Aarhus Universitet Natural Sciences

Gentænkning af hvordan kolesterol optages i celler

Del
Kolesterol er mest kendt i forbindelse med hjertekarsygdomme, men kolesterol er også vital for mange fundamentale processer i kroppen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet i et internationalt samarbejde fremlagt en helt ny, banebrydende model for optaget og inkorporationen af kolesterol ind i celler, med stor betydning for vores forståelse af denne vigtige proces.

De fleste har hørt om ”kolesteroltal” og farerne ved forhøjet kolesterol i blodet, som er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme. Men ud over de sundhedsskadelige bivirkninger ved forhøjet kolesterol, er kolesterol en essentiel bestanddel af alle celler og fundamental for en lang række af kroppens vigtige funktioner. F.eks. bliver hormoner som østrogen og testosteron lavet ud fra kolesterol.

Man har i lang tid vidst, at kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet som en partikel bestående af fedt og protein. I kroppens celler bliver disse partikler nedbrudt og kolesterol frigives og indgår som en del af cellen. Selv om denne proces er essentiel, ikke bare for mennesker, men for alle dyr og planter, ved man overraskende lidt om, hvordan kolesterol faktisk inkorporeres i cellerne efter nedbrydningen af partiklerne.

De seneste år er interessen for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, og ikke mindst hvordan denne proces reguleres, vokset kraftigt. Det skyldes bl.a. blockbuster lægemidler som Zetia, der regulerer kolesteroloptag fra mad i tarmene, som har vist, at der er et kæmpe farmaceutisk potentiale i at kunne regulere denne proces. Derudover er det også blevet påvist, at mange virus, som f.eks. Ebola, bruger den samme proces til at inficere celler med. 

Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet og Leeds Universitet gennem de sidste fem år brugt biofysiske og strukturbiologiske metoder til at undersøge, hvordan kolesterol inkorporeres i celler. Resultaterne har ledt til en banebrydende indsigt i processen og til en ny model for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, som bryder fundamentalt med den tidligere forståelse.

Resultaterne er netop offentliggjort i det verdensførende tidsskrift Cell.

Structural insight into eukaryotic sterol transport through Niemann-Pick type C proteins”

Mikael B. L. Winkler, Rune T. Kidmose, Maria Szomek, Katja Thaysen, Shaun Rawson, Stephen P. Muench, Daniel Wüstner, Bjørn Panyella Pedersen.

Cell (2019), https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.08.038

Kontakter

Lektor Bjørn Panyella Pedersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
bpp@mbg.au.dk – 2972 3499

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Ny opdagelse viser, hvordan celler forsvarer sig i stressede situationer27.2.2024 11:23:23 CET | Pressemeddelelse

En ny undersøgelse foretaget af et internationalt forskerhold afslører, hvordan vores celler forsvarer sig i stressede situationer. Forskningen viser, at en lille ændring i det genetiske materiale, kaldet ac4C, fungerer som en afgørende forsvarer, der hjælper celler med at skabe beskyttende tilflugtssteder kendt som stressgranuler. Disse stressgranuler sikrer vigtige genetiske instruktioner, når cellen står over for udfordringer. De nye resultater kan hjælpe med til at vise nye metoder til at behandle sygdomme.

Forskere afdækker et vigtigt led i symbiosen mellem bælgplanter og bakterier13.2.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der kaster lys over det komplekse samspil mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier. Deres undersøgelse beskriver den afgørende rolle, som fosforylering spiller for dannelsen af symbiotiske knolde på planterødder. Det langsigtede mål er at muliggøre symbiose i rodknolde i vigtige afgrøder som byg, majs og ris, så man undgår at bruge kunstgødning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye