Kræftens Bekæmpelse

Fuldkorn er godt for både dig og klimaet

Del

Havregryn, rugbrød og grahamsboller smager godt og gavner helbredet. Og nu peger ny rapport på, at kornprodukter og herunder fuldkorn samtidig er i tråd med klimavenlig kost. Endnu en grund til at spise mere fuldkorn, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet, har udgivet rapporten.

- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Du ved det sikkert allerede: Fuldkorn er godt for din krop og dit helbred. Når du spiser din kartoffelmad på fuldkornsrugbrød eller vælger fuldkornspasta med parmesan beskytter det nemlig mod en lang række alvorlige sygdomme som tarmkræft, type-2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Hvad du måske ikke ved er, at kornprodukter, herunder fuldkorn også er godt for klimaet. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, der vurderer, at kornprodukter har et lavt klimaaftryk. Det giver dig nu to gode grund til at spise flere fuldkornsprodukter.

- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn. Mange danskere kender derfor godt til fuldkorns gavn for fordøjelsen og den generelle sundhed. Det er lykkedes, fordi vi samarbejder på tværs af landbrug, fødevareindustri, organisationer og myndigheder. Med al den gode forskning om fuldkorn samlet i den nye rapport har vi rigtig gode forudsætninger for at eksportere den model til andre lande. Og så er det et ekstra plus, at rapporten samler både de sundheds- og klimamæssige perspektiver, siger fødevareminister Rasmus Prehn, som åbner det internationale webevent den 17. maj.

Forskerne har i rapporten samlet den videnskabelige litteratur, der viser, hvor stor effekt fuldkorn har for både sundhed og klima. Dette bliver præsenteret ved et internationalt web-event den 17.-19. maj og er blevet til på baggrund af det EU-støttede WholEUGrain projekt.

To fluer med et smæk
Rapporten slår fast, at klimaaftrykket fra kornprodukter er relativt lavt. Det betyder, at der er gevinst for både sundhed og klima, hvis man bytter nogle af sine madvarer, f.eks. kød, ud med fuldkorn.

- Rapporten bekræfter os i, at fuldkorn medvirker til at forebygge en række alvorlige sygdomme som tarmkræft, type-2 diabetes og hjertekarsygdomme. Kornprodukter er også blandt de fødevarer, som er mindst klimabelastende. Man slår dermed to fluer med et smæk ved at spise fuldkorn, siger specialkonsulent Sofia Lourenço fra Kræftens Bekæmpelse, der er en af hovedforfatterne på rapporten.

Størst gevinst får man, hvis man går fra slet ikke at spise fuldkorn til at spise 1-2 portioner fuldkornsprodukter dagligt. Det svarer til 1-2 skiver rugbrød, eller 1 dl havregryn dagligt. Men selv om du allerede spiser fuldkorn, kan det godt betale sig at skrue endnu mere op for fuldkornsprodukterne. 

Læs mere i rapporten fra Kræftens Bekæmpelse og DTU Fødevareinstituttet på hjemmesiden for det EU-støttede WhoIEUGrain projekt. 

Nøgleord

Kontakter

Yderligere information

Sofia Lourenço, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse: soflou@cancer.dk / tlf. +45 35 25 7421 / +45 51 92 82 99.

Billeder

- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
- I Danmark har vi rigtig gode erfaringer med at skrue op for befolkningens appetit på fuldkorn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Forskningsbevilling: Bedre støtte til sårbare pårørende15.6.2021 10:24:48 CEST | Pressemeddelelse

Praktiserende læge og professor Kaj Sparle Christensen har sammen med sin forskergruppe ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet modtaget 900.000 kr. fra ’Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske og Samfund’ til projektet ’Pårørendestøtte i almen praksis – en model til at identificere og støtte sårbare pårørende’, hvor målet er at forebygge langvarig sorg og øge livskvaliteten hos mennesker, der har mistet en pårørende til alvorlig sygdom.

Uv-indeks forvirrer: Hver tredje ved ikke, hvornår man skal beskytte sig i solen7.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For meget sol giver risiko for smertefulde solskoldninger på kort sigt og øget risiko for kræft i huden på længere sigt. Uv-indekset er en god rettesnor for, hvornår det er tid til solbeskyttelse, men ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at kun en ud af tre danskere ved, at det er en god ide at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 eller derover.

Familier oplever at stå uforberedte og alene med sociale og følelsesmæssige konsekvenser af børnekræft4.6.2021 07:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Når en familie rammes af børnekræft forandres, afbrydes og forstyrres det kendte hverdagsliv i alvorlig grad. Men det forberedes familierne ikke nok på. De oplever i stedet at stå alene - og ofte også magtesløse i det nye forandrede hverdagsliv. Ny ph.d.-afhandling fra Kræftens Bekæmpelse bringer viden til området på baggrund af interviews med børnekræftpatienter, søskende, forældre og børnekræftoverlevere fra 104 forskellige familier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum