Aalborg Universitet

Gigtmiddel kan lindre smerter ved håndledsbrud

Del

Håndledsbrud hører til blandt de hyppigste brud efter fald. Et nyt forskningsprojekt af Marius Aliuskevicius ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet viser, at gigtmidlet ibuprofen med fordel kan bruges til at lindre smerter efter knoglebrud.

Marius Aliuskevicius fra AAU har fundet ud af, at et gigtmiddel kan bruges som et bedre og mildere smertelindringsmiddel ved knoglebrud. Foto: Capio Privathospital
Marius Aliuskevicius fra AAU har fundet ud af, at et gigtmiddel kan bruges som et bedre og mildere smertelindringsmiddel ved knoglebrud. Foto: Capio Privathospital

- Hvis du har et knoglebrud, der ligger tæt på et led, eller hvis bruddet er opstået, mens du er i gang med en ibuprofenbehandling, så behøver du ikke at stoppe med at bruge ibuprofen eller sætte brugen på pause. Du kan tage ibuprofen i op til en uge efter bruddet – der hvor smerterne er stærkest, siger Marius Aliuskevicius.

Marius Aliuskevicius er speciallæge i ortopædkirurgi med speciale i håndkirurgi på ortopædisk afdeling på Aalborg Universitetshospital og udfører årligt cirka 200 håndoperationer.

- Ibuprofen ser ikke ud til forhindre knogleheling, så i princippet kan håndkøbsmedicinen godt bruges i stedet for morfin og anden lignende medicin, der kan skabe afhængighed og være svært at komme ud af. Tag hellere ibuprofen, hvis du kan tåle det, evt. kombineret med paracetamol end at kaste sig over morfin med det samme. Det er et godt alternativ, hvis du har brug for smertestillede medicin efter et knoglebrud, siger Marius Aliuskevicius.

Tidligere anbefalede lægestanden at stoppe ibuprofenbehandlingen efter knoglebrud, da dyreforsøg havde vist tendenser til at medicinen havde negativ virkning på knoglehelingen. Men der var meget få evidensbaserede randomiserede prospektive studier på mennesker. Det har Marius Aliuskevicius nu ændret ved at belyse ibuprofens virkning på knogleheling ved håndledsbrud i sin ph.d.-afhandling “The influence of ibuprofen on the healing of Colles´ fracture.”

- Ibuprofen er velegnet til den akutte behandling af knoglebrud. Og patienter, der allerede bruger medicinen fx til lindring af gigt og kroniske rygsmerter, kan godt fortsætte med den, siger Marius Aliuskevicius.

Grundigt studie

I Marius Aliuskevicius studie blev patienter med håndledsnære spolebensbrud tilfældigt tildelt syv eller tre dages ibuprofen- eller placebobehandling med efterfølgende et års opfølgning. Som resultat var behandling med ibuprofen i den akutte fase ikke ringere med hensyn til de radiologiske, funktionelle, mineralmæssige, biokemiske og histologiske resultater. Ibuprofen-behandlingen demonstrerede bedre smertelindring for gips-behandlede patienter og en opioid-besparende virkning for kirurgisk behandlede patienter.

Håndledsbrud sker oftest ved et fald på udstrakt håndled. Ældre med knogleskørhed er særlig udsatte, når de forsøger at afbøde fald. Yngre der dyrker sport, fx løbere, fodboldspillere og mountainbikere er også stærkt udsatte, når de med høj energi falder eller styrter.

Erfaren håndkirurg

Til daglig arbejdet Marius Aliuskevicius som afdelingslæge på håndkirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital. Siden 2013 har han været tilknyttet Capio (tidligere Privathospitalet Skørping). Han arbejdede som overlæge håndkirurg på BG Klinikum Hamburg – et af de største håndkirurgiske centre i Tyskland i 2018 – 2019.

Marius Aliuskevicius tog sin medicinske embedseksamen til cand.med. i 2001 på Kaunas University of Medicine, Litauen og afsluttede sin speciallægeuddannelse i ortopædkirurgi ni år senere i Danmark. Efterfølgende har han yderligere fordybet sig fagligt med både kurser inden for den internationale Good Clinical Practice videnskabelige kvalitetsstandard og en ph.d-uddannelse.

Marius Aliuskevicius forsvarede sin ph.d.-afhandling “The influence of ibuprofen on the healing of Colles´ fracture” 21. maj 2021. Opponenterne var professor, ph.d. J. Mark Wilkinson fra University of Sheffield og professor, dr.med. Torben Bæk-Hansen, Holstebro.

Fakta

  • Håndledsbrud er den hyppigste type knoglebrud. Årligt er der ca. 15.000 tilfælde i Danmark.
  • I aldersgruppen 0-25 år ses bruddet hyppigst hos drenge/mænd, mens kvinder dominerer statistikken efter 65-årsalderen.
  • Brudtypen udgør en tredjedel af alle brud hos ældre.
  • Sport og trafikulykker er hyppigste årsag i den yngre aldersgruppe. Hos ældre ses bruddet oftest efter et fald.
  • Kilde til fakta: Lægehåndbogen på Sundhed.dk

Kontakter

Speciallæge i ortopædkirurgi, ph.d. Marius Aliuskevicius, 97 65 33 58, marali@rn.dk, Aalborg Universitetshospital, Ortopædisk afdeling,

Kommunikationsmedarbejder, Jan Høst-Aaris, 20 90 32 49, janha@dcm.aau.dk, Aalborg Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Klinisk Institut, Forskningens Hus, Sdr. Skovvej 15, 9000 Aalborg.

Billeder

Marius Aliuskevicius fra AAU har fundet ud af, at et gigtmiddel kan bruges som et bedre og mildere smertelindringsmiddel ved knoglebrud. Foto: Capio Privathospital
Marius Aliuskevicius fra AAU har fundet ud af, at et gigtmiddel kan bruges som et bedre og mildere smertelindringsmiddel ved knoglebrud. Foto: Capio Privathospital
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Tom eller fyldt hverdag: Undersøgelse viser nye sider af unges overgange til voksenlivet28.6.2021 15:10:38 CEST | Pressemeddelelse

Mange unge fylder hverdagen helt op med arbejde, sport, venner og familiebesøg, når de flytter hjemmefra. Andre kæmper med ensomheden, når de endelig sidder alene i egen bolig. Det er blot nogle af de udfordringer, som et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet har afdækket. Her har forskere set nærmere på unges overgange til voksenlivet og forældrenes rolle i samme. I projektet er der udviklet en række frit tilgængelige materialer, som kan bruges til at hjælpe flere unge med at få en god overgang til voksenlivet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum