Egedal Kommune

Godt begyndt – men ikke engang halvt fuldendt

Del

I Egedal er borgmester Karsten Søndergaard rigtig ærgerlig over årets økonomiaftale mellem KL og Regeringen. Regeringens manglende vilje til reelle forhandlinger efterlader kommunerne med store udfordringer på socialområdet.

KL´s ambitiøse 3-årsplan om et løft af det specialiserede socialområde var det helt rigtige udgangspunkt for forhandlingerne. KL lagde op til, at der blev tilført 5,5 mia. kr. på området, så kommunerne fik mulighed for at indhente det efterslæb, der er på området. Så inden forhandlingerne var der stor ros til KL, også fra Egedals borgmester.

Med den netop indgåede aftale står kommunerne tilbage med noget, der svarer til et rundt nul. Selvom kommunerne bliver kompenseret for den demografiske udvikling, svarer det slet ikke til efterslæbet. Det tager heller ikke højde for, at udgifterne forventes at stige de kommende år, fordi flere borgere får diagnose, og har behov for hjælp for at få hverdagen til at fungere.

Det er en frustreret borgmester, der senere på måneden mødes med Handicaprådet for at drøfte udfordringerne:

- Vi står overfor en stor udfordring på det såkaldt specialiserede socialområde. Vi vil gerne sikre en god hverdag for vores handicappede børn og voksne - og for deres familier. Det koster flere penge, end vi bruger på området i dag. Vi havde håbet på en håndsrækning fra regeringen, men det sker ikke med denne økonomiaftale, siger Egedals Borgmester, Karsten Søndergaard.

De ”lette løsninger”
Aftalens indhold om at skulle spare endnu mere på eksterne konsulentydelser provokerer også borgmesteren:

- Vi har allerede med budgettet for 2021 besluttet, at vi udelukkende anvender eksterne konsulenter der, hvor det rent fagligt giver mening. De konsulenter vi stadig bruger, er blandt andet dem, der udsteder lægeerklæringer – en opgave, vi ikke kan og må løse selv. Derfor virker det som endnu en af regeringens ”lette løsninger”, at vi da bare kan spare endnu mere på konsulenter, siger Karsten Søndergaard.

Behov for investeringer
Egedal er heldigvis en kommune, som borgerne gerne vil flytte til. Det betyder også, at der skal bygges og renoveres på skole-, daginstitutions- og ældreområderne. Økonomiaftalen betyder imidlertid, at der samlet set er afsat 1,7 mia. kr. mindre til anlægsopgaver i 2022, end i 2021.

- Der er mange gode indholdselementer i aftalen – blandt andet om energieffektive bygninger og klimatilpasning. Men når vi ikke får lov til at investere og bygge til det, er det jo svært at leve op til de gode intentioner”, lyder det fra borgmesteren, som fortsætter ” Vi er med vores investeringsplan allerede godt i gang, det vil være så ærgerligt, hvis vi begrænses i vores bestræbelser på at renovere og bygge til det gode liv i Egedal, siger borgmesteren.

En alvorlig situation
Byrådet i Egedal står nu overfor en alvorlig situation, når man lige om lidt begynder forhandlingerne om kommunens budget for 2022. Selvom kommunens økonomi grundlæggende er stabil, betyder de store udgifter på det specialiserede socialområde, at der ikke bliver plads i budgettet til meget andet end at holde skindet på næsen. Det er den opgave, man i Byrådet tager fat på, når man den 25. juni mødes til det første budgetseminar.

Kontakter

Information om Egedal Kommune

Egedal Kommune
Egedal Kommune
Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

7259 6000https://www.egedalkommune.dk/

Egedal er en kommune i bevægelse med plads til begejstring. Vi ligger der, hvor storbyen holder op og landet begynder. Med 4 S-togs-stationer i kommunen er du midt i naturen og tæt på hovedstaden, der kun ligger en halv time herfra. Vi vil yde god service for Egedals borgere. Alle skal have en god og velfungerende hverdag, hvor vi, med udgangspunkt i fællesskaber, udvikler de styrker og kvaliteter, der allerede kendetegner Egedal. Læs mere om os på EgedalKommune.dk

Følg pressemeddelelser fra Egedal Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Egedal Kommune

Ny bebyggelse med plads til fællesskab for alle aldre24.6.2021 18:13:10 CEST | Pressemeddelelse

2E Group opfører 226 boliger ved siden af det nye P-hus i Egedal By. Det blev besluttet af Egedal Byråd den 22. juni efter en udbudsrunde, hvor vinderen blev valgt ud af i alt fem forslag. Bebyggelsen bliver en kombination af rækkehuse, lejligheder, seniorboliger og ungeboliger, med adgang til haverum og fælles faciliteter til forskellige aktiviteter på tværs af generationer. Boligerne forventes at være klar til indflytning i efteråret 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum