Aalborg Universitet

Frivilligt arbejde booster det første lønjob

Del

Ny forskning fra Aalborg Universitet dokumenterer, at erfaring med frivilligt arbejde giver flere kroner i lønningsposen, når man er ny på arbejdsmarkedet.

Det er en udbredt opfattelse blandt jobkonsulenter, arbejdsgivere og lønmodtagere, at frivilligt arbejde gavner ens karrieremuligheder. Hidtil har der ikke været videnskabeligt belæg for dette, men nu viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet, at frivilligt arbejde giver en højere startløn.

- Vores forskning dokumenterer, at nyansatte uden erhvervserfaring opnår en løngevinst på små fire procent for hvert år, de har arbejdet frivilligt. Erfaring fra frivilligt arbejde lønner sig m.a.o. på arbejdsmarkedet, men kun for folk som mangler professionel arbejdsmarkedserfaring, siger ph.d.-stipendiat Hans-Peter Y. Qvist, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, der sammen med professor Martin D. Munk, Institut for Statskundskab, står bag den nye undersøgelse.

Positiv effekt i begyndelsen af arbejdslivet
Både nationalt og internationalt er det første gang, at forskere har sammenkoblet lønregisterdata med spørgeskemaoplysninger om erfaring med frivilligt arbejde. Det har gjort det muligt at undersøge, om der er en sammenhæng mellem erfaring opnået gennem frivilligt arbejde og startlønnen. Ligeledes har undersøgelsesmetoden løst et centralt problem i alle hidtidige internationale undersøgelser på området, da folk ikke længere kan angive forkerte eller usammenlignelige oplysninger om deres løn.

- I registrene findes der lønoplysninger for hvert år på de enkelte personer. Det betyder, at vi kan følge de samme personers løn over tid. Desuden kan vi se, om personernes løn stiger i året efter, at de har udført frivilligt arbejde. Når vi sammenholder disse løndata med svarene fra spørgeskemaundersøgelsen kan vi se, at frivilligt arbejde har en positiv effekt lønmæssigt i begyndelsen af arbejdslivet. Løngevinsten falder dog i takt med, at personerne opnår professionel erhvervserfaring, og efter seks års erhvervserfaring er der ikke længere nogen økonomisk gevinst ved frivilligt arbejde, fortæller ph.d.-stipendiat Hans-Peter Y. Qvist.

Fakta
I undersøgelsen indgår 1550 personer i alderen 18-50 år, hvis løn er observeret hvert år i perioden 2004-2012. Undersøgelsen af sammenhængen mellem frivilligt arbejde og løn er publiceret i det anerkendte sociologiske tidskrift European Sociological Review.

Kontakt
Ph.d.-stipendiat Hans-Peter Y. Qvist, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet Tlf. 9940 2603  | Email: hpq@socsci.aau.dk

Professor Martin D. Munk, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet Tlf. 9940 2335 | Email: mdm@dps.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum