheden af reformer på både afgifts- og beskæftigelsesområdet:

- Det haster med en grøn skattereform, der giver alle energikunder – både på villavejen og i erhvervslivet – klarhed over priserne på både fossile og grønne energiløsninger. Enhver afgift skal sættes, så den guider kunderne grønt, hvis vi skal nå klimamålene i det tempo, man politisk har bestemt. Det er en svær, men nødvendig, øvelse, som jeg forventer, at en færdig finanslovsaftale giver nogle svar på, siger han.

- Men skal vi helt i mål, kræver det også, at vi har hænder og kompetencer til at gennemføre den grønne omstilling, og i horisonten kan vi allerede nu se truende flaskehalse på arbejdsmarkedet. Ifølge Dansk Energis analyser, vil den grønne omstilling kræve 290.000 ekstra årsværk de kommende ni år, og det kan blive en reel stopklods, hvis ikke vi har de rette kompetencer i de rette mængder, siger Lars Aagaard.

Fart på elektrificering og digitalisering i hele landet

I forsommeren præsenterede regeringen en strategi, der kan lægge sporene til et elektrificeret Danmark. Men nu skal regeringen også køre ad de spor og sætte handling bag sin egen strategi, mener Lars Aagaard.

- Det er for længst slået fast, at grøn el er klimakampens kraftigste våben. Derfor skal vi have ryddet barriererne for opstilling af vedvarende energi af vejen, og blive langt bedre til at bruge vores grønne el – til varme i vores boliger, brændstof i vores biler og til tung transport og fly. Med coronakrisen bag os, må klimaet nu for alvor i fokus

Derudover opfordrer han på det kraftigste regeringen og Folketinget til at fastholde Bredbåndspuljen, der er med til at sikre verdensklasse internetforbindelse og mulighed for hjemmearbejde i hele landet.

Dansk Energis anbefalinger til finansloven for 2022

 

1)      Klarhed om fremtidens CO2-afgifter: Finanslovsforhandlingerne bør give danskerne og industrien mere vished om fremtidens CO2-afgifter. Det gælder særligt afgiften på opvarmning med fossile brændsler (rumvarme), så danskerne får skubbet til at investere i varmepumper eller grøn fjernvarme. Samme klarhed skal bilisterne og den tunge transportsektor have, så fossile drivmidler udskiftes med eldrevne, brint mv.

En grøn skattereform bør også sænke verdens højeste elafgift. Det skaber grøn omstilling på en social balanceret måde.

 

2)      Gang i elektrificeringen og power-to-X: Elektrificeringen – både den direkte og indirekte - er klimakampens vigtigste værktøj. Derfor skal finansloven sætte handling bag regeringens elektrificeringsstrategi og fremme produktion og efterspørgslen på power-to-X brændsler.

o   Fasthold tilslutning af VE på finansloven: Finansloven skal gøre det lettere at opstille vedvarende energi. Blandt andet skal omkostninger til nettilslutning, der hidtil har været dækket over udligningsordningen, fortsat finansieres over finansloven.

o   Sænk forbrugsgrænsen på elvarmeafgiften: Forbrugsgrænsen på elvarmeafgiften på 4.000 kWh skal sænkes. Cirka 65 pct. af alle helårshuse og 90 pct. af alle sommerhuse får i dag ikke fuld gavn af elvarmeafgiften, fordi deres almindelige elforbrug er mindre end 4.000 kWh årligt.

o   Power-to-X strategi: Finansloven skal afsætte de nødvendige midler til at realisere en kommende power-to-X strategi, herunder midler til at gennemføre udbud af power-to- X produktion fra 2022 og frem.

o   Etablér en klimafond for luftfarten: Det skal blive muligt for flybranchen at etablere en klimafond, hvor branchen forpligter sig til at anvende fondens midler til at købe bæredygtige power-to-X baserede flybrændstoffer. Fondens indtægter kan komme fra et klimabidrag, der påføres flybilletten.

o   Tilskud til køb af grønne lastbiler: Man skal forlænge det eksisterende tilskud til køb af grønne lastbiler til mindst 2025 og øge puljen til 100 mio. kr. årligt. Tilskuddet bidrager til at reducere CO2-udlendingen i den tunge transport.

 

3)      Verdensklasse internet i hele landet: Den eksisterende Bredbåndspulje skal fortsætte i 2022.

Nøgleord

Kontakter

Information om Dansk Energi

Dansk Energi
Dansk Energi
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

3530 0400http://www.danskenergi.dk

Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.

Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.  

Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye