Sikkerhedsstyrelsen

Giv trampolinen et tjek: Børnene risikerer at komme til skade

Del

Foråret pibler så småt frem, og det samme gør trampolinerne i mange familiers haver. Det er vigtigt at huske at give trampolinen et sikkerhedstjek. Desværre glemmer hver fjerde familie at tjekke den jævnligt, og det giver risiko for ulykker.

Påsken står for døren. Det betyder, at mange danske børnefamilier gør haven forårsklar. Men en lang vinter med kraftig blæst og frost sætter ikke kun sit præg på blomsterbedene. Også havetrampolinen har brug for en opfriskning efter vinterdvalen.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden viser, at mere end 50 procent af forældrene lader trampolinen stå uden for året rundt. Netop derfor har trampolinen brug for en kærlig hånd, før de små poder går i gang med hopperiet, så man undgår ulykker.

Desværre tjekker hver fjerde familie trampolinen sjældnere end en gang om året – eller også tjekker de den slet ikke.

”Trampolinen er et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, men det er vigtigt at forholdene på og omkring trampolinen er i orden. Vi skal undgå de slemme ulykker, som blandt andet skyldes en beskadiget trampolin. Følg derfor guiden til et sikkerhedstjek og lær børnene de fem trampolinråd at kende,” siger Generalsekretær for Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

Tjek trampolinen flere gange

En god tommelfingerregel er at give trampolinen et grundigt tjek, før den tages i brug efter vinteren, og at man derefter tjekker den med et par måneders mellemrum i løbet af sæsonen.

”Det er også vigtigt at huske at sikre trampolinen, hvis det bliver stormvejr i løbet af sæsonen, så den ikke flyver væk og gør skade på personer eller ejendom. Man kan med fordel også tjekke skruer, kantpuder, samlinger og så videre på trampolinen efter stormvejr,” siger kontorchef for Center for Markedsovervågning hos Sikkerhedsstyrelsen, Nicoline Zederkof Jensen.

Det er ligeledes en god ide at sørge for, at trampolinen står på et jævnt og vandret underlag, hvis trampolinen ikke er gravet ned i jorden.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

 • Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
 • Tjek, at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
 • Skift rustne fjedre.
 • Tjek, at dugen er uden huller og revner.
 • Tjek trampolinens omgivelser. Er der god plads over og rundt om trampolinen?
 • Undersøg, om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.

5 gode trampolinråd

 1. Hop altid én ad gangen
 2. Brug sikkerhedsnettet
 3. Slå aldrig saltomortaler
 4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen
 5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek

Tal fra Epinion-undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Epinion på vegne af Børneulykkesfonden. Undersøgelsen er gennemført på baggrund af i alt 1.031 gennemførte interview med forældre med hjemmeboende børn under 16 år. Interviewene er gennemført i februar 2018.

Håndtering af trampolinen:

 • 43 % af de adspurgte pakker trampolinen ned, når udendørssæsonen er ovre.
 • 33 % af de adspurgte lader trampolinen stå ude hele året.
 • 16 % af de adspurgte lader trampolinen stå ude, men fastgør den, så den ikke blæser væk
 • 5 % af de adspurgte lader trampolinen stå ude, men tager nettet af og lægger det indenfor.

Sikkerhedstjek af trampolin:

 • 41 % af de adspurgte sikkerhedstjekker trampolinen hvert halve år
 • 36 % af de adspurgte sikkerhedstjekker trampolinen én gang om året

23 % af de adspurgte sikkerhedstjekker hvert andet år eller sjældnere eller aldrig. 

Kontakter

For yderligere information, kontakt venligst:

Marie Bødtker
PR- og Kommunikationsansvarlig hos Børneulykkesfonden
Tlf.: 30 37 85 10
@: marie@borneulykkesfonden.dk

Ninna Andreasen
Pressekonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen
Tlf.: 25 43 16 78
@: nia@sik.dk

Helen Amundsen
Seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk
Tlf.: 27 15 74 31
@: ha@fbr.dk

Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Nørregade 63
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Om Børneulykkesfonden

Ulykker udgør et af de største sundhedsmæssige problemer for børn. Ulykker er ikke blot den hyppigste dødsårsag blandt børn i alderen 1-19 år, men også årsag til mange skadestuebesøg, konsultationer hos egen læge og sygehusindlæggelser. Hvert år kommer ca. 150.000 børn under 15 år ud for en ulykke og må en tur på skadestuen.

Børneulykkesfonden arbejder for at skabe sikre rammer for danske børn i hjemmet, i trafikken og til sport/fritidsaktiviteter uden at gå på kompromis med børnenes leg, kreativitet og fysiske udfoldelse. Læs mere på www.børneulykkesfonden.dk

Om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen er en del af Erhvervsministeriet og har ansvaret for teknisk sikkerhed i Danmark. Arbejdsområderne er el, vvs og forbrugerprodukter, hvor styrelsen fører tilsyn og laver markedsovervågning.

Få gode råd til en sikker hverdag på Sikkerhedsstyrelsens Facebookside: https://www.facebook.com/Sikkerhedsstyrelsen/

Om Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk er en uafhængig medlemsorganisation, der arbejder for et Danmark, hvor alle forbrugere kan træffe et trygt valg. Forbrugerrådet Tænk har mere end 78000 personlige medlemmer og 29 medlemsorganisationer og udgiver blandt andet magasinerne Forbrugerrådet Tænk og Forbrugerrådet Tænk Penge. Læs mere på https://taenk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum