FTF

FTF: EU må stoppe angreb på danske dagpenge

Del

EU vil tillade EU-borgere at tage danske dagpenge med til udlandet i op til seks måneder. I dag er grænsen tre måneder og flere benytter sig af muligheden. FTF er bekymret for voksende pres på det danske arbejdsløshedssystem og glæder sig over, at regeringen tager problemet alvorligt.

Hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, kritiserer EU-kommissionens nye udspil om velfærdsydelser, fordi det bl.a. vil give EU-borgere fra resten af EU ret til at tage seks måneders dagpenge med ud af landet og hjem til fx Polen eller Rumænien, ligesom andre EU-borgere fortsat får ret til at sende børnepenge ud af Danmark.

FTF påpeger, at danske velfærdsydelser er fastsat efter danske leveomkostninger og derfor ikke bør tages med til udlandet, men kun udbetales, hvis man arbejder og er bosat i Danmark.

Men til FTF’s store ærgrelse vil EU-kommissionen med et nyt udspil tillade, at EU-borgere tager danske dagpenge med til udlandet i op til seks måneder. I dag er det kun muligt i op til tre måneder, og først efter mindst tre måneders beskæftigelse.

Tiltaget får FTF til at frygte et voksende pres på det danske arbejdsløshedssystem, hvis det nye udspil om velfærdsydelser vedtages og gennemføres, som Kommissionen ønsker det.

”Det er positivt, at den danske regering helt klart siger fra overfor EU-kommissionens planer om at lade udlændinge tage danske dagpenge med til hjemlandet i op til seks måneder”, siger formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der blandt andet repræsenterer bankfolk, bygningskonstruktører, sygeplejersker, lærere og pædagoger.

”Jeg glæder mig over, at der i EU-kommissionens udspil lægges op til, at Danmark kan beholde det supplerende beskæftigelseskrav, så man skal have arbejdet mindst tre måneder i Danmark, før man kan få danske dagpenge. Men jeg er meget ærgerlig over, at Kommissionen vil gøre det muligt at medtage danske dagpenge til et andet EU-land i op til seks måneder, når grænsen i dag er på tre måneder. Det er at gå fra ondt til værre”, siger Bente Sorgenfrey.

Flere tager danske dagpenge til udlandet
Det er relativt nemt at tage dagpenge fra Danmark til et andet EU-land som arbejdssøgende. Kun en meget lille del af danske dagpengemodtagere benytter sig af denne mulighed. Derimod er antallet af statsborgere fra østeuropæiske lande, som tager dagpenge til hjemlandet, hvor de danske dagpenge mange gange vil overstige lønningerne, steget fra 49 personer i 2010 til 425 personer i 2014. Det tal vil vokse, hvis reglerne lempes, som Kommissionen ønsker det.

EU-kommissionen vil i sit nye udspil heller ikke tillade medlemslandene at indeksere velfærdsydelserne, så de tilpasses til hjemlandets leveomkostninger. Det ville ellers gøre det muligt for Danmark at sænke dagpengesatsen og børnepengene for dem, der eksempelvis tager den danske velfærdsydelse med hjem til fx Rumænien eller Polen.

”Det synes vi ellers er både rimeligt og retfærdigt. De danske børnepenge er tænkt til at dække udgifter til børn, der bor i Danmark med det omkostningsniveau, der er her. Det er klart, at man har ret til børnepenge, hvis man er arbejdstager i Danmark. Uanset hvor ens børn bor. Men det er ikke en selvfølge, at beløbet skal være det samme uanset, hvor børnene opholder sig”, siger Bente Sorgenfrey.

Fagbevægelsens løsninger
LO og FTF har tidligere tilkendegivet sine holdninger til det længe ventede udspil og har blandt andet slået fast, at man er bekymret for, at det danske dagpengesystem kan komme under pres. Den danske fagbevægelse er optaget af at skabe et system, hvor den fri bevægelighed sker på en måde, der er fair og rimelig.
Helt konkret har LO og FTF blandt andet foreslået følgende:

· Indeksering af børnepenge og SU, så børnepengenes niveau fastsættes af omkostningsniveauet i det land, hvor børnene opholder sig – og SU’en fastsættes efter omkostningsniveauet, hvor den studerende bor.

· Fastholdelse af det supplerende beskæftigelseskrav på cirka 3 måneder beskæftigelse i Danmark for at kunne få danske dagpenge. Dermed kan EU-borgere ikke få danske dagpenge fra første dag, de sætter deres ben i Danmark.

· Ingen forlængelse af den periode, hvor man kan medtage danske dagpenge til udlandet. Danske dagpenge er fastsat ud fra danske levevilkår og omkostninger ved at bo i Danmark.

Kontakt:

Formand for FTF Bente Sorgenfrey: tlf. 40452645 / beso@ftf.dk

Konsulent i FTF Heidi Rønne: tlf.27277682 / hero@ftf.dk  

Nøgleord

Information om FTF

FTF
FTF
Niels Hemmingsens Gade 12
1153 København K

33 36 88 00http://www.ftf.dk/forside/

Følg pressemeddelelser fra FTF

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra FTF

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum