Alexandra Instituttet

Fremtidens digitale arbejdsplads, samarbejdende robotter og AI på hospitaler: Fem nye digitale forsknings- og innovationsprojekter for 115 millioner 

Del

Møder på Zoom og Teams er blevet hverdag under Corona, men hvordan ser den næste generation af digitale værktøjer ud, og hvordan kan de være med til at understøtte fremtidens hybride arbejdsplads? De spørgsmål har forskere og virksomheder sat sig for at udforske i et af de fem nye projekter, som det nationale forskningscenter for avancerede digitale teknologier (DIREC) netop har søsat.

Centret, der er støttet af Innovationsfonden, er et samarbejde, der går på tværs af de datalogiske institutter på landets otte universiteter og Alexandra Instituttet.

Samlet set er der igangsat projekter for 115 millioner kroner, hvoraf de 31,7 millioner kroner kommer fra DIREC. Andre projekter handler om, hvordan man styrer og programmerer flere robotter på en gang, sikrer IoT-enheder, accelererer brugen af kunstig intelligens på hospitaler og understøtter kunstig intelligens på meget små enheder, som smarte termostater, vinduer og garagedøre.  

Styrken i projekterne er, at samarbejdet foregår på tværs af universiteterne og industrien, forklarer Thomas Riisgaard Hansen, direktør for DIREC:

”De mest innovative løsninger kommer altid, når vi sætter folk sammen på tværs. Det kan være på tværs af universiteter, fagligheder og på tværs af forskning og industri. Således er det et krav i alle de projekter, vi søsætter, at vi altid har flere partnere involveret med forskellige kompetencer”.

Det handler de fem forsknings- og innovationsprojekter om:

AI på hospitaler: Det meste forskning i medicinsk AI, når aldrig klinikerne. Målet er i projektet “Explain Me” er at undersøge, hvordan man kan skabe mere nyttig AI på hospitaler og lave AI-algoritmer, som er lettere at forstå for brugerne. Algoritmerne vil i projektet blive testes af i medicinske træningssimulatorer blandt læger og sygeplejersker og på patientdata inden for urologi. 

Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Aalborg Universitet, DTU, Rigshospitalet og Sjællands Universitetshospital.  

Samarbejdende robotter: Hvordan styrer og programmerer man robotter, når det ikke kun handler om én robot, men fx otte robotter, der skal samarbejde. Det scenarie er fx relevant inden for landbruget eller ved store ulykker, hvor mange biler er kørt sammen på motorvejen. I projektet HERD vil forskere og industri se på, hvordan man styrer og programmerer dem.

Projektet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, CBS, Teknologisk Institut, Roboto og Agro Intelligence.  

Fremtidens hybride arbejdsplads: Vi kender alle sammen Zoom og Teams, som er blevet hverdag under corona, men hvordan ser næste generation af digitale værktøjer, som kan understøtte fremtidens hybride arbejdsplads? I projektet ReWork er forskere gået sammen med en række virksomheder om at designe og udvikle processer og værktøjer, der kan forbedre det gode samarbejde på distancen. De vil både se på, hvordan man digitalt kan understøtte fremtidens arbejdsgange, men de vil også se på, hvordan man kan bruge digitalisering til at gøre det lettere at kombinere familieliv med arbejdsliv. 

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Roskilde Universitet, Alexandra Instituttet, Arla, Bankdata, kunstnerkollektivet Catch, Microsoft, Zimulate, Keyloop, LTI, Cadpeople, Khora, LEAD+ og BEC Financial Technologies.  

Embedded AI: Hvordan arbejder man med avanceret AI, når det ikke foregår i de store systemer, men ude i edge´n på mindre enheder? Men modsat skyen, så er ressourcerne begrænsede på små enheder, og derfor vil man i projektet udvikle metoder og værktøjer, der optimerer programmering på små enheder.

Projektet er et samarbejde mellem DTU Compute, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, CBS, Grundfos, MAN Energy Solutions, Velux og Indesmatech. 

Sikre IoT-enheder: I projektet “Secure Internet of Things ” ser man på, hvordan vi håndterer sikkerhed, efterhånden som vi putter mere intelligens ind i alt fra smarte termostater til garagedøre.

Det er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, DTU Compute, CBS, Alexandra Instituttet, Terma, Develco Products, Beumer Group og Logos Payment Solutions.

Læs mere om de fem projekter her https://direc.dk/da/fem-nye-digitale-forsknings-innovationsprojekter-for-115-millioner/

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Hvordan skal vi bruge dine data i sundhedsvæsnet i fremtiden?1.10.2021 13:42:32 CEST | Pressemeddelelse

Vi kan forbedre vores sundhedsvæsen gennem adgang til patienternes data, men det kan i værste fald kompromittere patienternes personfølsomme oplysninger. Kan vi finde den gode balance, og hvordan? Det var spørgsmålet til debatten ”bedre brug af data – nøglen til sammenhæng i forebyggelse, pleje og sundhed” på årets WHINN-konference. Vi giver dig de vigtigste pointer fra debatten her.

Trivselsmålinger med smartphones er fremtiden29.9.2021 10:48:13 CEST | Pressemeddelelse

Moods-appen, der bliver udviklet i forskningsprojektet HealthD360-projektet, blev præsenteret på OffDig 2021, der er Danmarks største konference om offentlig digitalisering. Viceskoleleder Frank Kejlberg fra Søndervangsskolen i Hammel og Karen Johanne Kortbek fra Alexandra Instituttet præsenterede udviklingen af appen, der er testet og designet i samarbejde med elever fra skolen. Formålet er at finde frem til, hvordan smartphones kan understøtte arbejdet med trivsel i folkeskolen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum