Region Hovedstaden

Gode resultater med at fjerne PFAS fra grundvandet

Del
Region Hovedstaden tester netop nu, om en eksisterende rensningsmetode på regionens anlæg også kan fjerne PFAS-stoffer fra grundvandet. Resultaterne er lovende, og rensemetoden ser ud til at have potentiale i kampen mod PFAS-forurening.

Opgaven med PFAS stiller særlige krav til undersøgelser og renseteknologi. Region Hovedstaden er derfor ved at teste, om kulfiltre kan bruges til at fjerne PFAS fra grundvandet. Rensemetoden testes på flere af regionens vandrensningsanlæg, og allerede nu ser resultaterne lovende ud i forhold til at fjerne PFAS fra vandet.

- Vi står overfor en enorm opgave med at rense op efter PFAS-forureninger i regionerne. Flere steder i landet har PFAS vist sig at være problematisk for grundvandet. Derfor er vi meget fokuserede på at finde metoder, der kan bruges til at rense vandet for PFAS, udtaler Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

Lykket rensning på 10 ud af 11 anlæg
Region Hovedstaden driver 50 vandrensningsanlæg, der tilsammen oppumper 2,5 mio. kubikmeter forurenet grundvand om året. Vandet er primært forurenet med klorerede opløsningsmidler. Og oppumpning og rens af vandet skal sikre, at det forurenede vand ikke strømmer hen til de vandboringer, hvor vandværkerne henter deres drikkevand.

Regionen har foreløbigt undersøgt vandet på 32 anlæg. Her blev det oppumpede vand målt for PFAS-indhold – både før og efter rensning. På 21 af anlæggene var indholdet af PFAS under de tilladte grænseværdier allerede før rensning, mens niveauet var overskredet på 11 anlæg. Efter rensning med kulfilteret lykkedes det også at komme under grænseværdierne på 10 ud af de 11 anlæg med for meget PFAS i vandet. På et enkelt anlæg har det været nødvendigt at iværksætte ekstra rensning for PFAS.

- Først og fremmeste er det glædeligt, at vores undersøgelser viser, at der ikke var for meget PFAS i vandet på 21 af vores anlæg. Derudover er det positivt, at vi nu ved, at vi har en kendt rensemetode, der tegner til også at kunne bruges til at fjerne PFAS-stofferne. Vi fortsætter med at teste, samtidig med, at vi også undersøger andre metoder, siger Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

På de sidste 18 af regionens 50 anlæg undersøges vandet for PFAS netop nu. Her forventes resultaterne at være klar inden året er omme.

Fakta

  • Kulfiltrer bruges til at fjerne fx miljøfremmede stoffer fra grundvandet. Når vandet sendes gennem filtret, sætter stofferne sig fast på det aktive kul, der er inde i filteret. Når vandet kommer ud af filtret, er stofferne fjernet fra vandet. Aktivt kul er bittesmå stykker af kul, som er gode til at opsamle de uønskede stoffer fra vandet. Når kullene er mættet med stofferne, skal de enten regenereres eller forbrændes.
  • Ud over test af rensemetoden med kulfiltre har Region Hovedstaden også iværksat andre aktiviteter i forhold til PFAS, bl.a. opsporing af kilder til PFAS-forurening, undersøgelse af brandøvelsespladser og projekter med forskningsinstitutioner og relevante renseteknologi-firmaer, så regionen kan igangsætte fuldskala PFAS-rensning af grundvandet på grunde, hvor forureningen viser sig at udgøre en risiko.
  • PFAS er den fælles betegnelse for flere tusinde forskellige fluorstoffer. PFAS-stofferne har været anvendt mange steder, fx i brandskum, til overfladebehandling af tæpper, møbler, tekstiler og i fødevareemballage, bl.a. pizzabakker.

Yderligere information:

  • Region Hovedstaden, Formand for miljø- og klimaudvalget Line Ervolder (C), Telefon 50 80 26 36
  • Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, enhedschef Carsten Bagge Jensen, Telefon 24 79 02 16
  • Region Hovedstaden, Center for Regional Udvikling, kommunikationskonsulent, Signe Fuglsang Midtgaard, Telefon 51 55 88 07

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden ophæver kontrakt med totalentreprenør på byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital15.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher. Totalentreprenøren har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital. Regionen går nu i gang med at undersøge, hvordan byggeriet kommer hurtigst muligt tilbage på sporet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye