Teknologisk Institut

Fremtidens træbeskyttelsesmaling kræver mindre vedligeholdelse

Del

Innovationsfonden støtter nyt projekt, som udvikler en ny og mere renoverings effektiv træbeskyttelsesmaling. Målet et forøge robustheden af malingen, så den kan påføres under langt mindre krævende betingelser overfor vejr og underlag - samtidig med, at det er en mere bæredygtig løsning.

I fremtiden er målet at vedligeholdelsesindsatsen ved overfladebehandling af træ skal reduceres, så vedligeholdelse i mindre grad indgår i beslutningen hos bygherrerne, når man vælger materialer i byggeriet.

- Med en bedre træbeskyttelse, vil det åbne op for en større brug af træ i byggeriet til glæde for en reduktion i CO2 udslip og muligheden for at bygge flere etagers træhuse, siger senior projektleder John Mark Lawther, Teknologisk Institut.

Målet med projektet MainCoat er at udvikle en træbeskyttelse, der reducerer vedligeholdelses-intervallet væsentligt - uden at kvaliteten forringes. Endvidere er sigtet, at gøre produkterne endnu mere miljørigtige og i mindre grad afhængige af lovgivningskrav på miljøområdet eksempelvis biocid direktivet.

Projektpartnerne skal med udgangspunkt i teknologier, der anvendes i andre brancher, udvikle nye teknologier til træbeskyttelsesmaling, herunder nye metoder til UV stabilisering, fugthindrende teknologier og enzymatisk beskyttelse mod skimmelsvampe.

Det vurderes, at området har et stort potentiale for skabelse af nye jobs i Danmark. Maling er et område, hvor Danmark er førende, men de senere år er mange jobs flyttet til udlandet.

Flügger, en af de få danskejede producenter, sælger i dag mere end 90% vandige malevarer til det danske marked. Med nye og moderne laboratorier i Danmark arbejdes der målrettet på at skabe innovative og bæredygtige løsninger, der kan være med til at reducere tids- og materialeforbruget i forbindelse med male- og renoveringsarbejder.

- Øgede klimaudfordringer og stigende miljøkrav kommer til at stille store krav til både valg og vedligeholdelse af bæredygtigt byggeri i fremtiden. Vi skal fremover i langt højere grad øge vores fokus på valget af miljøvenlige byggematerialer og vi er tvunget til at ændre vores tilgang til vedligeholdelse af materialerne, siger John Mark Lawther.

Kontakt:

Teknologisk Institut, 2630, Taastrup, Seniorprojektleder, John Mark Lawther, 72 20 25 30
Flügger A/S, 2610, Rødovre, Senior Advisor, Søren Poulsen, 70 15 15 05
Københavns Universitet, Inst for Geovidenskab og Naturforvaltning, 1958, Frb, Postdoc, Emil E Thybring, 35334433
FORCE Technology, 2605, Brøndby, Projektleder, Pia Bruun Poulsen, 43 25 04 88

Innovationsfondens investering: 12 millioner kr.

Samlet budget : 18,5 millioner kr. Varighed : 3 år

Officiel titel:
MainCoat: Nyt innovativt malesystem for vedligehold og renovering af udendørs træ.

Projektgruppen er stærkt sammensat af eksperter fra Teknologisk Institut og Flügger A/S som til dagligt arbejder med udvikling af maling. Dertil er der to udenlandske firmaer, tjekkiske Synpo og britiske Cristal pigments, som udvikler råmaterialer til forskellige industrier, herunder malingsindustrien. Danske FORCE Technology bidrager med Life Cycle Assesments (LCA) og Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, er tilknyttet med deres ekspertise indenfor træ og i særdeleshed interaktioner mellem træ og vand.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum