Salling Group

Gemte cigaretter medvirker til mindre salg til unge

Del

Salling Groups kæder gemmer som de første i Danmark cigaretterne væk. I Netto har man gemt tobakken væk i samtlige godt 500 butikker, og efter den første måned tyder det på, at specielt unge køber færre cigaretter

Netto har som den første danske supermarkedskæde gemt tobakken væk i samtlige sine knap 500 butikker landet over.

Ambitionen om, at særligt unge ikke skal begynde at ryge, og at Danmark skal have en røgfri generation i 2030, danner baggrunden for, at Salling Group, med Netto i spidsen, er i gang med at skodde smøgerne.

I Netto gik man i gang med at gemme cigaretterne væk den 2. juli, og 10 dage senere var man i mål i samtlige butikker. I den seneste måned har man derfor fulgt udviklingen tæt for at se, hvordan tiltaget fungerer i praksis. Og de første målinger og vurderinger efter en hel måned med gemte cigaretter tyder på, at det har en betydning. Helt konkret er salget faldet med fem procent.

– Vi ser helt konkret, at vi sælger mindre, men det, som vi hæfter os mest ved, er oplevelsen fra vores kassemedarbejdere, der fortæller, at de møder færre unge, som vil købe cigaretter. Observationerne er meget entydige og kombineres det med det faldende salg, som er gældende over hele linjen, er vi overbevist om, at vi kan medvirke til at skubbe til en meget positiv udvikling, da tiltaget særligt er målrettet unge, fortæller Brian Seemann, landedirektør i Netto.

ID-tjek og bevidsthed
Særligt det, at kunderne også bliver mødt af tydeligere skiltning, som fortæller om ID-tjek, vurderes at have en positiv effekt.

– Det, at de unge skal spørge til cigaretterne, og det, at vores medarbejdere skal hjælpe kunden med cigaretterne, øger bevidstheden om, at der skal spørges til ID. Vi tror, at det afholder flere unge fra at forsøge sig, og vi kan se, at vores medarbejdere er mere opmærksomme på at få tjekket ID, uddyber Brian Seemann.

Kræftens Bekæmpelsen og Hjerteforeningen
Kræftens Bekæmpelsen og Hjerteforeningen har begge peget på det at gemme cigaretterne væk som et initiativ, der kan medvirke til, at færre unge begynder at ryge i fremtiden.

I Hjerteforeningen er man begejstrede over initiativet og de første resultater:

- Det er virkelig imponerende, at Salling Group efter flere års politiske diskussioner nu er gået foran - og for egen regning skubber på den helt rigtige udvikling. Det er med til at gøre rygning unormalt blandt unge. Vi håber, at det er med til at præge hele branchen i den rigtige retning, siger direktør Anne Kaltoft.

I Kræftens Bekæmpelsen ser man også meget positivt på de første erfaringer fra Netto:

– Netto har taget førertrøjen på. Efter lang tids debat sker der endelig noget, som betyder, at færre børn og unge begynder at ryge, og færre får kræft i fremtiden. Men vi savner en lov, for vi skal have alle kioskerne med, hvis vi vil nå vores mål om en røgfri fremtid i 2030, siger projektchef Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

Sæt i gang
I Netto har tobakken nu været gemt væk i samtlige godt 500 butikken i en måned. Og senest 1. oktober i føtex og Bilka. En række øvrige kæder har også tilkendegivet, at de vil gemme cigaretterne væk, men ikke alle har sat en dato for, hvornår det sker. Opfordringen fra Netto er derfor klar:

– Hvis vi allerede kan se spor af en positiv udvikling, som vi gør i Netto, kan jeg kun opfordre alle til at komme i gang med at gemme cigaretterne væk og hurtigst muligt. Skal vi lykkes med at få en røgfri generation, er der ingen tvivl om, at vi, på tværs af landets øvrige dagligvarebutikker, kiosker, tankstationer og andre, skal dele ambitionen og gøre vores for at bidrage, pointerer Brian Seemann Broe.
.

Kontakter

Billeder

Information om Salling Group

Salling Group
Salling Group
Rosbjergvej 33
8220 Brabrand

87 78 50 00https://sallinggroup.com/

Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling og Wupti arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Flere end 50.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen, Sverige og Danmark servicerer hver uge 11 millioner kunder.

Fordi vi er 100 % ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 850 mio. kr. til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.

Følg pressemeddelelser fra Salling Group

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Salling Group

Ny undersøgelse: Stort flertal af danskerne vil have tobakken skjult23.10.2018 07:40pressemeddelelse

En ny undersøgelse viser, at et stort flertal på 71 procent af danskerne bakker op om, at butikkerne skjuler tobak og cigaretter. Metoden bygger på gode erfaringer fra udlandet og anbefales af Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen, for at forhindre unge i at blive rygere. Et flertal af danskerne er også parate til at gøre det lovpligtigt at gemme cigaretterne væk. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og halvdelen af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum