Aalborg Universitet

Genbrug på tværs af fag og landegrænser

Del
Byggebranchen og møbelbranchen gemmer på et kæmpe potentiale inden for genbrug og genanvendelse. Derfor er virksomheder og universiteter fra flere lande gået sammen for at generere viden og udvikle kompetencer om cirkulær økonomi. Fra Danmark deltager Aalborg Universitet og Højer Møbler
Gruppebillede af partnerne i KATCH-e
Gruppebillede af partnerne i KATCH-e

”Et produkt bliver designet, udviklet og produceret. Så spyttes det ud til forbrugerne, og så er det ligesom deres problem.”

Sådan var det i hvert fald engang, forklarer postdoc på Aalborg Universitet (AAU) Kirsten Schmidt, som er en af hovedaktørerne i et nyt EU-projekt om cirkulær økonomi inden for henholdsvis møbel- og byggebranchen. Bevidstheden om genbrug og genanvendelse er ganske vist øget markant de seneste år, men potentialet er langt større. 

Møbler fra vugge til grav

”Vi skal tænke i helt nye baner, så man fokuserer på overordnede løsninger frem for nye produkter,” siger Kirsten Schmidt.

Et godt eksempel er skolemøbler, hvor det ikke er de fysiske møbler, der sælges, men en service, der hedder skolemøbler til 50 elever i 10 år. Dvs. at leverandøren tager ansvaret for at reparere eller skifte møbler ud, der bliver grimme, slidte eller går i stykker. Tricket er, at møblerne ikke kasseres, men får udskiftet eller repareret de nødvendige dele.

”Her handler design ikke kun om produktet, men bliver i virkeligheden langt mere strategisk: Design af virksomheden, design af produktkæden, samarbejdet til data inde i systemet, samarbejde med leverandører og så videre. Man er nødt til at tænke hele livsforløbet igennem,” siger Kirsten Schmidt.

Hun understreger, at det selvfølgelig også gælder design af selve produktet:

”Hvis du har møbler, som skal kunne bringes frem og tilbage og skal være fleksible, skal de måske fremstilles med en anden type robusthed og kunne skilles ad på en anden måde, hvis eksempelvis ryggen går i stykker og skal skiftes. For at udvikle de nye løsninger har man brug for tværfaglig viden og nye kompetencer, som universiteter, virksomheder og andre bør gå sammen om at bygge op.”

Forenede europæiske kræfter

Over de næste tre år vil Kirsten Schmidt og hendes kolleger fra AAU sammen resten af partnerne, der foruden danske Højer Møbler består af universiteter og virksomheder fra Portugal, Spanien og Østrig, derfor arbejde sammen om at udvikle de nødvendige kompetencer. Og de håber på at få forenet endnu flere gode kræfter:

”Vi har brug for flere interessenter. I skolemøbeleksemplet ville kommunerne i Danmark være oplagte aftagere, men måske passer forretningsmodellen ikke ind i den måde, det offentlige laver udbud på. Derfor ville de – blandt mange andre – være interessante samarbejdspartnere i vores projekt.”

I øjeblikket henvender projektgruppen sig til relevante videnscentre, forskere, virksomheder og organisationer over hele Europa, og den danske del af styregruppen inviterer interesserede til en første stakeholder-workshop den 7. juni i Aalborg med overskriften Cirkulære forretningsmodeller og behovet for nye kompetencer.

KATCHe

Projektet går under navnet KATCHe (Knowledge Alliance on Product-Service Development Towards Circular Economy and Sustainability in Higher Education. Det løber frem til 31. december 2019 og støttes af de europæiske Erasmus Plus-midler. Helt konkret skal projektet munde ud i forslag til uddannelsesforløb, moduler til uddannelser, materialer til brug i uddannelser – herunder også efteruddannelse – og lignende på tværs af fag og landegrænser.

Nøgleord

Kontakter

Kirsten Schmidt, postdoc, Institut for Planlægning, AAU København, kirstens@plan.aau.dk, tlf. 9940 2454
Nelly Sander, pressekontakt AAU, nsa@adm.aau.dk, tlf. 9940 2018

Billeder

Gruppebillede af partnerne i KATCH-e
Gruppebillede af partnerne i KATCH-e
Download
Kirsten Schmidt
Kirsten Schmidt
Download
Download

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye