Funktionssagkyndige skal kontrollere nybyggeri
Teknologisk Institut har med sin seneste uddannelse, til Funktionssagkyndig, sat fokus på de udfordringer der typisk kan være med at dokumentere, at nye installationer i byggeriet efterlever Bygningsreglementets krav. Derfor har Teknologisk Institut udviklet et nyt kursusforløb, som skal ruste teknikere til at kunne foretage funktionsafprøvning af bygningers tekniske installationer.
- Hvert byggeri er unikt, så der skal lægges en ny plan hver gang, for at bygherre kan få sin ibrugtagningstilladelse til tiden og uden unødige omkostninger. Ved kurset får deltagerne kørekort til at tage ansvar for funktionsafprøvning i en større bygning. Det er en tværfaglig disciplin, der handler meget om roller og ansvarsfordeling, tilrettelæggelse og konkret viden om hvilke krav, der skal opfyldes, siger forretningsleder Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut.
Funktionsafprøvning er - udover det gældende krav i Bygningsreglementet - også en forudsætning for at sikre en effektiv og energioptimal drift af bygninger. Det har med den nuværende energikrise fået et naturligt øget fokus.
Målgruppen for den nye uddannelse er blandt andet for VVS-installatører, el-installatører, ventilationsinstallatører, entreprenører, bygherrerådgivere, kommunale sagsbehandlere, bygherrer og driftspersonale. Der er på nuværende tidspunkt uddannet mere end 50 teknikere, som har gennemført uddannelsen og bestået den afsluttende prøve på Teknologisk Institut. Listen med uddannede teknikere opdateres løbende, efterhånden som flere teknikere får gennemført uddannelsen.
Udover selve uddannelsen er der, for at gøre det enkelt for bygningsejere og entreprenører at finde en tekniker med relevant faglig viden, etableret en ny hjemmeside funktionssagkyndig.dk, hvor det er enkelt at finde en uddannet tekniker.
Desuden er der på hjemmesiden også yderligere information om uddannelsen samt beskrivelse af kompetencekrav og kursusterminer.
Nøgleord
Kontakter
Forretningsleder Kristian Vielwerth, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2007, mail: kvh@teknologisk.dk
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum