Gladsaxe Kommune

Gladsaxe leverer endnu engang klimaløsninger i verdensklasse

Del

Kong Hans Have i Gladsaxe er fremhævet som en af de mest innovative klimaløsninger i verden i den nye Cities100-rapport, som er offentliggjort i dag. Dermed er det anden gang, at Gladsaxe har et projekt med i oversigten over verdens mest innovative klimaløsninger.

Kong Hans Have er et grønt område nær Buddinge Station i Gladsaxe, som er blevet forvandlet fra en flad græsplæne, som ingen brugte, til en frodig, kuperet have til udfoldelse og afslapning for borgerne. Samtidig fungerer haven som klimatilpasning, der forebygger oversvømmelser i området ved skybrud.

Det helt særlige ved projektet er, at borgerne har fået 125.000 kroner af Gladsaxe Byråd, som de selv kunne bruge til at indrette området efter egne ønsker

- Vi er utrolig stolte over, at vi endnu engang kommer på verdenskortet med en klimaløsning. Vi har de seneste år arbejdet fokuseret på at lave klimatilpasning ved at lave grønne, rekreative løsninger sammen med de mennesker, der bor i områderne. Og her har vi så gået skridtet videre ved at give borgerne råderet over en sum penge. Det passer rigtig godt med vores Gladsaxestrategi, som tager udgangspunkt i FN’s verdensmål og har særligt fokus på at udvikle en grøn og bæredygtig by i tæt samarbejde med byens borgere, siger borgmester Trine Græse.

Borgerne valgte i projektet at etablere en kælkebakke, sti, bænke, fuglehuse, motionsredskaber til udendørs træning, balancebane og vippedyr.

Sideløbende blev der plantet engblomster, træer og buske, som har skabt et rigt dyre- og planteliv i haven. I dag kan man således også plukke bær, æbler og nødder i haven.

- Det har været en spændende proces at være med i, og jeg glæder mig over de projekter, vi valgte. Haven er blevet en oase for os her i området - når jeg er der, møder jeg næsten altid nogle, jeg kender fra lokalområdet, siger Michael Pryner fra Borgergruppen, der var med til at indrette haven.

Bynatur fremfor oversvømmelser
Også Novafos, der er er vand- og spildevandsselskab i Gladsaxe Kommune, er glade for projektet.

- Det tætte samarbejde mellem vandselskab, kommune og borgere har gjort det muligt at tænke i helt nye, grønne løsninger. Vi er meget stolte over at være en del af et så vellykket projekt, som Kong Hans Have er, siger Carsten Nystrup, adm. direktør i Novafos.

Kong Hans Have kan tilbageholde op til 2.300 m3 regn, der ellers kunne oversvømme veje, kældre og den nærliggende Buddinge Station.

Blandt verdens mest innovative for anden gang
I Cities100-rapporten fremhæves netop, at Kong Hans Have både er en innovativ klimatilpasningsløsning og samtidig er der skabt et attraktivt, rekreativt område fyldt med udfoldelsesmuligheder i tæt samarbejde med borgerne.

Løsningerne i Cities100-rapporten kommer fra byer over hele verden og er nøje udvalgt af eksperter fra det internationale storbynetværk C40 og tænketanken Sustainia.

Det er anden gang, at Gladsaxe kommer på verdenskortet med en klimaløsning. Første gang var i 2017, hvor den daværende Cities100 rapport stillede skarpt på klimakvarteret i Høje Gladsaxe, hvor der er etableret en omfattende løsning til regnvandshåndtering, der samtidig forbedrer områdets dyre- og planteliv og giver borgerne mulighed for at dyrke flere uformelle sports- og fritidsaktiviteter.

Kong Hans Have er anlagt med delvis støtte fra Friluftsrådet, da kommunen tidligere har fået prisen som årets Friluftskommune.

Gladsaxe Kommune var den første kommune i Danmark til at indarbejde FN’s verdensmål i sin overordnede strategi, Gladsaxestrategien.

Yderligere oplysninger:

Landskabsarkitekt og projektleder Julie Huang Jahn, Gladsaxe Kommune, telefon: 24 94 00 48

Novafos, kommunekoordinator Arne Kristensen: telefon 44 20 80 00

Borgmester Trine Græse, Gladsaxe Kommune via kommunikationschef Ulla Baden, telefon: 22 76 65 22

Du finder rapporten på: www.cities100report.com

Læs mere om projektet Kong Hans Have

Nøgleord

Billeder

Information om Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune
Gladsaxe Kommune
Rådhus Allé 7
2860 Søborg

39 57 50 00http://gladsaxe.dk

Fakta:

Om Cities100:
Det er fjerde gang Cities100-rapporten bliver udgivet og for første gang er rapporten 100 procent digital. Cities100 er skabt som et samarbejde mellem konsulentfirmaet Nordic Sustainability og C40 og bliver finansieret af Realdania. De tre foregående udgaver af Cities100 blev produceret af virksomheden Sustainia. Cities100 fremviser 100 af de mest ambitiøse klimaprojekter i verden. Projekterne er udvalgt blandt 195 ansøgere efter en udvælgelses- og evalueringsproces ved Nordic Sustainability og et team af eksperter fra C40. Projekterne er evalueret efter fem kriterier: Klimaeffekt, merværdi, innovation, samarbejde samt deling og opskalering.

Om C40 Cities:
C40 Cities forbinder og forpligter 94 af verdens største byer til konkret klimahandling, for at bane vejen for en sundere og mere bæredygtig fremtid. Netværket repræsenterer 700+ millioner borgere og en fjerdedel af den globale økonomi. Byernes borgmestre forpligter sig til at levere på de mest ambitiøse af Parisaftalens mål – på lokalt niveau – samt forbedre byernes luftkvalitet. Paris borgmester Anne Hidalgo er nuværende formand for C40; og tre gange borgmester i New York City, Michael R. Bloomberg, er bestyrelsesformand. C40’s arbejde er muliggjort takket være tre strategiske partnere: Bloomberg Philanthropies (US), Children’s Investment Fund Foundation (CIFF) og Realdania.

Følg pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gladsaxe Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum