FTF

Godt med fokus på faglig ledelse i ny kommission

Del

FTF er glad for, at der nu nedsættes en ledelseskommission. Fokus på kvalitet, faglighed og tillid i stedet for kontrol og målstyring bør være hovedfokus for kommissionen, der samtidig bør se på problemer med grænseløst arbejde og lære af de gode erfaringer fra MED-systemet, mener FTF.

Regeringens nye ledelseskommission, der netop er præsenteret, er et godt skridt på vejen mod mere fokus på kvalitet, faglighed og god ledelse i den offentlige sektor, i stedet for mere kontrol, dokumentation og mål- og resultatstyring.

Det mener hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

”Der mangler i dag et samlende politisk projekt for en ny styring og ledelse af den offentlige sektor, der baserer sig på dialog og medinddragelse af medarbejderne. Det er derfor rigtig godt, at der med ledelseskommissionen sættes fokus på tillid og god ledelse i den offentlige sektor. Medarbejdere og borgere, der hver dag befinder sig i velfærdens maskinrum, bør være i fokus i kommissionens arbejde”, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der sidder med i følgegruppen til den nye Ledelseskommisson.

Ledelseskommissionen skal blandt andet kaste lys over, hvad god ledelse er. FTF har netop udgivet en rapport om de stigende problemer med grænseløst arbejde, der bl.a. betyder, at mange ansatte savner ledelse, der giver plads til faglige vurderinger frem for ensidigt fokus på resultat- og dokumentationskrav.

”Grænseløst arbejde er stort problem i den offentlige sektor, og derfor sender jeg vores nye rapport til medlemmerne af den nye kommission, så vi kan få sat lys på problemerne, hvilket forhåbentligt vil føre til bedre rammer for det grænseløse arbejde, der skaber stress og dårlig kvalitet i det offentlige”, siger Bente Sorgenfrey.

Kontrol og dokumentation skaber mistillid
FTF havde gerne set, at der var flere praktikere fra de store velfærdsområder med i kommissionen, fx repræsentanter fra det pædagogiske område samt social- og børneområdet.

”Vi går aktivt ind i følgegruppen og vil sammen med vores medlemsorganisationer og vores Lederråd, der repræsenterer 27.000 ledere i FTF-organisationerne, levere konkret sparring og forslag i forhold til kommissionens anbefalinger og ideer med baggrund i vores praktiske erfaringer ude fra virkelighedens arbejdspladser og de problemer, vores medlemmer står overfor. Det drejer sig fx om overdreven kontrol og dokumentation af deres arbejde samt mål- og resultatstyring, som har taget overhånd og i dag fjerner fokus fra kvalitet og faglighed”, siger Bente Sorgenfrey.

Ud over selve kommissionen nedsættes en rådgivende følgegruppe, hvor bl.a. FTF og udvalgte lederforeninger får plads. Formand for FTF's Lederråd og formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal hilser kommissionen velkommen:

”Det er et utroligt vigtigt arbejde, de skal i gang med. Hele styringen af den offentlige sektor har været præget af for mange tal og for meget kontrol i stedet for ledelsesrum og tillid. Især idéen om, at man kan lave rationaler ud fra gennemsnitsberegninger, bør ændres. Der er store forskelle på, hvordan man prioriterer i kommunerne – og den lokale frihed er vigtig at bevare", siger Claus Hjortdal, der sidder med i følgegruppen på vegne af Skolelederforeningen, ligesom BUPL's og DSR's lederforeninger er med i følgegruppen.

Tag ved lære af MED-systemet
Der blev ikke plads til medarbejderrepræsentanter i selve kommissionen. Det er ærgerligt, mener FTF, for styring og ledelse hænger uløseligt sammen med medarbejdernes arbejde og konkrete oplevelser fra hverdagen.

”Der er masser af dygtige ledere på de store velfærdsområder, men ofte er det de styringsmæssige rammer, organisation og dårlig økonomi, der ikke tillader lederne at udfolde deres og medarbejdernes potentiale og faglighed. Det håber jeg, at innovationsministeren er opmærksom på”, siger Bente Sorgenfrey, der ligeledes peger på, at der allerede i dag er et velfungerende samarbejde i bl.a. MED-udvalg i mange steder, hvilket den nye kommission bør tage ved lære af.

Kontakt:
Formand for FTF; Bente Sorgenfrey: 4045 2645 / beso@ftf.dk  
Overenskomstchef i FTF; Klaus Matthiessen: 4044 8826/ klma@ftf.dk 

Ny guide: Sæt rammer for grænseløst arbejde fra FTF
Videokanal

Nøgleord

Links

Information om FTF

FTF
FTF
Niels Hemmingsens Gade 12
1153 København K

33 36 88 00http://www.ftf.dk/forside/

Følg pressemeddelelser fra FTF

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra FTF

Syd- og sønderjyske kommuner har underforbrug på over 1,8 mia. kr.23.5.2018 13:53pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Alene i de syd- og sønderjyske kommuner har underforbruget siden 2011 været på over 1,8 mia. kr., viser nye tal. Markant flere ældre og børn kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter.

Frygter straf: Kommuner har underforbrug på 23 mia. kr.23.5.2018 12:07pressemeddelelse

Frygt for økonomisk straf har siden 2011 fået kommunerne til at bruge 23,2 mia. kr. mindre, end de har lov til. Markant flere borgere kræver flere penge til velfærd i de kommende år, påpeger professor og hovedorganisationen FTF. Alligevel vil regeringen holde det offentlige forbrug nede og lette skat og afgifter. I 2025 vil der være 200.000 flere borgere end i dag, viser nye tal. Alene i de nordjyske kommuner vil der i 2025 være 25.000 flere ældre og børn end i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum