ALK

Frugtsæson gør hvepse aggressive

Del

Der er særligt mange hvepse og andre insekter, når sommeren nærmer sig sin afslutning, og hvepsene bliver mere aggressive, når de danske frugter modnes. Allergivirksomheden ALK giver råd til, hvordan man kan undgå at blive stukket.

Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. (Foto: www.alk.net)
Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. (Foto: www.alk.net)

Sensommer er højsæson for hvepse og andre insekter – til stor irritation for dem, der må lægge krop til deres stik. Og det kan blive værre i løbet af de kommende uger, når frugtsæsonen for alvor sætter ind, siger seniorforsker i allergivirksomheden ALK Jørgen Nedergaard.

”Heldigvis er de fleste insektstik ufarlige – men de kan være meget generende. Og hvepse- eller bistik kan være farlige, hvis den stukne er allergisk eller hvis man bliver stukket i hoved-hals området. Er det tilfældet, skal man søge læge med det samme”, siger Jørgen Nedergaard.

Symptomerne på en allergisk reaktion, der kræver lægehjælp, kan være: Voldsomme hævelser, udslæt på kroppen, utilpashed eller vejrtrækningsbesvær. Hvis der er tale om bistik kan man mindske generne i forbindelse med et stik ved at fjerne brodden med en nål. Det er en dårlig idé at bruge en pincet, da den vil klemme giftsækken sammen og tømme mere gift ud. Smerter og hævelser kan lindres med is eller lokalbedøvende eller kløestillende middel.

Ifølge Jørgen Nedergaard bliver især hvepsene mere aggressive, efterhånden som de danske frugter modnes, og han giver derfor følgende råd:

”Kig lige en ekstra gang på det stykke frugt, du har plukket, før du putter det i munden. Især hvis du plukker en blomme, skal man kigge godt efter – hvepsene kan nemlig bore sig ind i blommen, og så kan det altså være farligt, hvis man først opdager den, når man har fået den ind i munden”, siger allergieksperten.

Gå til lægen

Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. Din læge vil spørge om symptomerne ved stikket og henvise dig til en specialist, som kan teste dig for allergi, hvis det viser sig relevant.

”Ud fra en blodprøve måler man mængden af allergi-antistoffer over for bi eller hveps. Typisk får du også lavet en hudpriktest, hvor man anbringer en lille dråbe hvepse- eller biallergen på huden og prikker igennem dråben med en lille lancet. Ved positiv reaktion dannes der få minutter efter en lille hævet og kløende plet på huden. Det skyldes en allergisk reaktion mellem allergenet, som er kommet ind i underhuden, og de allergiantistoffer, der findes i blodet. Ud fra disse undersøgelser kan man fastslå mængden af allergi-antistoffer og afgøre, om man vil anbefale allergivaccination”, siger Jørgen Nedergaard.

Hvis du er allergisk og har fået udleveret en adrenalinsprøjte, skal du have den parat og give dig selv en indsprøjtning, hvis der er optræk til symptomer.

ALK giver desuden følgende råd, der kan mindske risikoen for insektstik:

  • Slå ikke ud efter insekterne, men bevæg dig roligt i nærheden af dem.
  • Dæk kød og søde madvarer til, når du spiser udenfor – eller spis inde.
  • Pas på ved havearbejde – husk lange bukser og lange ærmer.
  • Luk skraldespandene.
  • Sæt myggenet for de åbne vinduer.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere kontakt:
Seniorforsker hos ALK, Jørgen Nedergaard Larsen, 41608134 eller pressechef Jeppe Ilkjær, 30502014

Billeder

Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. (Foto: www.alk.net)
Hvis du tidligere har haft en voldsom reaktion på et bi- eller hvepsestik, er det klogt at søge læge og få undersøgt, om du har allergi. (Foto: www.alk.net)
Download

Information om ALK

ALK
ALK
Bøge Alle 6-8, Bygn. 5,
2970 Hørsholm

3816 7070http://www.alk-abello.com/

Om ALK
ALK er en global, specialiseret medicinalvirksomhed med fokus på allergi og allergisk astma. Den markedsfører allergi-immunterapi og andre produkter og ydelser til mennesker med allergi og allergilæger. Virksomheden har hovedkvarter i Hørsholm, beskæftiger omkring 2.300 mennesker over hele verden og er noteret på Nasdaq Copenhagen. Find mere information på www.alk.net.

Følg pressemeddelelser fra ALK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ALK

Eksamensperioden er ekstra hård for de pollenramte14.6.2018 12:10:55 CESTPressemeddelelse

Studerende med pollenallergi har det svært i øjeblikket. Ikke alene skal de som deres medstuderende gå til et utal af eksaminer. De skal også kæmpe med øjne, der klør og en næse, der løber, og det påvirker manges præstationer negativt. Behandlingen af allergi har dog de seneste år budt på fremskridt og de hårdest ramte studerende kan i dag bl.a. blive vaccineret med tabletbehandling for græsallergi, når den symptomatiske behandling ikke har tilstrækkelig effekt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum