GEjSER præsenterer løsningsforslag

Del

Tirsdag skrev Sundhedsministeren på Twitter , at han havde indkaldt Facebook, TikTok, Snapchat, Danske Skoleelever, Skole og Forældre, SSP Samrådet, Sikkerhedsstyrelsen og flere andre til et møde i Sundhedsministeriet torsdag, vedr. problemerne med de såkaldte ”puff bars”. Hos GEjSER havde man håbet på en invitation, for at få muligheden for at kunne fremlægge bud på konkrete løsningsforslag, som ministeren efterspørger i sit tweet.

- ”Jeg synes det er ærgerligt, at man endnu engang undlader at inddrage branchen i drøftelserne, om hvordan man skal komme de her produkter til livs. Vi har jo altså også et stort ønske om at få sat en stopper for det hurtigt voksende illegale marked.” Siger PR-ansvarlig, Jeanett Andersen, fra GEjSER.

I GEjSER mærker man tydeligt effekten af, at de såkaldte Puff Bars er blevet populære i Danmark. Efterspørgslen på de små engangs-e-cigaretter er steget markant, siden forbuddet mod smag i væsker til e-cigaretter trådte i kraft d. 1. april i år, og da produkterne ikke er lovlige at sælge i Danmark, ser GEjSER desværre, at flere og flere kunder forsvinder.

- ”Mange af vores ellers faste kunder er også begyndt at spørge efter Puff Bars, og selvom vi prøver at tilbyde dem lovlige alternativer, kan vores udvalg af tobaks- og mentolvæsker jo ikke leve op til de smagsvarianter, som Puff Bars fås med. ”

GEjSER har tidligere advaret politikerne om de konsekvenser der nu ses, som følger af smagsforbuddet. Derfor ønsker kæden nu at offentliggøre deres bud på konkrete løsningsforslag, i et håb om, at man denne gang vil blive taget alvorligt:

1. Sikkerhedsstyrelsen er nødt til at statuere eksempel; der bør udstedes bøder til virksomheder og privatpersoner der sælger ulovlige e-cigaretter. Som tilføjelse bør Forbrugerombudsmanden gøre det samme overfor privatpersoner/virksomheder som reklamerer for e-cigaretter,

For tiden ser vi, at profiler og salgsopslag på sociale medier bliver slettet, hvilket bare resulterer i, at flere nye dukker op. Det er altså skruen uden ende, når der åbenlyst ikke er nogen konsekvenser.

2. Reglerne om, at det er ulovligt for udenlandske forhandlere, at sælge og sende ulovlige e-cigaretprodukter til danske forbrugere skal håndhæves af Skattestyrelsen.

Vi ved, at udenlandske virksomheder sender ulovlige produkter til danske forbrugere, og hvis pakkerne skulle blive nuppet af toldmyndighederne (hvis det er varer fra lande udenfor EU, fx England), da opkræves modtager blot moms og toldgebyr, og når det er betalt, sendes de ulovlige produkter videre til modtager.

3. Danske B2B distributører, som handler med e-cigaretter og tilbehør, bør ikke have lov til at sælge ulovlige e-cigaretter videre til virksomheder, som ikke er registreret i Sikkerhedsstyrelsen e-cigaretforhandlerregister.

Sådan er det ikke i dag, og derfor ser vi desværre, at en af de største danske importører og distributører sælger Puff Bars B2B, fordi det er op til de virksomheder der køber produkterne at overholde loven. (Smagsforbud osv. gælder kun for salg til forbrugere).

4. For at gøre kontrolopgaven nemmere og mere effektiv kunne man lave loven om, så salg af e-cigaretter udelukkende tillades i specialforretninger og dermed forbydes i den øvrige detailhandel.

Efter vores overbevisning skyldes problematikken vedr. puff bars to hovedpunkter:

For det første har man med den nye lovgivning, givet det uregulerede marked et guldæg, ved at gøre et ellers velregulerede, lovlige marked, ulovligt. Kontrollen med markedet har ikke fulgt med lovgivningen, hvilket har givet aktørerne på det uregulerede marked frit spil. Disse aktører er ”skruppelløse” og ser intet problem i, at sælge til børn og unge, da de kun har profit for øje.

For det andet, så kommer størstedelen af puff bars til Danmark via udenlandske hjemmesider/distributører. På nuværende tidspunkt er der ikke nogen kontrol med disse salgskanaler, som derfor har fri adgang til at sende puff bars ind i Danmark.

Summa summarum; som vi ser det, skyldes hele problematikken, at ressourcer til håndhævelse og kontrol ikke er fulgt med i forbindelse med lovgivningen. Man har ikke givet kontrolmyndighederne (Forbrugerombudsmanden og Sikkerhedsstyrelsen) de nødvendige ressourcer til at kunne håndhæve en så omfattende lov, og man har heller ikke givet dem den nødvendige forberedelsestid, fordi man valgte at prioritere hurtig ikrafttrædelse fremfor grundig og velovervejet regulering.

Nøgleord

Kontakter

Jeanett Andersen
Tlf.: 25631414
Mail: Jeanett@GEjSER.dk

Billeder

Links

Information om Gejser

Gejser
Erhvervsparken Klank 3
8464 Galten

https://www.gejser-ecigaret.dk

Følg pressemeddelelser fra Gejser

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gejser

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum