Glædeligt med flere studerende på STEM-studier

I løbet af natten og i morgen får 16.828 unge besked om, at de er blevet optaget på én af de 319 uddannelser, som ligger under STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics).
Det er en stigning på 1.380 personer eller 9 procent sammenlignet med 2019. Samtidig oplever STEM-uddannelserne en højere vækst i optaget i forhold til de øvrige videregående uddannelser, hvor optaget er steget med 5 procent.
Det glæder Thomas Christensen, der er uddannelseschef i Lederne. Han bemærker dog samtidig, at den samlede andel af studerende, som i år bliver optaget på en STEM-uddannelse, kun er steget med 0,7 procentpoint – fra 23,5 procent i 2019 til 24,2 procent i 2020 – hvilket skyldes, at der i år optages lidt over 3.800 flere end forrige år.
- Det er fantastisk, at flere unge har fået øjnene op for de såkaldte STEM-uddannelser. Men jeg havde håbet på en større udvikling. Vi har brug for de skarpeste hoveder til at skabe morgendagens teknologiske og digitale løsninger og hjælpe med den bæredygtige omstilling – og her er det i høj grad STEM-kompetencer, der bliver efterspurgt ude i virksomhederne og i samfundet, siger han.
Ifølge Ledernes uddannelseschef går det for langsomt med at få flere unge til at vælge en STEM-uddannelse. Selvom der hvert år har været en stigning i antallet af unge, som bliver optaget på en STEM-uddannelse, så har andelen ikke ændret sig væsentligt siden 2016.
I 2016 blev 22,7 procent af alle optagne tilbudt en studieplads på en STEM-uddannelse, mens det gælder for 24,2 procent her i 2020.
- Vi bliver nødt til at gøre noget mere for at vække de unges interesser for de tekniske eller naturvidenskabelige uddannelser. Det gælder særligt blandt kvinderne, som vi er underrepræsenteret netop på STEM-studierne. Det kan blandt andet gøres ved, at vi i langt højere grad knytter uddannelserne til klimadebatten. Men vi har også brug for flere uddannelser med en langt bredere forståelse af STEM-kompetencerne med mere vægt på humanistiske aspekter som design, filosofi og bæredygtighed, siger Thomas Christensen.
Nøgleord
Kontakter
Diana BengtsenPresse- og analysekonsulent
Tlf:2399 4962dib@lederne.dkBilleder
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
Lederne: Helt rigtigt med forenkling af EU-regler, men lederes rolle glemmes igen26.2.2025 14:08:40 CET | Pressemeddelelse
Lederne glæder sig over en række forslag i dag fra EU-kommissionens formand, som vil forenkle danske virksomheders arbejde med bæredygtighed. Men vi er stadig langt fra det konkrete værktøj lederne har brug for.
Ingen lønfest på ledelsesgangene25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Privatansatte ledere har fået en lønstigning på 4,3 procent det seneste år – det er på niveau med gennemsnittet for alle landets lønmodtagere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum