3F

Gode takter, men ikke godt nok

Del

EU-Kommissionen har netop fremlagt et direktivforslag, der skal forbedre arbejdsvilkårene på digitale platforme:

”EU-Kommissionen peger – som vi gør i 3F – på, at platformarbejdere fejlagtigt bliver kategoriseret som selvstændige, selv om alt for mange af dem reelt er ansatte. Derfor støtter vi EU-Kommissionens planer om at tildele dem deres retmæssige beskyttelse som lønmodtagere,” siger Peter Kaae Holm, der er EU-politisk ansvarlig i 3F. ”Derudover er det vigtigt og godt, at forslaget lægger op til langt tættere kontrol med og gennemsigtighed i forhold til de algoritmer og den kunstige intelligens, som i praksis leder og fordeler arbejdet.”

”Falske selvstændige på digitale platforme udgør et omfattende og stærkt voksende problem på arbejdsmarkedet. I Danmark er antallet af selvstændige madbude 14-doblet på tre år, selvom det åbenlyst er et lønmodtagerjob. Vi er også inden for rengøring, hushjælp, børnepasning og kokkeområdet vidne til, at folk kun kan få arbejde, hvis de registrerer sig som selvstændige, så de derved taber lønmodtagerrettigheder, sociale rettigheder som ferie og barsel, efteruddannelsesmuligheder og samtidig ikke omfattes af arbejdsmiljølovens og arbejdsskadeforsikringslovens beskyttelse. Det gælder både for platformsvirksomheder og almindelige virksomheder.”

”EU-Kommissionen vurderer, at der i EU er 28 mio. platformsarbejdere, og at ni ud af ti klassificeres som selvstændige, altså godt 25 mio. Alligevel forventer EU-Kommissionen kun, at direktivforslaget fører til, at 4,1 mio. falske selvstændige bliver omkategoriseret til lønmodtagere. Derfor må vi selvfølgelig se på, om initiativerne i forslaget kan styrkes og suppleres. Det er her vigtigt og positivt, at EU-Kommissionen selv lægger op til, at man nationalt kan stille mere vidtgående krav. Den danske regering har jo allerede bebudet et kommende forslag om omvendt bevisbyrde, så det bliver platformsvirksomhederne, som skal dokumentere, at platformsarbejdere reelt er selvstændige. Ikke som i dag, hvor det er platformsarbejdere, der skal dokumentere, at de er lønmodtagere,” siger Peter K. Holm.

”Problemet med falske selvstændige og med algoritmeledelse er, som nævnt, bestemt ikke afgrænset til digitale arbejdsplatforme. Derfor ser vi i 3F gerne et direktiv, der er rettet mod hele arbejdsmarkedet, og som indeholder en klar og bred definition på, hvornår man er lønmodtager. Det vil skabe et mere fair arbejdsmarked og et mere fair EU.”

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum