Gå ikke i panik over de høje karaktersnit

Del
Selvom et karaktersnit på over 12 kan virke skræmmende, så er der stadig mange muligheder til dem, der ikke lige kan præstere så højt et snit, fortæller Bjarke T. Hartkopf fra Danmarks Evalueringsinstitut.

I disse minutter sidder unge over hele landet og tjekker deres e-boks. Det er nemlig i nat, at 64.943 får tilbudt en plads på en videregående uddannelse.

Igen i år har en række uddannelser rekordhøje adgangskvotienter. I alt 19 uddannelser har et karakterkrav på mindst 11 med International Business på CBS som topscoreren med 12,2. I 2017 var det 14 uddannelser, som krævede mindst 11,0, mens det i 2016 var 12 uddannelser.

Men selvom de skyhøje gennemsnit kan få alle andre end superstudenter til at sukke opgivende, så står rigtigt mange døre i uddannelseslandskabet stadig åbne.

Masser af muligheder også uden 12-taller

Det er stadig kun 10 procent af uddannelserne, som kræver et karaktergennemsnit på mere end 9,0, og det er stadig 50 procent af uddannelser, som slet ikke har noget karakterkrav. Det fortæller Bjarke Tarpgaard Hartkopf, der er seniorkonsulent på Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.

”Der er ingen grund til at give op på forhånd, bare fordi man ikke lige har et snit på 12. Der er stadig masser af muligheder”, siger han.

I år har hele 81 procent af de optagne fået plads på det studie, der var deres førsteprioritet.

”Og der er stadig 345 uddannelsessteder, hvor der er ledige pladser, hvis man gerne vil i gang med at studere til september”, fortæller han.

23 procent af dem, der søgte ind på en uddannelse i år, har slet ikke fået tilbudt en studieplads. Det kan lyde voldsomt, men EVAs seniorkonsulent opfordrer til, at man kigger lidt bag om tallene.

”De 11 procent er regulært afviste ansøgere, mens de 12 procent er såkaldt afmeldte, hvilket vil sige, at de har søgt en uddannelse, selvom de ikke havde opfyldt et specifikt adgangsgang, fx matematik på A-niveau. Flere af disse er for øvrigt internationale studerende”, forklarer han.

Måske snart farvel til de tårnhøje snit

Meget tyder på, at 2018 var sidste år med skyhøje gennemsnit på de mest eftertragtede uddannelser. Det vurderer Bjarke Tarpgaard Hartkopf.

”For det første er der bred politisk opbakning til at afskaffe den såkaldte hurtigstartsbonus, der giver mulighed for at gange karaktersnittet med 1,08, hvis man starter senest to år efter sin studentereksamen. Og for det andet topper demografien her i 2018: Netop i år er der det højest antal unge mellem 19 og 25 år, som er den primære målgruppe for videregående uddannelse. I år var der 543.614 i målgruppen, og det tal vil falde helt frem til 2035 til 480.432. Når færre unge søger det samme antal studiepladser, så falder kravene til karaktersnit”, forklarer han.

Nøgleord

Kontakter

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Tidemansvej 1
4300 Holbæk

35 55 01 01http://www.eva.dk/

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye