Hjerteforeningen

Gigtmedicin øger risiko for hjertekarsygdom: Forsøg med træning, før du tager pillerne

Del

Hjerteforeningens forskere har sammensat en ny guideline til, hvordan du kan undgå at tage udbredt gigtmedicin, der beviseligt forøger din risiko for hjerteproblemer.

Først træning, så måske piller.

Sådan lyder rådet i ny guide fra Hjerteforeningens forskere, der har kigget på nærmere på gigtmedicinen af typen NSAID (Non-Steroide Anti-Inflammatory Drugs). Du kender måske bedre pillerne under navnene ibuprofen, voltaren eller ipren (eller brufen, ibumetin, naproxen, bonyl, diclon, red.), der blandt andet bruges til behandling af smerter i muskler og led.

Problemet med medicintypen er dog, at behandling med alle former for NSAID, selv kortvarig, bliver frarådet til patienter med konstateret hjertekarsygdom, fordi medicinen øger risikoen for yderligere hjertesygdom.

- Men fordi vi ikke har noget godt alternativ, bliver de fortsat hyppigt anvendt alligevel, forklarer forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Sammen med læge i Hjerteforeningen Anne-Marie Schjerning og professor Patricia McGettigan fra Queen Mary University of London har Gunnar Gislason gennemgået, hvad andre forskere har beskrevet om brugen af gigtmedicinen. Sammen foreslår de tre forskere en opdateret guideline til fagfolk om smertebehandling af hjertepatienter. Altså en trinvis gennemgang til bl.a. hjertelæger om, hvornår man skal bruge hvilken behandlingsform, før gigtmedicinen tages i brug.

- Vi vurderer, at alternativer til NSAID-behandling bør tage udgangspunkt i den enkelte patient og dennes øvrige sygdomstilstande. Vores forskning viser, at smertestillende medicintyper som eksempelvis paracetamol, men også vægttab, fysioterapi og motion, kan gøre en stor og positiv forskel for denne gruppe af hjertepatienter, siger Anne-Marie Schjerning.

- Vores gennemgang af forskningen på området viser, at man kan starte med at se på, om træning af kroppen, at tabe sig eller blot mere bevægelse vil gøre en forskel for ens krop i en positiv retning. Det er første trin i vores guide, som vi håber sundhedsprofessionelle og læger vil anvende fremover. Vi anbefaler også, at man ser på, om man kan behandle ens konstaterede hjertesygdom bedre og tage andre smertestillende midler i stedet, før man begynder at bruge gigtmedicinen. Vi anbefaler dog altid, at du som hjertepatient først og fremmest altid taler med din egen læge om, hvordan du bør skal justere eller tilrettelægge din behandling generelt, så I sammen kan finde den bedste vej for lige præcis dig, siger Anne-Marie Schjerning.

Forskningen er udgivet i tidsskriftet ”Nature”.

Kontakter

Information om Hjerteforeningen

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen
Vognmagergade 7, 3. sal
1120 København K

70 25 00 00https://hjerteforeningen.dk/

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 132.345 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

Besøg os på hjerteforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Forskere undersøger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning17.9.2020 11:13:45 CESTPressemeddelelse

Forsker Maria Guldbrandt Hauge har modtaget over 1 million kroner af Hjerteforeningen til forskning i hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning. Af disse har motionseventen ”Ladywalk” doneret 800.000 kroner til forskningen, der skal hjælpe danske kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, og som har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom senere i livet.

Gentest kan afsløre risiko for nedsat pumpefunktion hos patienter med fortykket hjerte  9.9.2020 11:52:09 CESTPressemeddelelse

Næsten hver 10. patient med fortykket hjerte også kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er ifølge et nyt stort internationalt studie genetisk disponeret for at få nedsat hjertets pumpefunktion og dermed i høj risiko for at få hjertesvigt og dø af sygdommen. Den nye viden betyder, at man fremover kan følge den gruppe af patienter tæt og give dem hurtig hjælp, hvis de oplever symptomer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum