FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

God og nødvendig aftale om tidlig pension

Del

Regeringen, SF, Enhedslisten, samt Dansk Folkeparti har i nat indgået en aftale om ret til tidlig pension. ”Det er en god og nødvendig aftale, der giver dem, der har været længe på arbejdsmarkedet mulighed for at trække sig tilbage nogle år før pensionen”, siger Lizette Risgaard, formand for FH.

Aftalen indebærer, at hvis man som 61-årig har været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen. 42 og 43 år på arbejdsmarkedet giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

Ancienniteten vil blive opgjort, når man er 61 år, og barsel og dagpenge tæller med som en del af optjeningsperioden.

Ydelsen, man er berettiget til, er omkring 13.550 kroner før skat. Beløbet er uafhængigt af en eventuel ægtefælles indtægt.

”Når pensionsalderen stiger har mange lønmodtagere svært ved at fortsætte på arbejdsmarkedet uden, at det går ud over helbredet. Tidlig pension giver mulighed for at trække sig værdigt tilbage, og få nogle gode år på pension, mens helbredet stadig rækker”, fortsætter Lizette Risgaard.

Det ventes, at 41.000 helårspersoner i 2022 får ret til tidlig pension.

Hysteri om antal hænder på arbejdsmarkedet

”Det er rent hysteri, når nogle kritiserer tidlig pension for at trække raske personer ud af arbejdsmarkedet. De kommende års stigning i efterløns- og folkepensionsalderen vil give langt flere hænder på arbejdsmarkedet end dem, der vælger at gå tidlig på pension. I udgangspunktet er der i 2025 udsigt til knap 80.000 flere hænder i 2025. Det billede vil en ret til tidlig pension ikke ændre afgørende på”, siger Lizette Risgaard.

Besparelser på jobcentre må ikke ramme indsatsen for de arbejdsløse

Finansieringen af aftalen kommer fra bl.a. bankerne og ved besparelser på landets jobcentre.

”Det vigtigste for mig er, at besparelsen ikke kommer til at ramme indsatsen for at få arbejdsløse tilbage i job. Men vi må erkende, at indsatsen er præget af stort bureaukrati, som det vil være en fordel at få nedbragt både for de ansatte på jobcentrene og for de arbejdsløse, udtaler Lizette Risgaard.

Der skal gøres mere for arbejdsmiljøet

Aftalen indebærer samtidig en indsats for at forbedre arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser.

”Jeg er glad for, at politikerne har fokus på, at der skal gøres langt mere for at forbedre arbejdsmiljøet, siger Lizette Risgaard.

Forbedring af seniorpension

Seniorpensionsordningen forbedres ved at lempe kravet til en persons arbejdsevne i seniorpensionsordningen fra 15 timer til 18 timer.

”Det er godt, at der med aftalen også sker en styrkelse af seniorpensionsordningen, siger Lizette Risgaard.

Læs aftalen her: https://bm.dk/media/15057/aftaletekst-tidlig-pension.pdf

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Islands Brygge 32D
2300 København S

35 24 60 00https://fho.dk

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.

FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.

Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.

Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.

Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.

Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Fagbevægelsens Hoveorganisation har nu etableret 17 nye FH-sektioner15.12.2020 22:12:57 CETPressemeddelelse

I aften faldt den sidste af i alt 17 nye, lokale sektioner under Fagbevægelsens Hovedorganisation på plads. Hermed er fusionen mellem de to hovedorganisationer LO og FTF tilendebragt. ”Jeg glæder mig til, at vores nye, stærke, tværfaglige sektioner skal ud og være med til at skabe endnu bedre resultater for medlemmerne”, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hoveorganisation.

EU-rapport: Danske lønmodtagere psykisk pressede på jobbet2.11.2020 07:32:54 CETPressemeddelelse

Danmark er ét af de lande i Europa, hvor lønmodtagerne oplever det største tidspres på jobbet og hvor flest belastes af arbejdet med mennesker. ”Med den nye bekendtgørelse bliver det tydeligere for arbejdspladserne, hvordan man håndterer problemer med psykisk arbejdsmiljø som noget fælles på arbejdspladsen. Fx ved at skabe sammenhæng mellem opgaver og ressourcer, så man ikke bliver syg af for stort tidspres”, siger FH-næstformand, Morten Skov Christiansen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum