FV19: Giv vores børn en røgfri fremtid

Nu kommer det længe ventede folketingsvalg - Grundlovsdag skal vi afsted til stemmeboksen. Kræftens Bekæmpelse har ét tydeligt budskab til folketingskandidaterne: Læg en plan for, hvordan vi undgår, at børn og unge begynder at ryge.
- Lige nu har politikerne muligheden for at forhindre, at 40 børn og unge hver eneste dag begynder at ryge. Hvis politikerne har viljen og modet, kan de ændre det. Og det tror jeg faktisk, at mange af dem har, nu hvor posen af politiske alliancer bliver rystet, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
For nemt at tænde den første cigaret
Kræftens Bekæmpelse fokuserer på unges rygning, fordi rygning er den enkeltårsag, der er skyld i flest kræfttilfælde. Omkring 5000 danskere dør hver år af kræft på grund af rygning. Tæller man også andre sygdomme som hjerte-kar- og lungesygdomme med, er rygning hvert år skyld i 13.600 dødsfald.
- Hver anden af de unge, der i dag begynder at ryge, vil dø af det senere i livet, hvis de bliver ved. Det kan vi som samfund ikke være bekendt, og det skal vi gøre noget ved. Det kan være svært at stoppe med at ryge, så det skal også være svært at begynde. Og som det er nu, er det alt for nemt at tænde den første cigaret, slår Jesper Fisker fast.
En plan mod tobak
I Kræftens Bekæmpelse ved man, hvad der skal til, hvis færre unge skal begynde at ryge. Prisen på cigaretter skal have et ordentligt nøk opad, tobakken skal under disken i alle butikker og skoletiden skal være røgfri på alle skoler.
- Vi har set i Norge og andre lande, at det virker. Samler vi de fire indsatser i en samlet national plan mod tobak, så vil færre begynde at ryge. Det handler om vores børns fremtid. Deres fremtid er simpelthen for vigtig til, at det her skal gå op i markedsinteresser, politiske studehandler og diskussioner om grænsehandel eller retten til at ryge sig ihjel. Ingen ønsker, at børn og unge skal ryge. Mit opråb til politikerne er: Gå sammen og gør det, der skal til, lyder det fra Jesper Fisker.
Skal man tro en lang række meningsmålinger, kan politikerne roligt skue op for prisen på cigaretter, gemme tobakken væk i butikkerne og gøre skoletiden røgfri. Et flertal af danskerne bakker nemlig op om tiltagene.
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden arbejder sammen med 150 virksomheder, organisationer og institutioner for, at ingen børn og unge ryger i 2030.
Plan mod tobak – de vigtigste skridt til en røgfri fremtid
- Prisen på en pakke cigaretter sættes op til mindst 60 kr. og følges af årlige prisstigninger til 90 kr. pakken.
- Tobakken skal flyttes under disken eller skjules i alle butikker, der sælger tobak.
- Skoletiden skal være røgfri på alle skoler – både på skolens område og uden for.
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00
Billeder
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum