Gode landdistriktsinitiativer i ellers stram finanslov
Regeringen ventes inden længe at præsentere sit finanslovsudspil. Lørdag har landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) allerede løftet sløret for to landdistriktsinitiativer, der er en del af finanslovsforslaget.
Til både bredbåndspuljen og puljen til landsbyfornyelse er der afsat 100 mio. kr. Og det glæder formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, at der trods en stram finanslov er initiativer målrettet landdistrikterne:
- Jeg vil gerne rose landdistriktsministeren og regeringen for at prioritere midler til såvel bredbåndspuljen som landsbyfornyelse i en tid, hvor økonomien er spændt hårdt for, siger han.
Bredbåndspuljen giver tilskud til lokale bredbåndsprojekter, hvor befolkningen har dårlig bredbåndsdækning, og hvor markedet ikke selv kan sikre, at der kommer en god, stabil bredbåndsforbindelse. Ifølge Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur er der fortsat ca. 36.000 adresser i Danmark, der opfylder kriterierne for at søge bredbåndspuljen om tilskud til etablering af bredbånd.
- Der er behov for løfte alle danskere ind i den digitale fremtid. Lynhurtigt bredbånd er forudsætningen for, at virksomheder kan etablere sig og vækste, og for at almindelige borgere kan deltage i det liv, der i stigende grad udspiller sig digitalt, siger han og henviser til, at særligt covid-19 viste os, hvor afgørende hurtig bredbåndsforbindelse er for at kunne bo, arbejde og drive virksomhed i hele landet.
Også et stort antal nedrivningsparate huse er fortsat en udfordring i landdistrikterne. Ifølge Steffen Damsgaard er det med til at skæmme landskabet og gøre det sværere for lokalområder at fastholde og tiltrække nye beboere:
- Trods en stram finanslov, havde jeg håbet på, at der var sat flere midler af til landsbyfornyelse, som vi har set de tidligere år. Landsbyfornyelse, renoveringer og nedrivning er en stor opgave, som kommunerne ikke kan løfte alene, siger han og henviser til, at Udvalget for Levedygtige Landsbyer har anbefalet at hæve de statslige midler til landsbyfornyelse til 330 mio. kr. årligt for at imødekomme behovet.
Håber på finanslovsmidler til trafikal ligestilling og ugeaviser
Regeringen har endnu ikke lagt sit fulde finanslovsudspil frem. Steffen Damsgaard håber derfor at se endnu flere initiativer målrettet landdistrikterne, når udspillet præsenteres:
- Jeg vil blandt andet holde øje med, om regeringen har prioriteret midler til trafikal ligestilling på øerne, hvilket indebærer, at det koster det samme at krydse vandet som at køre på landevejen. Det vil have stor betydning for øernes udviklingsmuligheder. Dertil er det også vigtigt, at der i årets finanslov afsættes penge til den ugeavispulje, som et politisk flertal blev enige om at indføre med medieaftalen i 2022. Ellers er frygten, at endnu flere lokale medier må dreje nøglen om, siger han.
Nøgleord
Kontakter
Eva ØstergaardKommunikations- og presseansvarlig
Tlf:53850136eoe@landdistrikterne.dkSigne Lauge BachPublic Affairs Konsulent
Tlf:53850127sba@landdistrikterne.dkBilleder
Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum