Aarhus Universitet Natural Sciences

Gentænkning af hvordan kolesterol optages i celler

Del

Kolesterol er mest kendt i forbindelse med hjertekarsygdomme, men kolesterol er også vital for mange fundamentale processer i kroppen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet i et internationalt samarbejde fremlagt en helt ny, banebrydende model for optaget og inkorporationen af kolesterol ind i celler, med stor betydning for vores forståelse af denne vigtige proces.

De fleste har hørt om ”kolesteroltal” og farerne ved forhøjet kolesterol i blodet, som er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme. Men ud over de sundhedsskadelige bivirkninger ved forhøjet kolesterol, er kolesterol en essentiel bestanddel af alle celler og fundamental for en lang række af kroppens vigtige funktioner. F.eks. bliver hormoner som østrogen og testosteron lavet ud fra kolesterol.

Man har i lang tid vidst, at kolesterol transporteres rundt i kroppen med blodet som en partikel bestående af fedt og protein. I kroppens celler bliver disse partikler nedbrudt og kolesterol frigives og indgår som en del af cellen. Selv om denne proces er essentiel, ikke bare for mennesker, men for alle dyr og planter, ved man overraskende lidt om, hvordan kolesterol faktisk inkorporeres i cellerne efter nedbrydningen af partiklerne.

De seneste år er interessen for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, og ikke mindst hvordan denne proces reguleres, vokset kraftigt. Det skyldes bl.a. blockbuster lægemidler som Zetia, der regulerer kolesteroloptag fra mad i tarmene, som har vist, at der er et kæmpe farmaceutisk potentiale i at kunne regulere denne proces. Derudover er det også blevet påvist, at mange virus, som f.eks. Ebola, bruger den samme proces til at inficere celler med. 

Forskere fra Aarhus Universitet har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet og Leeds Universitet gennem de sidste fem år brugt biofysiske og strukturbiologiske metoder til at undersøge, hvordan kolesterol inkorporeres i celler. Resultaterne har ledt til en banebrydende indsigt i processen og til en ny model for, hvordan kolesterol optages og inkorporeres, som bryder fundamentalt med den tidligere forståelse.

Resultaterne er netop offentliggjort i det verdensførende tidsskrift Cell.

Structural insight into eukaryotic sterol transport through Niemann-Pick type C proteins”

Mikael B. L. Winkler, Rune T. Kidmose, Maria Szomek, Katja Thaysen, Shaun Rawson, Stephen P. Muench, Daniel Wüstner, Bjørn Panyella Pedersen.

Cell (2019), https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.08.038

Kontakter

Lektor Bjørn Panyella Pedersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
bpp@mbg.au.dk – 2972 3499

Billeder

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

En tredjedel af menneskeheden trues af ulidelig varme om 50 år, hvis ikke vi reducerer drivhusgasser4.5.2020 21:42:50 CESTPressemeddelelse

En tredjedel af Jordens befolkning vil inden 2070 komme til at leve med gennemsnitstemperaturer på 29° C eller mere, med mindre vi får reduceret udledningerne af drivhusgasser. Det viser et nyt studie fra et internationalt forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet. Den hurtige opvarmning vil betyde, at 3,5 milliarder mennesker kommer til at bo uden for den klima-'niche', hvor mennesker har trivedes i 6.000 år.

Islandsk DNA-puslespil giver ny viden om neandertalere22.4.2020 17:07:57 CESTPressemeddelelse

Et internationalt forskerhold har sammenstykket et nyt billede af neandertalerne ud fra de gener, neandertalerne efterlod i moderne menneskers DNA, da de fik børn med dem for omkring 50.000 år siden. De nye brikker i puslespillet har forskerne fundet ved at gennemtrawle over 27.000 islændinges genomer. De har bl.a. fundet ud af, at neandertaler-kvinder var ældre end den tids homo sapiens-kvinder, når de fik børn – og neandertaler-mændene var yngre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum