Glædelig vandets dag

Kære medlemmer af Folketinget
Den 22. marts giver hvert år anledning til at gøre status over vores drikkevand, for i dag er det nemlig FN’s internationale vanddag.
Vores grundvand lider under forurening. Over 60 procent af alle aktive, undersøgte vandboringer indeholder rester af forskellige kemikalier. Og i undersøgelser af det terrænnære grundvand er der fundet pesticidrester i 72 procent af boringerne, og i 39 procent var prøverne over grænseværdien. Siden 1999 er hele 227 boringer sløjfet på grund af pesticider. Det giver udfordringer til vandværkernes arbejde med at forsyne danskerne med rent drikkevand, derfor er der brug for at beskytte vores drikkevandsressource bedre dér, hvor grundvandet dannes.
I Hjørring Vandselskab har man lavet en præcis kortlægning af de områder, der som minimum skal opkøbes for at sikre en tilstrækkelig beskyttelse af selskabets vandboringer, og der er tale om cirka 1,2 procent af landbrugsarealet i kommunen. Grundvandet kan beskyttes ved at omlægge til skov, økologisk drift eller åbne naturområder med fokus på biodiversitet. Andre steder i landet kan der være tale om en større procentdel, men vi taler i mange tilfælde om begrænsede arealer.
Penge på finansloven er et skridt i den rigtige retning
Men hvem skal betale for drikkevandsbeskyttelsen? Ja, det kommer borgerne til på den ene eller anden måde. Staten må træde til for at hjælpe med penge og lovgivning for at sikre opkøb af arealer.
Det er meget glædeligt, at der på finansloven er sat penge af til en drikkevandsfond, men pengene er alt for få til at gøre en forskel på den lange bane. Derfor må Folketinget påtage sig sit ansvar og hurtigst muligt sikre både lovgivning, midler og penge. Det bliver heldigvis en overkommelig regning for den enkelte forbruger – og langt billigere i det lange løb end at skulle rense vandet.
Det haster med at få kortlagt og beskyttet de arealer mod forurening, hvor det meste af vores drikkevand dannes. Alle har ret til rent vand, så lad os komme i gang med at sikre danskerne rent drikkevand nu og i fremtiden!
Venlig hilsen
Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA og Susan Münster, direktør i Danske Vandværker
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum