Akademikerne

Fuld opbakning til forskernes forsvar for forskningsfriheden

Del

Folketinget har vedtaget en erklæring ”Om overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer”, som pålægger universiteterne ”at sikre, at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer”. Erklæringen har udgangspunkt i bestemte politikeres angreb på navngivne forskere og forskningsmiljøer, og den pålægger også universiteterne at sørge for, at ”politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig kritik.”

Universiteterne har svært ved at se problemet, for deres sikring af forskningens kvalitet udspringer netop af åben debat, kritisk tilgang til hinandens metode og resultater og peer reviews før offentliggørelse. Hvis kritik og vurdering af forskerne og deres arbejde pludselig udspringer af, hvad politikerne kan lide og ikke lide, så ryger forskningsfriheden og forskernes tryghed ved at debattere og præsentere deres resultater.

”Dansk forskning er meget anerkendt internationalt, og det bygger netop på friheden til at forfølge vigtige problemer, skabe helt ny viden og forandre samfundet gennem ny teknologi og nye indsigter. Det er ødelæggende, hvis vi nu skal se ledelserne på universiteterne blive tvunget til at kontrollere forskningsmiljøerne for at jage et fatamorgana, som kun politikerne ser”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, stemte selv for erklæringen, og har dermed udtrykt en generel mistillid til forskningen og universiteterne, som hun selv har ansvaret for. ”Forskningens minister” har dermed sået tvivl om nogle af de grundlæggende elementer i forskningens dna i dansk sammenhæng.

”Det er bekymrende at følge, hvordan ministeren har ageret i forhold til den seneste tids politiske angreb på forskningen. Jeg ville have forventet, at ministeren ville stå værn om forskningsfriheden med det ansvar og den indsigt hun har som forskningsminister. I stedet har hun flere gange antydet, at der er noget om snakken,” siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Akademikerne vil derfor gerne give utvetydig opbakning til de mange forskere, som har underskrevet en protest mod Folketingets erklæring og i et åbent brev til ministeren efterlyst svar på, hvad de har gjort galt.

Nøgleord

Kontakter

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2020 ca. 431.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Akademikerne vil have en fagligretlig bedømmelse af kritiseret brug af Coronarelaterede vikarbureauansættelser i Erhvervsstyrelsen31.5.2021 09:32:58 CEST | Pressemeddelelse

Akademikerne har netop indklaget den statslige arbejdsgiver for en faglig voldgiftsret for at stoppe omgåelsen af overenskomsten og forhindre misbruget af vikarbureauansættelser i Erhvervsstyrelsen. Akademikerne indbringer samtidig vikarbureauet Moment for Arbejdsretten. Dermed kommer nu en juridisk afklaring af statens muligheder for at benytte vikaransættelser udenfor overenskomsten.

SMV-fokus skal hjælpe ledige akademikere i job29.4.2021 14:24:44 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag mødtes beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med fire jobsøgende. En af dem var Louise Nygaard Meissner, der stod overfor, at skulle tilbage til jobmarkedet, efter at have arbejdet som lektor. I den proces oplevede hun flere udfordringer med et rigidt beskæftigelsessystem. Nu efterlyser hun et system, der giver ledige akademikere bedre redskaber og muligheder for at få foden indenfor i de mindre virksomheder. Hovedorganisationen Akademikerne, stemmer i, og formand Lars Qvistgaard peger på et kæmpe uforløst potentiale i at hjælpe akademikere ud i SMV’erne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum