Danmarks Idrætsforbund

Gamle gymnastiksale skal have nyt liv

Del
De kan nok bringe et smil frem på manges læber- de klassiske gymnastiksale med ribber langs væggene og tove, der hænger ned fra loftet. Problemet er bare, at mange af salene er forældede og langt fra motiverer til idræt og bevægelse, lyder det fra tre organisationer.
Foto: Casper Lindemann, DIF.
Foto: Casper Lindemann, DIF.

Mange kan nok genkalde sig duftene, lyset og måske endda synet af deres gymnastiklærer, når de tænker tilbage på deres gamle, lettere dunkle gymnastiksal med ribber langs væggene og tove, der hænger ned fra loftet. Men de klassiske gymnastiksale fra 60’erne og 70’erne stemmer dårligt overens med de øvrige ambitioner, der ellers ligger for idræt og bevægelse for børn og unge i landets folkeskoler.

For mens idrætsfagets faglighed og status er blevet højnet markant og er blevet til et seriøst læringsfag på niveau med skolens andre fag, og med folkeskolereformens krav om 45 minutters bevægelse om dagen, skulle de danske elever sættes langt mere i bevægelse. Men når man kigger på skolernes idrætsfaciliteter, er det tydeligt, at de ikke følger efter det ellers høje ambitionsniveau.

I en undersøgelse blandt idrætslærere foretaget af UC Syd i 2018 svarede omkring hver fjerde idrætslærer, at de tilgængelige udendørs og/eller indendørsfaciliteter ”i ringe grad” eller ”slet ikke” understøtter en undervisning, der lever op til de krav, der er stillet af undervisningsministeriet.

Der er behov for at nytænke de mange gymnastiksale fra 60’erne og 70’erne, der ligger på landets folkeskoler, og derfor er Dansk Skoleidræt, Lokale og Anlægsfonden (LOA) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) gået sammen i et partnerskabsprojekt, hvor der er afsat 2.225.000 kr. til at hjælpe skoler og kommuner med at få moderniseret og nytænkt de klassiske gymnastiksale, så de er mere i øjenhøjde med nutidens behov:

”Der er behov for at se på, hvordan vi kan få moderniseret skolens gymnastiksale, så de i højere grad fungerer som et faglokale på linje med andre faglokaler på skolen. Kravene til idræt og bevægelse i løbet af skoledagen er blevet skærpet, og idræt er blevet et eksamensfag, derfor skal vi selvfølgelig også følge med på facilitetsområdet,” siger Torben Hansen, udviklingskonsulent fra Dansk Skoleidræt.

Skal kunne bruges efter skoletid
Samtidig vil en modernisering af de gamle gymnastiksale også give mulighed for et større samarbejde idrætsforeninger og skoler imellem:

”Det skal være muligt for flere idrætsforeninger at kunne benytte sig af haller og sale, når skolerne ikke bruger dem. Det kræver, at der bliver tænkt langt flere muligheder ind i salene, så det ikke kun er klassiske hal-idrætter som kan bruge dem, men også idrætter som fx klatring, fægtning og squash. Det vil forhåbentlig også kunne gøre op med de lange ventelister for at kunne deltage i en idræt, der er i de store byer og sidst, men ikke mindst åbne op for et større samarbejde mellem skole og foreninger,” siger konsulent i DIF, Casper Lindemann.

Samtidig skal det være muligt at omdanne idrætssalene på en bæredygtig måde:

”Det betyder ikke, at skolernes gymnastiksale skal rives ned, men vi har gode erfaringer med at modernisere utidssvarende faciliteter med beskeden økonomi og plads, så de matcher en bredere vifte af brugere og de idrætstrends, vi ser i dag. Vi vil skabe en form for skoleidræts-forsamlingshus, så den klassiske gymnastiksal både bliver et læringslaboratorium for idræt og bevægelse og et mødested for civilsamfundets foreninger og lokalsamfundet,” siger Esben Danielsen, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

 

Fakta:

- I Danmark findes der omkring 1700 gymnastiksale (10x20). De fleste sale er bygget i 60’erne og 70’erne.

-Projektet skal udvikle, realisere og videreformidle konkrete idéer til indretning, om- og tilbygning af gymnastiksale. Det løber over 4 år og forventes afsluttet i 2023.

- En national workshop ligger forud for, at resultatet af udviklingsprocesserne afprøves og realiseres.

- Skoler og kommuner inviteres til at søge om at komme med i projektet ’Gamle gymnastiksale, nye muligheder’. Fem konkrete gymnastiksale udvælges blandt alle interesserede skoler og kommuner.

- De 2.225.000 kr. finansierer den nationale workshop, hovedparten af udviklingsfasen for de fem eksempelprojekter samt en del af anlægsomkostningerne. De fem udvalgte skoler/kommuner skal således selv finansiere en del af udviklingsfasen og hovedparten af anlægsudgiften.

- Der er ansøgningsfrist den 15. april 2020.

Læs mere her og find ansøgningsskema: www.dif.dk/gymnastiksale

For mere information, kontakt:

  • Udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, Oliver Vanges, tlf. 29804962 / ov@loa-fonden.dk
  • Konsulent i Danmarks Idrætsforbund, Casper Lindemann, tlf.: 40352987 / cli@dif.dk
  • Udviklingskonsulent i Dansk Skoleidræt, Torben Hansen, tlf.: 22871376 / toh@skoleidraet.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Casper Lindemann, DIF.
Foto: Casper Lindemann, DIF.
Download
Foto: Casper Lindemann, DIF.
Foto: Casper Lindemann, DIF.
Download

Links

Information om Danmarks Idrætsforbund

Danmarks Idrætsforbund
Danmarks Idrætsforbund
Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20
2605 Brøndby

63 20 61 00https://www.dif.dk

.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Store danske virksomheder og topatleter: Det ligger i vores DNA - Ingen vinder alene17.4.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Nu er der kun 100 dage til OL begynder i Paris. Kampagnen ’Ingen vinder alene’ sætter fokus på Danmarks unikke tilgang, når der skal opnås verdensklasse: Sammenhængen mellem bredde og elite. Danmarks olympiske partnere Salling Group, Danish Crown, Toyota, Poul Schmith og paralympisk partner Elsass Fonden er gået sammen med Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund for at vise, hvorfor vi som land bliver ved med at lykkes med at skabe verdensstjerner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye