Aarhus Universitet: Science and Technology

Gentænkning af hvordan kolesterol optages i celler

Del

Kolesterol er mest kendt i forbindelse med hjertekarsygdomme, men kolesterol er også vital for mange fundamentale processer i kroppen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet i et internationalt samarbejde fremlagt en helt ny, banebrydende model for optaget og inkorporationen af kolesterol ind i celler, med stor betydning for vores forståelse af denne vigtige proces.

De fleste har hørt om ”kolesteroltal” og farerne ved forhøjet kolesterol i blodet, som er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme. Men ud over de sundhedsskadelige bivirkninger ved forhøjet kolesterol, er kolesterol en essentiel bestanddel af alle celler og fundamental for en lang række af kroppens vigtige funktioner. F.eks. bliver hormoner som østrogen og testosteron lavet ud fra kolesterol.

Man har i lang tid vidst, at kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet som en partikel bestående af fedt og protein. I kroppens celler bliver disse partikler nedbrudt og kolesterol frigives og indgår som en del af cellen. Selv om denne proces er essentiel, ikke bare for mennesker, men for alle dyr og planter, ved man overraskende lidt om, hvordan kolesterol faktisk inkorporeres i cellerne efter nedbrydningen af partiklerne.

De seneste år er interessen for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, og ikke mindst hvordan denne proces reguleres, vokset kraftigt. Det skyldes bl.a. blockbuster lægemidler som Zetia, der regulerer kolesteroloptag fra mad i tarmene, som har vist, at der er et kæmpe farmaceutisk potentiale i at kunne regulere denne proces. Derudover er det også blevet påvist, at mange virus, som f.eks. Ebola, bruger den samme proces til at inficere celler med. 

Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet og Leeds Universitet gennem de sidste fem år brugt biofysiske og strukturbiologiske metoder til at undersøge, hvordan kolesterol inkorporeres i celler. Resultaterne har ledt til en banebrydende indsigt i processen og til en ny model for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, som bryder fundamentalt med den tidligere forståelse.

Resultaterne er netop offentliggjort i det verdensførende tidsskrift Cell.

Structural insight into eukaryotic sterol transport through Niemann-Pick type C proteins”

Mikael B. L. Winkler, Rune T. Kidmose, Maria Szomek, Katja Thaysen, Shaun Rawson, Stephen P. Muench, Daniel Wüstner, Bjørn Panyella Pedersen.

Cell (2019), https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.08.038

Kontakter

Lektor Bjørn Panyella Pedersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
bpp@mbg.au.dk – 2972 3499

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet: Science and Technology

Aarhus Universitet: Science and Technology
Aarhus Universitet: Science and TechnologyFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Myrer bekæmper plantesygdomme17.10.2019 08:41:20 CESTPressemeddelelse

Myrer hæmmer mindst 14 forskellige plantesygdomme, viser ny forskning fra Aarhus Universitet. De små insekter udskiller selv antibiotika fra kirtler i kroppen. På deres ben og bryst holder de endvidere kolonier af bakterier, der også udskiller antibiotika. Det er formentlig disse stoffer, der hæmmer en række forskellige sygdomme og forskerne håber nu at finde biologiske bekæmpelsesmidler, der kan få bugt med resistente plantesygdomme.

Bananfluer hjælper til i udviklingen af skræddersyet medicin9.10.2019 09:04:57 CESTPressemeddelelse

Det er kendt viden, at der er sammenhæng mellem vores gener og risikoen for at udvikle bestemte sygdomme. Forskere fra Aarhus Universitet og Aalborg Universitet er netop, ved hjælp af et studie på bananfluer, kommet nærmere en forståelse af, at en kortlægning af gener også kan bruges til at forudsige respons på en given behandling. Denne viden er afgørende for udviklingen af skræddersyet medicin.

Dyrkningssikre afgrøder til fremtidens klima3.10.2019 11:52:50 CESTPressemeddelelse

En oversvømmelse kan ødelægge en kartoffelhøst på bare 24 timer. Men ved at forstå planternes forsvarsmekanismer over for oversvømmelser er det muligt at skabe mere dyrkningssikre afgrøder, der tåler at blive oversvømmede. Et internationalt forskerhold med deltagelse af lektor Kim Hebelstrup fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet arbejder på at gøre planter ”vandtætte”. Det vil kunne gøre en verden til forskel i forhold til at sikre fremtidens forsyning af fødevarer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum