Teknologisk Institut

Gående robot skal testes i Danmark

Del

Teknologisk Institut henter som de første den firbenede Spot til test i Danmark.

Med sine lange ben og hundelignende bevægelser er den første firbenede robot kommet til Danmark. Teknologisk Institut har netop modtaget to eksemplarer af robotten Spot fra den amerikanske robotvirksomhed Boston Dynamics. Teknologisk Institut skal nu i gang med at afsøge, hvordan man kan udnytte de terrængående robotter i Danmark.

- I modsætning til de rullende robotter på hjul, som vi hidtil har set, så kan Spot med sine fire ben bevæge sig rundt på steder, hvor andre robotter ikke kan komme. Spot kan for eksempel bevæge sig rundt på meget ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut, Kurt Nielsen.

- Den her teknologi har nogle brede anvendelsesmuligheder og kan åbne op for, at vi kan udnytte robotter i brancher, hvor vi i dag ikke ser dem. Det kan være at udnytte robotterne, hvor mennesker udfører nedslidende eller gentagne opgaver, eller hvor det ligefrem er farligt for mennesker at bevæge sig. Det er dét potentiale, vi gerne vil teste og demonstrere, og hvor vi skal finde ud af, hvor den kan skabe mest værdi, tilføjer han.

Blandt de første praktiske tests af den firbenede robot vil Teknologisk Institut afsøge, om robotten kan være med til at hjælpe det danske beredskab med en hurtigere, mere grundig og mere sikker indsats, efter en brand er blevet slukket i en bygning.

Spots første opgave
Når en brand er delvist slukket, har beredskabet rundt omkring i Danmark ofte brug for at sende mandskab ind i de udbrændte bygninger. De skal blandt andet indsamle oplysninger om, hvorvidt branden er helt slukket, om der er nedstyrtningsfarer og ofte også, om der er nogle andre fareelementer inde i bygningen.

- Når man er i vores branche, er der mange risici. Vi sender jo vores medarbejdere ind steder, hvor andre mennesker normalt løber ud eller væk fra. Så hvis vi kan få robotter til at gøre det risikofyldte arbejde i stedet for os, så er det i den grad værd at afsøge muligheden, fortæller Casper Christensen, der er operativ chef ved Trekant Brand.

- Den kan være nogle steder, hvor vi ikke kan være. Den kan for eksempel være i nogle giftige miljøer, hvor den kan skaffe nogle informationer, hvor vi ville have meget svært ved at sende mandskab ind.

Mere end bare en hund
Spot er en professionel servicerobot – et marked, som International Federation of Robotics (IFR) forventer vil tredoble i løbet af de næste tre år med en årlig vækst på 41 procent i årene 2020 til 2022.

Spot er udviklet af det amerikanske firma Boston Dynamics. Teknologisk Institut vil ved blandt andet at tilføje yderligere kamera- og sensorteknologier udvikle specifikke løsninger, så robotten kan gøre mest nytte.

Spot er allerede udstyret med kameraer på hele kroppen, så operatørerne kan se hele vejen rundt om sig selv. Derudover har Spot indbyggede sensorer, så den ikke løber direkte ind i mennesker eller ting, og den kan navigere i ujævnt terræn.

Robotten kan bære omkring 14 kilo, mens den stadig kan bevæge sig med 1,6 meter i sekundet. Robotten kan udstyres med en gribearm og ekstra kamerateknologi til brug ved særlige inspektionsopgaver. Den kan også udstyres med termisk kamera, som blandt andet kunne hjælpe under beredskabets arbejde.

Flere potentialer
Men det er ikke kun beredskabet, der kan have glæde af en firbenet robot som Spot og de teknologier, som Teknologisk Institut kan tilføre robotten.

- Der er nogle forskellige scenarier, hvor den her robot potentielt kunne gøre en forskel. Der er blandt andet det scenarie, som vi kigger på i dag, hvor den kan bevæge sig ind steder, hvor det potentielt kan være farligt for mennesker. Men den kan muligvis også gøre en forskel ude på arbejdspladsen, hvor der potentielt set kan være noget nedslidende arbejde, som vi kan bruge robotten til at udføre i stedet for medarbejderne, fortæller Kurt Nielsen.

Teknologisk Institut skal i løbet af det næste år undersøge mange forskellige muligheder for robottypens formåen.

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Se Spots første skridt i Danmark

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger: Centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail: kuni@teknologisk.dk

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Kommuner ser velfærdsteknologi som løsningen på manglende varme hænder9.9.2021 12:28:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på arbejdskraft i plejesektoren fylder stadigt mere i landets kommuner, og kommunerne ser implementering af velfærdsteknologi som en nødvendig del af løsningen. Det viser ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, CareNet og Danish.Care – branchen for hjælpemidler og velfærdsteknologi, som fremlægges ved konferencen Velfærdsteknologi anno 2021 i Odense tirsdag den 14. september.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum