Syddansk Universitet

Giftige stoffer ophobet i lungerne kan forværre COVID-19

Del

I et nyt studie har forskere fra SDU undersøgt blodet fra danske corona-patienter for fluorstoffer, som skader immunsystemet. Et stof kaldet PFBA, som kommer ind i kroppen gennem husstøv og ophobes i lungerne, ser ud til at gøre sygdomsforløbet med COVID-19 værre.

Vi bliver alle udsat for de skadelige perfluorerede alkylsyreforbindelser, populært kaldet fluorstoffer, i hverdagen, hvor de benyttes i overfladebehandlinger af blandt andet tekstiler og papir, med konsekvenser for vores sundhed.

Allerede tidligt i coronaepidemien så det ud til, at mennesker, som boede i områder med en høj grad af luftforurening, blev hårdere ramt af virussen. Men der mangler viden om den enkelte persons eksponering for forurening fra giftige stoffer og konsekvenserne heraf.

Forskere fra SDU med Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, i spidsen satte sig for at undersøge, om det kunne påvises, at coronasmittede patienter, som var blevet udsat for de giftige fluorstoffer, blev hårdere ramt af coronavirus end andre.

Resultaterne er netop sendt til vurdering i et videnskabeligt tidsskrift og samtidig offentliggjort i medRXiv.

Et mysterium hvorfor nogle bliver mere syge end andre

 I studiet har forskerne undersøgt blodprøver fra 323 coronasmittede danskere i alderen 30 til 70 år.

Af dem var 108 ikke indlagt, andre var indlagt i kortere eller længere tid, mens 53 var indlagt på intensiv afdeling og/eller døde af sygdommen.

Forskerne undersøgte blodprøverne for fem forskellige fluorstoffer, som alle er kendt for at være skadelige for immunsystemet.

-Det har været et mysterium, hvorfor nogle smittede personer bliver alvorligt syge, mens andre slipper uden særlige symptomer. Vi ved, at ophobning af fluorstoffer i kroppen især ses hos ældre og hos mænd, som netop er mere sårbare for infektionen. Vi havde derfor mistanke om, at fluorstoffer kunne hæmme det naturlige forsvar mod infektion.

Et af fem stoffer gør coronapatienter mere syge

 Analyserne af blodprøver fra de 323 patienter viste både gode og dårlige nyheder. Fire af de fem undersøgte stoffer viste sig ikke at forværre sygdomsforløbet med COVID-19. Et enkelt gjorde.

-PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Man har tidligere troet, at PFBA kunne erstatte de mest farlige fluorstoffer, fordi det ser ud til at forsvinde fra blodbanen relativt hurtigt. Men det ophobes i stedet i lungerne, og nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning.

Studiets resultater understøtter teorien om, at coronasyge fra forurenede områder kan få et sværere sygdomsforløb.

Alle fluorstoffer bør udfases

Danmark er blandt de EU-lande, som har indstillet, at fluorstofferne skal udfases og helst helt forbydes. Og resultatet af det nye studie er ifølge Philippe Grandjean endnu et argument for dette.

-De nye resultater viser, at PFBA bør høre med på listen over fluorstoffer, der ikke bør benyttes. Blandt kendte anvendelser er blandt andet kosmetik, og stoffet anses for at kunne anvendes som erstatning for andre fluorstoffer, der hidtil er anset for særlig giftige. Men PFBA er altså ikke ufarligt, da det ophobes i lungerne og nedsætter vores evne til at bekæmpe virus som for eksempel COVID-19.

-Det er endnu en grund til, at forbrugerne skal spørge, om der er brugt fluorstoffer, når de køber møbler, tøj, tæpper og kosmetik.

Læs den videnskabelige artikel her: https://medrxiv.org/cgi/content/short/2020.10.22.20217562v1

Nøgleord

Kontakter

Professor Philippe Grandjean
Mail: pgrandjean@health.sdu.dk
Mobil: 40983933

Pressekontakt:
Journalist Marianne Lie Becker
Mail: mlbecker@health.sdu.dk
Mobil: 21261926

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum