Naturvidenskabernes HusNaturvidenskabernes Hus

Fremtidens opfindere dyster om bedste klimaløsninger i Hjørring

Del

21.200 skoleelever i hele landet dyster om de bedste opfindelser, og den 19. maj er det i Hjørring, det sker, når landets største naturfagskonkurrence Naturfagsmaraton indtager kommunen. 200 elever fra 5. og 6. klasser konkurrerer i Vendsyssel Idrætscenter om de mest kreative løsninger på alt fra tøjspild, apps og vindbiler til klimavenlige huse og broer.

Den naturvidenskabelige gejst vækkes, når eleverne skal arbejde med løsningerne på udfordringer inden for matematik, håndværk og design, natur/teknologi, og den 19. maj demonstrerer de deres resultater for hinanden og dommerne. Der bliver kåret vindere i samtlige af de 52 deltagende kommuner, der er med, men nu gælder det Hjørring og deres løsninger på opgaverne, der i år er udviklet i samarbejde med bl.a. virksomhederne COWI og Demant.

Brobyggere med pap
Alle opgaver tager udgangspunkt i den fiktive by, Grønby, der i år brug for en ny bro, der skal gå hen over en trafikeret vej, så cyklister og fodgængere kan komme sikkert over på den anden side. Eleverne skal prøve at arbejde som rigtige ingeniører, når de selv skal bygge en bro, men i stedet for at arbejde med beton eller træ, skal de undersøge, hvordan de kan gøre broen stærk, selvom den er bygget af pap. Opgaven er udviklet i samarbejde med COWI.

-Vi ønsker at vække elevernes fascination for byggeri og anlæg, så de får lyst til at uddanne sig inden for de tekniske fag og senere arbejde i vores branche. Eksempelvis som ingeniør, for vi har i stigende grad brug for fremtidens STEM-talenter. Med Naturfagsmaraton får eleverne her en god og praktisk indføring i, hvilke overvejelser der ligger bag, og hvad det kræver at bygge en bro, siger Jasper Kyndi, direktør for COWI i region Midtjylland og markedsdirektør for COWI i Danmark.

Med virkeligheden som afsæt
Naturvidenskabernes Hus, der står bag Naturfagsmaraton, samarbejder aktivt med virksomheder og brancher om at skabe frugtbare forbindelser mellem skolernes fag og virksomheders praksis. Et centralt element i Naturfagsmaraton er netop at sikre, at eleverne arbejder med løsninger på reelle udfordringer, og ved at udvikle opgaver i fællesskab med virksomhederne, skaber det også opmærksomhed omkring de mange spændende job- og karrieremuligheder.

-Vi håber at inspirere børn og unge, når de møder naturvidenskaben på en anden måde og får mulighed for at arbejde innovativt og eksperimenterende med problemstillinger, de måske endda kan genkende fra hverdagen. Når de oplever, at de kan skabe nye løsninger, der gør en forskel, bliver det måske en vigtig erfaring, som også er med dem, når de senere skal vælge uddannelse og vej i voksenlivet, siger Maiken Lykke Lolck, Direktør i Naturvidenskabernes Hus.

En anden opgave er udviklet i samarbejde med Demant, og her skal børnene reflektere over helt andre problemstillinger når de bl.a. skal måle støjniveauer og bygge et lydtæt rum af særlige materialer.

Fri og kreativ med en bunden opgave
Udover at samarbejde med virksomheder om udviklingen af opgaver, er både lærere, læsevejledere, elever og eksperter inden for didaktik og specifikke fagområder også med i processen. Opgaverne er bevidst udviklet sådan, at de kan løses på mange forskellige måder, så eleverne kan gå eksperimenterende til værks uden at tænke på, at der kun findes én rigtig løsning. Det højner elevernes selvtillid inden for naturfag, når de får lov at arbejde undersøgende med et fag, hvor også samarbejde, problemløsning, kreativitet og formidling er i fokus. Og det er det i dén grad til konkurrencen, når elever og lærere møder hinanden i sportshaller over hele landet.

Motiverende – også for lærerne
Naturfagsmaraton sætter naturfag på dagsordenen lokalt og regionalt, og så er konkurrencen og forløbet op til også med til at videreuddanne de medvirkende lærere, der får værktøjer og erfaring med undersøgende og praktisk undervisning. Opgaverne er også med til at vise, hvor mange muligheder, der er inden for STEM-fagene, som måske kan inspirere nogle til at se spændende fremtidsperspektiver her – især hvis man gerne vil arbejde med klima, bæredygtighed og mennesker, og også gerne vil gøre en forskel.

*

Medierne er velkomne til at lægge vejen forbi Vendsyssel Idrætscenter 19. maj 2022 Kl. 09.00 - 13.00

Følgende skoler deltager:

  • Bagterp Undervisningssted
  • Bjergby Undervisningssted
  • Løkken Undervisningssted
  • Muldbjerg Undervisningssted
  • Tornby Undervisningssted
  • Vrå Undervisningssted
  • Tårs Skole

Faktaboks: Om Naturfagsmaraton

• I år er over 20.000 elever fra over 800 5. og 6. klasser i hele landet tilmeldt fra 52 forskellige kommuner.

• Der er 64 konkurrencedage, hvor af en er online.

• Konkurrencedagene afvikles fra januar til maj 2022 og er afslutningen på undervisningsforløbet.

• Det er 18. år i træk, at Naturfagsmaraton afholdes

Naturfagsmaraton er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Undervisningsministeriet og Grundfos.

Unges veje til STEM - 1589284082-stemlitteraturstudie.pdf (datocms-assets.com)

Nøgleord

Kontakter

Sara Linderoth BouchetKommunikationschef

Sara er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus

Tlf:21 38 80 90slb@nvhus.dk

Billeder

Download
Download
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Download
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Download
Download
Download
Download
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Sofie, Mikkel og Sara er værter ved årets Naturfagsmaraton
Download

Links

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

40584064http://www.nvhus.dk

Naturvidenskabernes Hus er et non-profit videnscenter. Vi bygger bro mellem skoler og virksomheder, udvikler praksisnær undervisningsmateriale, og vi hjælper lærerne med at udvikle inspirerende og anvendelsesorienteret undervisning.

Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for IT, teknologi, naturvidenskab og håndværk til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.

Naturvidenskabernes Hus har tre søjler: Tektanken, Naturfagsmaraton og Besøg i huset.

www.nvhus.dk

Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum