Fund fra Østjylland har bidraget til verdenshistorien

Over 70 års arbejde med udgravninger, undersøgelser og forskning i fund fra Illerup Ådal og Alken Enge ved Skanderborg har skabt helt ny viden om, hvor store jernalderens hære var, deres organisering og de ritualer, der fulgte drabelige slag. Viden, som nu er samlet i to nye publikationer, der er udgivet af Jysk Arkæologisk Selskab.
Det første hovedværk er det femtende og sidste bind i et omfattende forskningsværk om Illerup Ådal-fundene og deres betydning.
”Publikationsrækken er en af de mest indflydelsesrige indenfor dansk jernalderforskning og bliver brugt og citeret som et absolut hovedværk af forskere over hele verden. Publikationerne omhandler ikke kun fundene set i en lokal østjysk kontekst, men bidrager til verdenshistorien i en periode, der strækker sig over 1000 år fra 4. årh. før vor tidsregning til 6. årh. efter vor tidsregning”, forklarer Mette Løvschal, arkæolog og ledende forskningsudvikler på Moesgaard Museum og lektor på Aarhus Universitet.
Med sidste bind i den femten bind store publikationsrække – Illerup Ådal - er præsentationen af de næsten 16.000 genstande fra Illerup Ådal afsluttet. Det sidste bind omhandler de mange ikke-militære fund, dvs. terninger til brætspil, perler, smykker, amuletter m.v. – ting, som jernalderens soldater har båret som smykker om halsen eller i punge i bæltet. Disse genstande giver et unikt indblik i jernaldersoldaternes daglige liv, deres fremtoning og identitet.
Det andet er et hovedværk om Alken Enge, hvor forskerholdet nu publicerer de samlede resultater af otte års arkæologiske undersøgelser af en hærstyrke, der i de første årtier efter Kristi fødsel blev nedkæmpet og smidt i et søbassin ved Mossø nær Skanderborg.
Alken Enge blev for alvor kendt, da nye arkæologiske udgravninger og geologiske undersøgelser begyndte i 2009. Her dukkede der mere end 2000 menneskeknogler op på bunden af det, der omkring begyndelsen af vor tidsregning var en sø.
”Alken Enge er en internationalt set helt enestående lokalitet. Det er det eneste sted i Europa, hvor vi har skeletterne af en hel hærstyrke fra tiden omkring begyndelsen af vor tidsregning. På det tidspunkt ekspanderede Romerriget voldsomt og udløste folkevandringer og krigeriske konflikter på store dele af kontinentet,” siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.
Undersøgelserne ved Alken Enge blev gennemført i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Moesgaard Museum og Museum Skanderborg og projektet var finansieret af Carlsbergfondet.
Selv om man nu kan fejre udgivelsen af publikationerne om Illerup Ådal og Alken Enge, betyder det ikke, at stederne er et afsluttet kapitel for arkæologerne.
”Der er for nylig foretaget nye undersøgelser i området, der peger på, at arkæologerne langt fra har fundet grænsen for, hvor store mængder ofrede dyr, våben og mennesker fra jernalderen, der er nedlagt i området, ” siger Mette Løvschal.
En hel række af fundene fra Illerup Ådal og Alken Enge kan opleves i Moesgaard Museums udstillinger, hvor man for eksempel kan se mange af de ofrede våben, der er fundet i Ådalen og eksempler på, hvordan jernalderbefolkningen på rituel vis har behandlet og håndteret knoglerne fra de afdøde krigere i Alken Enge.
Yderligere information kan fås hos:
Mette Løvschal, arkæolog og lektor, Moesgaard Museum og Aarhus Universitet, mobil 22 88 92 05
Direktør Mads Kähler Holst, Moesgaard Museum, mobil 22 99 49 15
Fakta
Forskningsbøgerne i femten bind om Illerup Ådal og De dræbte krigere i Alken Enge – efterkrigsritualer i ældre jernalder kan købes ved henvendelse til Jysk Arkæologisk Selskab på mail: jas@moesgaardmuseum.dk eller telefon 87394000
De arkæologiske fund og analyseresultater fra Alken Enge projektet er tilgængelige for offentligheden på projektets hjemmeside: alkenenge.dk
Nøgleord
Kontakter
Mads Kähler HolstDirektør
Tlf:22994915mkh@moesgaardmuseum.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Moesgaard
Moesgaard er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Vikingegravplads fundet nord for Aarhus17.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Arkæologer fra Moesgaard har fundet en gravplads fra vikingetiden ved Lisbjerg nord for Aarhus. I gravene er fundet en række spektakulære genstande, som kan tyde på forbindelser til den danske kongemagt.
Moesgaard løfter sløret for de kommende særudstillinger8.5.2025 11:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Gæster på Moesgaard kan se frem til tre år med fokus på tre fascinerende verdenshistoriske temaer, som geografisk strækker sig fra Europa til Centralamerika, og som dækker et tidsspænd på mere end tusind år.
Moesgaard modtager stor fondsbevilling til at formidle verdenshistorien31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har netop bevilliget sammenlagt 24 millioner kroner til at støtte udviklingen af Moesgaards indhold igennem de næste tre år.
Ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan ukrainsk kultur er blevet et militært mål19.2.2025 08:42:54 CET | Pressemeddelelse
Dokumentaren vises på DR1 og DR2 i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar 2025.
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum